srijeda, 10. kolovoza 2011.

Terry Pratchett: Čudesno svjetlo


Što se kuha u fantasy romanu Čudesno svjetlo legendarnog Sir Terry Pratchetta?

Sastojci: krezubi heroji, ambiciozni čarobnjaci, neobični turisti i jedna krajnje neprijateljski raspoložena Prtljaga.

Priprema: Pošaljite gigantsku užarenu crvenu zvijezdu prema plosnatom svijetu koji putuje na leđima kornjače i četiri slona. Dodajte par Uroka te pustite da pustolovina počne.

Čudesno svjetlo drugi je po redu roman iz serijala o svijetu Diska i nastavak Boje magije koja je jedna od mojih omiljenih knjiga svih vremena. Sukladno tome htjela bih pojasniti da sam taj roman kao svoj najdraži poklonila prijateljici, a ako želite recenziju istog kupite mi ga :P

Najnesposobniji čarobnjak kojeg je Disk ikada vidio, Rincewind, te njegov neobični suputnik, krajnje naivni i dobrodušni turist Dvocvijet poslijednji su put viđeni kako padaju s Ruba svijeta, u ono što se čini kao neizbježna smrt.
Tu odmah valja pojasniti da je Pratchettov svijet iz mašte besramno ravan te da kroz svemir putuje na leđima četiri slona koji, pak, stoje na ogromnoj svemirskoj kornjači, Velikoj A'tuin. Tako je logično zaključiti da ako vam se čini da udaljeni brodovi kao da nestaju preko ruba svijeta, objašnjenje leži u činjenici da oni doista nestaju preko ruba svijeta.

Zaplet Čudesnog svjetla započinje pojavom misteriozne crvene zvijezde na nebu koja Disku prijeti neizbježnim sudarom, a jedinu nadu u spas može donijeti vječito smotani i prestravljeni Rincewind koji je iz slavne (dakle, jedine) magijske obrazovne ustanove Neviđenog Sveučilišta (nazvanog po svojoj multidimenzionalnoj prirodi)  izbačen zbog otvaranja najmoćnije knjige na svijetu, Oktava, pri čemu se jedan od Uroka preselio u njegovu glavu i time onemogućio bilo kojem drugom uroku ili čaroliji da se tu nastani.
Oktavo sadrži izvornih osam Uroka, a smatra se da ga je za sobom ostavio sam Stvaratelj, možda u nadi da će spasiti čovječanstvo, a možda i zahvaljujući svojoj krajnjoj rastresenosti nakon tolikog rada.
Upravo u čitanju Oktava leži spas cijelog Diska, a onoga tko izgovori drevne uroke čeka neviđena slava i bogatstvo. Tako počinje potraga ambicioznih magova za posljednim urokom i "onim smotanim, kako li se ono samo zvao, Winswand?" koja donosi pregršt pustolovina popraćenih urnebesnim Pratchettovim opisima, situacijama i smislom za humor.

Terrijev svijet je zrcalni odraz našeg, ali više poput odraza u jednom od onih iskrivljenih zrcala na kakva nailazimo u zabavnim parkovima gdje se možete smijati sami sebi dok vas trbuh ne zaboli.
Disk je jednostavno jedna velika karikatura čovječanstva; svaki od likova, gradova i bogova posjeduje prenaglašene osobine tj. mane koje se spretno i suptilno ističu u situacijama koje ispreda Pratchett, a često su popraćene i komičnim fusnotama, primjedbama samog autora.
I u ovom nastavku susrećemo se sa gospođom Smrti (i njenom posvojenom kćeri) koja je, iako omražena, zapravo jedna prilično pristojna i korektna dama koja svoje slobodno vrijeme provodi igrajući bridge sa jahačima apokalipse. Tu su i pokvareni patricij, manijakalni pripadnici raznih sekti, te najlegendarniji Diskov junak, barbar Cohen, koji se također pojavljuje u brojnim nastavcima Pratchettovih romana, i iako je poprilično ostario i izgubio zube nemojte mu se rugati. Nije izgubio na snazi, vještini i potrebi da ukrade sve što nije pribijeno čavlima za pod.

Ako tražite štivo za brzo čitanje, zabavu i smijeh, serijal romana o svijetu Diska je za vas. Originalan i opuštajuć, sadrži sve što će vam stvoriti ovisnost o Pratchettovim djelima.

Nema komentara:

Objavi komentar