srijeda, 9. ožujka 2011.

Maggie Stiefvater: Drhtaj


Brzo i grubo: tajna je skrivena duboko u šumi... i nije baš nešto.

Za Drhtaj tj. Shiver Maggie Stiefvater sam čula skoro godinu dana prije nego što je knjiga prevedena i objavljena u Hrvatskoj i to preko youtube channela Kaleba Nationa koji je i sam pisac i koji se do svojih fanova probio i dijelom preko svog fan sitea www.twilightguy.com. U osnovi, Kaleb je pisao mini osvrte na svako poglavlje Sumrak sage koje je pročitao što je drugima očito bilo strašno zanimljivo, tako da je i meni pozornost zapela za novu knjigu koju je spomenuo u svom vlogu, a naravno, radilo se o Drhtaju i Kalebovom novom siteu www.shiverguy.com. I nekako, Kaleb je zapeo s čitanjem i osvrtima negdje oko trideset drugog poglavlja – a poglavlja u knjizi ima ukupno šezdeset sedam.
Ja sam se svejedno obeznanila od sreće kad je znanje za studeni 2010. najavilo Drhtaj, očekujući priču otprilike jednako dramatičnu kao onu u Sumraku, no evo i o čemu se tu konkretno radi: Grace Brisbane je tinejdžerica koja živi u Mercy Fallsu (izmišljeni gradić u saveznoj državi Minnesoti blizu granice s Kanadom) s nekonvencionalnim roditeljima koji gotovo nikad nisu u blizini. Mercy Falls ima svu čaroliju malog, hladnog gradića koja je postala skoro pa nužan setting za moderne young adult bajke, iako me ni na jednom mjestu zapravo nije podsjetio na Forks, dok me Gracein odnos s roditeljima itekako podsjetio na odnos Belle Swan s njenom rastresenom majkom i nespretnim ocem. No uglavnom, Grace su kao djevojčicu napali vukovi dok se ljuljala na ljuljačci u svom dvorištu koje graniči sa šumom, te je iz tog događaja izašla zaražena čudnom opsesijom svojim napadačima. Grace je, zapravo, bila u pravu. Vukovi nisi bili tek obične životinje, već ljudi koji su u vučjem obličju provodili zime, dok su se preko ljeta vraćali u svoj ljudski oblik. Jedan od vukova, Sam Roth, je Gracein spasitelj koji se godinama redovito vraćao u njeno dvorište iako ni sam nije znao što ga tamo privlači. No kad čopor ubije Jacka Culpepera, školskog nasilnika i sina lokalnog moćnika, Gracein otac se pridružuje općoj hajci na vukove koja će dovesti ranjenog Sama baš na Gracein prag.
Drhtaj je za razliku od Sumraka pisan iz perspektive i Grace i Sama, što se meni čini poprilično fora potez, no Maggie Stiefvater nažalost nije Stephenie Meyer iako možda nije pošteno uspoređivati svaku žensku young adult spisateljicu s njom, ali usporedba se i sama nameće: radnja se odvija u malom gradiću Bogu iza nogu, roditelji praktički nisu nikakav faktor u životu svoje kćeri, oba glavna junaka imaju žute/jantarne oči, a tu je i sporedni lik prelijepe i bitchy cure s kojom se junakinja ipak sprijateljuje i surađuje (Rosalie Cullen i Isabel Culpeper) itd. Ipak, Drhtaj ima znatno manje fantastičnog, a više ljubavnog i društvenog u svojoj priči, pa tako ni vukovi iz Mercy Fallsa nisu tipični vukodlaci koji mijenjaju oblik po svojoj volji, već tragični i nesređeni likovi s margine društva, nimalo nalik fancy vampirima Stephenie Meyer što nije samo po sebi nikakav nedostatak. Uglavnom, Drhtaj je knjiga kod koje mi se sviđaju najviše takvi detalji, dok generalno govoreći nije pun pogodak jer najavljena šumska tajna definitivno nije bogzna kako spektakularna niti je sama radnja naročito zamršena i napeta. Jedan od tih detalja je i podnaslov svakog poglavlja u kojem stoji samo koliko stupnjeva Celzijusa je vani u tom trenutku, a s obzirom na to da temperatura uvjetuje vučji preobražaj, to mi se učinilo dosta efektno, a jednostavno. Takva je i naslovnica, zbog čega mi je drago što je znanje preuzelo američki original radije nego kemijanje s fotkama ili nekim drugim opcijama.

