srijeda, 9. studenoga 2011.

Interliber 2011: kupnja i zanovijetanje

 
Sigurna sam da nisam jedina kad kažem da se Interliberu veselim već mjesec dana unaprijed i u glavi radim mentalne bilješke što kupiti i čije štandove pregledati i po nekoliko puta. Ni ova godina nije bila iznimka i čim sam oslobodila nekoliko sati svog vremena odjurila sam na velesajam u potragu za novim žanrovskim ulovima. Da, da, meni je žanr u takvoj prilici na prvom mjestu jer su SF, fantasy, horori i ine zabavne knjige u Hrvatskoj zapravo bezobrazno skupe, a većinu ćete ionako pročitati samo jednom. Dakle, postaja broj jedan: Zagrebačka naklada i overload klasičnim SF uratcima.


Robert Heinlein - Dvostruka zvijezda: pripiti glumac, put za Mars, politika, potencijalni međuplanetarni skukob, Hugom nagrađen roman. Puna cijena? 80,00 kn. Plaćeno? 10,00 kn.

Poul AndersonNeprijateljske zvijezde: putovanje prema kraju svemira, četveročlana posada i brodski kvarovi. Puna cijena? 39,00 kn. Plaćeno? 10,00 kn.

E. C. TubsZvjezdana smrt: brodovi nestaju u hipersvemiru, no jedan je pronađen s posadom izmasakriranom kao u najgoroj noćnoj mori. Puna cijena? 39,00 kn. Plaćeno? 10,00 kn. 


Naravno, i jedna zbirka horor priča koja se ne propušta. Edith NesbitIz mrtvih. Na kioscima se mogla svojedobno kupiti za 29,00 kn, a na Interliberu za samo 5,00. Ova zbirka je uvezena nezahvalno poput Solarnih mačaka Viktorije Faust i ostalih Nexusa, ali ja sam pronašla primjerak koji je bio u izvrsnom stanju. Hip hip hura!

Druga postaja: Vuković&Runjić.


Viktor PelevinKaciga užasa: cyber-age verzija mita o Tezeju. Puna cijena? 79,00 kn. Plaćeno? 10,00.

A. S. ByattDžin iz slavujeva oka: zbirka orijentalnih priča autorice Zaposjedanja. Puna cijena? 69,00 kn. Plaćeno? 20,00 kn.

I šećer za kraj: Algoritam. Algoritam je snizio neka od svojih tvrdoukoričenih izdanja na cijenu od 49,00 kn što u principu znači da su knjige jeftinije i do tri puta nego inače. Ja sam odabrala Rune Joanne Harris koje inače koštaju 149,00 kuna i Staklene knjige kradljivaca snova autora Gordona Danhlqouista. Vjerovali ili ne, Staklene knjige inače koštaju 249,00 kuna i broje oko 710 stranica. Dakle, sada za njihovu punu cijenu u Alogoritmu možete kupiti pet tvrdo ukoričenih knjiga, među kojima i npr. prvu trilogiju R. Scott Bakkera. 


Iako sam sa svojom kupovinom i više nego zadovoljna moram primijetiti kako Interliber nije jednako dobar kao prošle godine. Čini mi se da neki od izdavača svake godine ponavljaju ista sniženja na knjige kojih se ne mogu nikako riješiti. Neki su pak te iste knjige i poskupili. Primjer? U šatoru znanja možete kupiti ostatke iz biblioteke evergreen koji ove godine koštaju 20,00 kuna, iako su prošle bili 10,00. Znam da to nije neka razlika u cijeni, ali opet znači da ste prošle godine za tih istih dvadeset kuna mogli kupiti dvije njihove knjige, a sada samo jednu. Nadalje, neki od izdavača uopće ni nemaju popuste na knjige već koriste priliku da izlože i svoju ponudu, što je potpuno legitimno, ali nimalo atraktivno. Ja osobno nisam imala ni vremena ni snage da detaljno obiđem cijeli sajam, pa sam ciljano pohodila izdavače za koje znam da imaju meni zanimljive knjige i odlične popuste na stara izdanja. Po neke se stvari mislim vratiti još koji put, naravno, ako ičega još ostane u narednim danima.
Informacija koja će možda koristiti mnogima je da znanje ima dosta starih KDS knjiga koje možete kupiti po njihovoj normalnoj cijeni koja je ionako minimalna, a znam da mnoge zanima Crna vatra, Kate Quinn i slično. Sretno s potragom!  



Broj komentara: 16:

  1. Kupit ću onu Oksu Pollock,navodno je super iako je za klince!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sva sreća pa sam si ulovila obje od Kate Quinn, a jedva čekam da se dočepavim Runa i Staklenih knjiga!
    Bargain books ftw!

    OdgovoriIzbriši
  3. Rune su mi najs (mada ima ona i boljih knjiga). Mislim da sam ih postavljala u e-formatu. A inace sad videh da imam E. Nesbit - Zacarani zamak. Zanima te ? :))
    Propustila sam beogradski, ali jedva cekam skopski sajam..jos uvek je daleko ali se spremam polako :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Cene su baš dobre :) Hsjnlajn i Anderson za 10 kuna, ljubomoran sam!!! Inače, trilogija koju pominješ, ona od Bakera "PRINC NIČEGA" je sjajna stvar, ako vam se sviđa Martin i njegov serijal PESME LEDA I VATRE trebalo bi da overite i Bakera.

    10 kuna za Hajnlajna...Uh što sam ljubomoran! ZN je takođe izdala njegov roman LUNA JE OPASNA LJUBAVNICA, odlična stvar :)

    OdgovoriIzbriši
  5. @Anoimni: Olsu sam tek sad guglala i zvuči mi super.Doduše, ne znam kakav je popust na knjige tog izdavača.

    @MPL: pošalji Nesbit :) Bila bih ti jako zahvalna, znaš moj mail. Ma ja tako zavidim vama na tom beogradskom sajmu i uopće na cijenama knjiga i kulturi čitanja.

    @Perin: cijene Zagrebačke naklade na stara izdanja su predobre. Princa ničega sam pročitala prve dvije knjige i slažem se s tobom, sjajna trilogija, must read za svakog fantasy fana.

    OdgovoriIzbriši
  6. @KiL: da li si zainteresovana za razmenu banera?

    OdgovoriIzbriši
  7. Perin: za Klub knjige? Naravno, može :) Kako ste vi to zamislili?

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja sam to napravio ovako:

    http://klub-knjige.blogspot.com/p/strana5.html

    Ja ću staviti tvoj baner ovde, a ti moj stavi gde god ti paše na sajtu...negde sa strane ili nešto :)

    OdgovoriIzbriši
  9. http://klub-knjige.blogspot.com/p/strana5.html

    Evo kako to sad izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  10. A sad mi objasni kako si to napravio. Ja gledam po ovim gadgetima, ali ne znam kako da dodam banner :(

    OdgovoriIzbriši
  11. Daj mail, da se ne prepucavamo na komentarima :) Moj je: perin83@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja kupih 18 knjiga koje sam dugo zeljela po popisu za 300-injak kuna, a bajvise me razveselio prirucnik za makedonski jezik koji sam trazila svuda i na kraju kupila za 35 kn. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Iva - to je dobar shopping, ne znam jesam li ikad kupila 18 knjiga odjednom. Blago ti se.

    OdgovoriIzbriši