četvrtak, 19. prosinca 2013.

C. J. Sansom: Otkrivenje


Brzo i grubo: u četvrtom romanu serijala Shardlake i Barak traže serijskog ubojicu opsjednutog novozavjetnim Otkrivenjem.

Sansom iz romana u roman postaje sve bolji i bolji ili se barem meni tako čini jer sve bolje i bolje upoznajemo njegove likove i period koji je odabrao. Ovoga puta kralj Henrik VIII. je bacio oko na novu ženu, udovicu Catherine Parr koja je sklona reformaciji. No za to i nije baš pravo vrijeme s obzirom na činjenicu da je trenutno u kraljevoj milosti biskup Bonner koji se odlučio obračunati s radikalnim protestantima. Na planu Shardlakeova života se pak promijenilo malo toga, ali nevolje naprasno počinju kad nakon večere kod prijatelja i kolege odvjetnika isti bude pronađen zaklan sljedećeg jutra i bačen u zaleđenu fontanu. Kako je Shardlake blizak prijatelj i s njegovom udovicom Dorothy, obvezuje se pronaći ubojicu te on i Barak započinju sudjelovanje u istrazi koja je naizgled povezana upravo s Catherine Parr. Osim toga, na sklizak teren ga dovodi i novi slučaj kojeg je prihvatio ne bi li pomogao mladiću koji obuzet vjerskim zanosom (ili bolje rečeno, strahom) na ulici izvikuje suluda proročanstva ili barem nešto nalik njima. Taj nas slučaj pak odvodi u poznatu ludnicu Bedlam koju iz moderne pop kulture bolje poznajemo iz viktorijanskog doba, a s kojom nas Sansom upoznaje u vrijeme kada je bila mahom popunjena bolesnicima iz viših društvenih staleža - što ne znači da su isti bili tretirani puno bolje. Priča se također širi i oko bivšeg redovnika Guya kojeg znamo još iz prve knjige i koju u svakom nastavku služi kao vjeran Shardlakeov pomagač i prijatelj. Guy se u Londonu polako afirmira kao liječnik, a u ovom nastavku ima lijepog ali podmuklog naučnika od samog početka naznačenog kao jednog od sumnjivaca. Tu su i bračne trzavice između Baraka i Tamasin koje su svakako obogatile priču, iako nisu bile osobito uvjerljive. U svakom slučaju, pošto volim i Baraka i Tamasin, nisam imala ništa protiv toga da saznamo više i o njima dvoje.

Otkrivenje mi je svakako dosad najbolji nastavak Shardlakeovih istraga koje su izašle iz pera C. J. Sansoma. Dijelom se radi o maštovitom slučaju serijskog ubojice za kojeg do samog kraja nisam mogla ni pretpostaviti tko je, a dijelom i cijelom settingu romana koji je savršeno sjeo na svoje mjesto. Naime, vjerujem da je nakon ovoliko čitanja, istraživanja i uopće spisateljskog iskustva Sansom s vremenom posve 'ovladao' svojim tudorijanskim Londonom i to se odražava kroz njegovo pisanje. I ne samo to, radi se o krimićima iz kojih uvijek naučim nešto novo pa makar to bile i sitnice poput mode nošenja umjetnog zubala skrpanog čak i od mrtvačkih zubiju i slično. Novost je i Shardlakeov ljubavni angažman oko udovice Dorothy kojoj se zakleo da će pronaći mahnitog ubojicu njenog muža, a s kojom je prijateljevao još dok je bio student. Usprkos tome, nadala sam se da će svoju ljubavnu sreću ipak prepoznati u Ellen, ženi koja je zatvorena u Bedlamu i ima svojevrsnu fobiju od izlaska vanu svijet. Ellen je ipak dovoljno prisebna da se, dok god je u Bedlamu, normalno skrbi za ostale pacijente. Naravno, to je i bio razlog da malo pronjuškam oko sljedećeg nastavka nazvanoga Heartstone i doznam da će Barak i Shardlake između ostalog istraživati upravo okolnosti koje su dovele do propasti njezine obitelji prije devetnaest godina. No, vratimo se mi Otkrivenju čiji su aduti političke, zakulisne igre u kojima Shardlake tako loše pliva i kojeg upravo zbog toga toliko volimo i koji je jedan pravi, mračni triler za ove kratke, zimske dane.

Broj komentara: 5:

 1. Ja samo mogu da kazem hvala sto si me upoznala sa Shardlake - om :))

  OdgovoriIzbriši
 2. Strašno mi je zanimljiv i drag ovaj blog, pa me zanima planirate li mu se opet vratiti jednog dana? :)

  OdgovoriIzbriši
 3. https://www.facebook.com/pages/Hrpa-Knjiga/407919446016111?ref_type=bookmark
  Ako nekog zanima!!

  OdgovoriIzbriši
 4. Ako nekog zanima!
  https://www.facebook.com/pages/Hrpa-Knjiga/407919446016111?ref_type=bookmark

  OdgovoriIzbriši