Broj komentara: 20:

  1. Par puta sam zaplakala... :/

    OdgovoriIzbriši
  2. Knjiga je odlicna....

    OdgovoriIzbriši
  3. knjoga me stvarno oduševila, porčitala sam nastavak - Šapat, jel netko možda zna kako se zove treća knjiga?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga moja knjiga ti se zove ZAUVJEK (s kapljicom krvi na "J")
      HaHaHa :)

      Izbriši
  4. Ja je nisam procitala planiram je sebi kupiti.Cula sam od svih koji su je procitali da je super.Sada neznam stvarno...dali se isplati kupovati????

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. daaaaaa (nisam pročitala ali znam, moja rodica jest i jako joj se svidjela, oduševlena je) ;)

      Izbriši
  5. Možda ti se svidi, nikad ne znaš, a košta samo 20 kn. Zgodna je za skratit vrijeme, ali meni nije bila ništa vrijedno pamćenja. Nastavak je doduše bolji.

    OdgovoriIzbriši
  6. Kupila sam je sebi danas i kupila sam uz nju i nastavak.Sada imam i prvi i drugi dio hehhehe.Tako da je sada kasno za povrat.Ma ja mislim da ce mi se svidjet s obzirom da su moje najdraze knjige Twilight,Vampirska akademija i Pali andeo jednostavno volim takve knjige....

    OdgovoriIzbriši
  7. Knjiga me stvarno odusevljava.Ja nisam mogla naci ovakvo izdanje ali nasla sam neko srpsko mislim ista je knjiga ali se zove Jeza.....plus bila je duplo skuplja ali haj nema veze.....:).Isplatilo se!!!!!
    *Rose*

    OdgovoriIzbriši
  8. *Rose* hvala na svim komentarima i uživaj u knjigama koje ti se sviđaju.

    OdgovoriIzbriši
  9. obadvije knjige su super,jako zanimljive i tesko se ispustaju iz ruku . znam da se treca knjiga zove forever i imam ju na engleskom , ali ja bih htjela na hrvatskom . tako da jel itko zna kad ce izaci na hrvatskom ?

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja sam pitala Lagunu oni su rekli pocetkom sljedece godine.
    *Rose*

    OdgovoriIzbriši
  11. Upravo sam dovrsila i drugi dio Drhtaja.Kraj me jednostavno sokirao.Na internetu sam procitala da ce se u trecem djelu mnogo vise pojavljivati Izabel i Kole.Sto je po meni dobro ja volim Kolea...
    *Rose*

    OdgovoriIzbriši
  12. pročitala sam prvi dio, nije loš ali je samo blijeda kopija twilighta, a i previše tinejdžerski za moj ukus. drugi ni ne namjeravam čitati

    OdgovoriIzbriši
  13. knjiga je po meni odlicna...svida mi se sto Sam nije svemoguc,preobrazava se u obicnog covjeka bez nekih posebnih ciri bu ciri ba sranja,a opet sama cinjenica da nije klasican vukodlak mi je fascinanta...vukovi sami po sebi su mi elegantinji i misteriozniji od vukodlaka koji zavija na pun mjesec :)

    OdgovoriIzbriši
  14. ovima gore sta cu pisali onaj sastav knjiga je ocito smece....meni je zakon neznam di cu nabavit drugi dio....

    OdgovoriIzbriši