subota, 20. kolovoza 2011.

Terry Pratchett: Kiselo čaranje

 
Brzo i grubo: povratak Rincewinda i Prtljage ponovno je pun pogodak za sve Pratchettove fanove i ljubitelje opuštajućeg fantasyja.

S obzirom da sam zakleti Pratchettov pristaša, smatram da ne postoji njegovih ruku djelo koje bi me ostavilo ravnodušnom, pa tako nije ni Kiselo čaranje koje je peta po redu knjiga iz serijala o slavnom svijetu Diska.
Kao što vam je već možda poznato, svijet Diska putuje na leđima četiri slona koja, pak, stoje na divovskoj svemirskoj kornjači, dok on sam na svojim leđima nosi čarobnjake, trolove, barbarske junake, Ledene Divove, a ovaj put.... i jednog posve opasnog, okrutnog i posve osmogodišnjeg vrača.

Tu valja spomenuti kako su vračevi izumrli negdje u vrijeme Ledenih Divova, kada je diskovo magično polje bilo prožeto sirovom zgusnutom magijom koja se kanalizirala kroz izvorne vračeve, najmoćnije čarobnjake koji su njome mijenjali samo tkanje Svemira, ratovali protiv neprijatelja i jedni protiv drugih (jer date li čarobnjacima uže svaki će potegnuti na svoju stranu). S obzirom da je bilo teško procijeniti koja je hrpa pušećeg sala ostala pobjednikom, broj vračeva se smanjio i naposlijetku nestao. Sve do sada.

Neviđeno sveučilište, dom čarobnjaka, uzbudljivo poput prosječnog kućnog ogrtača susreće se sa neizmjernom količinom sirove magije, krajnjem strahu i trepetu od osmogodišnjeg Coina i krađom najlegendarnijeg simbola čarobnjaštva, Nadkancelarovog šešira. Tu u priču upada dobri, stari Rincewind, na njegovu neizmjernu žalost, jer iako teži za jednostavnim stvarima poput probuditi se u istom obliku u kojem je i zaspao, nevolje ga same pronalaze. S njim u paketu dolazi i Prtljaga, velika drvena škrinja sa stotine malih nogu, posve manijakalne osobnosti, no mi smo je u prva dva nastavka toliko zavoljeli da joj ne zamjeramo što tu i tamo nekoga proguta. Naposlijetku dolazimo i do Conine, kćeri ludog barbara Cohena, koja je u potpunosti potegnula na očevu stranu te vam sa dvije ukosnice može svijet prikazati kao vrlo okrutno i bolno mjesto. Tako, naša tri junaka upadaju u pregršt novih nevolja začinjenih Pratchettovim zaštitnim znakom, humorom. Gledajte što se događa kada se čarobnjaci dokopaju moći, upoznajte astmatičnog barbara u povojima, Nijela, razgledajte Creosoteov harem, te poželite Rincewindu i Conini (dobro, samo Rincewindu) puno sreće jer će im trebati. Nacrtajte i kartu, ako za to osjetite potrebu. Iako, smisao za humor ne može se kartirati.

Sve u svemu, Kiselo čaranje još jedno je djelo o svijetu Diska prepuno urnebesnih situacija, egzotičnih mjesta, zanimljivih likova i genijalnog humora svojstvenog samo Pratchettu. Uživancija.

3 komentara:

  1. Baš sam jučer gledala na HBO oba dijela Going Postal po romanu T. Pratchetta. Filmovi su super :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ozbiljno?? Moram to pogledati!
    Mogu li se naći na netu?

    OdgovoriIzbriši