srijeda, 18. srpnja 2012.

Judith McNaught: ParadiseBrzo i grubo: još jedna priča iz svijeta bogatih i slavnih, ali ovoga puta više na tragu sapunice nego ljubavnog romana kakve piše McNaught.

Vjerojatno mislite da smo Koa i ja namjerno zaredale s istim autoricama ovoga mjeseca, no radi se ipak o slučajnosti. Poslije romana Double standards još sam uvijek bila prilično raspoložena za nekakav suvremeni ljubić iz pera najdraže mi autorice pa sam se smjesta bacila na prvi sljedeći koji mi je zvučao dobro: Paradise. Tako je njegov blurb obećavao priču o ljubavnom paru čija je veza sezala duboko u prošlost. Ona je Meredith Bancroft, bogata nasljednica lanaca robnih kuća, koja se kao tinejdžerica udala za Matta Farella, siromašnog dečka iz Indiane koji se u to vrijeme pokušavao obogatiti radom na naftnim poljima Venezuele. Njihov brak je bio kratak i sladak, no ipak okončan otuđenjem, nesporazumom i nizom tragičnih okolnosti. Jedanaest godina poslije, opet susrećemo Meredith, ali sada kao ozbiljnu, poslovnu ženu koja namjerava uskoro preuzeti vodstvo nad kućom iz ruku svoga posesivnog i strogog oca. Matt Farell je u međuvremenu postao jedan od najutjecajnijih poslovnjaka u cijelom SAD-u i put ga dovodi u Chicago, 'igralište' Bancroftovih koje je naumio pokoriti tome usprkos. Meredith i Matt se uskoro susreću, a stvari se dodatno zakompliciraju kada se otkrije da njihov razvod braka nikad nije ni bio valjan. 

Iako u ovoj uvod nisam uspjela utkati sve niti priče, zaplet je zvučao prilično obećavajuće - no zapravo do ovoga zapleta imate pročitati skoro dvije stotine stranica. Da, da, dobro ste pročitali. Baš kao i u svom popularnom romanu Whitney, ljubavi moja, McNaught kreće iz samih pratemelja prapovijesti svojih likova – dobro, pretjerujem, ali recimo ovako: zaista ćemo detaljno čitati o Meredithinom djetinjstvu i prvoj zaljubljenosti u nešto starijeg Parkera Renoldysa koji će kasnije zaista i postati njezin zaručnik, pa do prvog sklapanja prijateljstva s otkačenom Lisom koja također igra važnu sporednu ulogu u budućnosti, nezdravog odnosa sa svojim ocem, itd. Većina toga je bila skoro pa potpuno nepotrebna za kasniju priču, a od toga je još dosadniji bio dio s poslovnim odborima (oboje junaka) u kojima se na dugo i široko raspravlja o kupnji zemljišta, dionica, itd. Sve je to usporilo radnju, koja je čak i nakon što pregrmite svu tu silnu povijest i poslovnost, imala problema da se dobro zahukta. Naime, stvari koje se odvijaju između Meredith i Matta jesu bile prilično neobične i dramatične (upravo suprotno od onoga u romanu Double standards) , no njihovo je ponašanje često imalo malo smisla. Za nekoga tko nije raščistio svoju prošlost i misle sve najgore jednom o drugom, bili su prilično pomirljivo nastrojeni. Čak i kad dvojac otkrije da su bili okrutno izmanipulirani  od strane Meredithinog oca (ovo nije spoiler), njihova reakcija nije vrijedna pamćenja. Moram priznati da me to pomalo razočaralo s obzirom da je izašlo iz pera kraljice drame Judith McNaught, no još više od toga me iznenadila blagost glavne junakinje koja se veoma razlikuje od onih na koje sam navikla. Bez naročitog smisla za humor (osim nebrojenih scena u kojima se Meredith cereka na mjestima gdje bi netko drugi poludio), i bez odlučne hrabrosti koja je gotovo pa signature osobina McNaughtinih junakinja – Meredith je toliko nalik na nekakav namjerni eksperiment autorice čija je namjera vjerojatno bila razbiti kalup svoje dotadašnje glavne junakinje i koja je u tome i uspjela. No pod cijenu čitateljeve blage dosade.  


Broj komentara: 10:

 1. Da se nadovežem, u Mozaiku sam vidjela da imaju Kraljevstvo snova u mekom uvezu (mislim da je cijena 49 kn). Možda uskoro dobijemo i neke njezine do sada neobjavljene knjige na hrvatskom :)

  OdgovoriIzbriši
 2. danas sam bila u mozaik knjizi i kupila od susan elizabeth phillps knjige anđeoska ljubav 39 kuna,ti si dobro znao tko sam ja ,zlatna djevojka ,šminkerca 59 kuna brenda joyce nevina vatra 49 kuna julie garwood tajna 49 kuna ,nema kraljestvo snova po 49 kuna ja sam je prije godinu dana kupila po 159 kuna -

  OdgovoriIzbriši
 3. Sad sam provjerila cijena je 59 kn (piše na Facebooku Mozaik knjige). Inače našla sam u Profil Megastoru (sada Profil Mozaiku). Sada ima u manjem formatu (isto je tanki uvez i ista naslovnica.)

  OdgovoriIzbriši
 4. Super cure, hvala na informacijama, netko je ostavio komentar na Whitney da će navodno i Until you uskoro biti objavljena na hrvatskom.

  OdgovoriIzbriši
 5. Poslije ovog romana bila bi šteta ne pročitati "Perfect" roman u kojem se pojavljuju Mattt i Meredith, ali koji je po mom mišljenju njezin najbolji suvremeni roman(naravno početak je kao i večini njezinih romana posvečen prošlosti glavnih likova).Poslije toga sljede "Evry breth you take" i "Night whispers" i ti svi romani su na neki način povezani,glavni likovi su prijatelji a ne obitelj kao u Kraljevstvu snova,Whitney i Sve do tebe. Također tu je i "Miracles" jako kratak roman o Nikiju DuVille u kojem se na kratko pojavljuju svi Westmorelandi.

  OdgovoriIzbriši
 6. tanja točna informacija,ima kraljestvo snova po 59 kuna.Samo kad sam ja došla u Mozaik knjigu bila je rasprodana a prodavačica mi nije rekla da imaju tu knjigu po toj cijeni.Oprosti nije moja greška.

  OdgovoriIzbriši
 7. ei ljudi.. :)
  imam samo jedno pitanje za adminke...

  ovako, ja pišem knjige. pa sam mislila dal' možete pročitati jedno- dva poglavlja i poslati mi na mail svoje mišljenje?

  OdgovoriIzbriši
 8. Nema problema, vrlo rado :)
  Mail glasi: lemonadebooks@gmail.com

  L.

  OdgovoriIzbriši