ponedjeljak, 30. rujna 2013.

Elizabeth Miles: Furija


Brzo i grubo: iznenađujuće dobar young adult roman isprepliće tipičnu srednjoškolsku dramu s elementima horora.

Furija je jedna od knjiga koju sam (naknadno) ugrabila na sve po deset kuna sniženju u Tisak media centru (između ostalog, tamo je bila još hrpa knjiga koju sam htjela pokupiti, ali nisam uspjela jer sam sa sobom već nosala četiri druge knjige iz neke sasvim druge priče). Zapravo, ni sama ne znam zašto sam osim Sansoma i Martina uzela u uži izbor baš ovu knjigu, jer kad je izašla pred sad već dosta vremena nije mi djelovala nimalo privlačno. Djelovala mi je kao spoj serije  Pretty Little Liars i Mean Girls te nasumično izabranog antičkog motiva Furija/Erinija - tu je bio blurb koji je najavio glavnu junakinju romana u nimalo laskavom svjetlu: Emily Winters je zaljubljena u dečka svoje najbolje prijateljice, a tu je i megapopularni nogometaš Chase Singer koji se kaje oko nekakve strašne stvari koju je potajno uradio u prošlosti. Oh, oh, još jedna srednjoškolska drama s ljubomornim frendicama, strašnim tajnama u zapećku i drugim glupostima o kojima smo svi već čitali milijun puta. Drago mi je izvijestiti vas da Furije uopće nisu takav roman. Elizabeth Miles, možda nije 'poeta' poput M. Stiefvater ili L. Oliver pa da o ljubavi i krajolicima ispisuje pasuse i pasuse, ali zato napiše sve ono što treba. Stil joj ne bih nazvala minimalističkim, niti je takav potreban da bi young adult roman bio dobar, daleko od toga, već prije kao pitak i sažet. Bez puno prenemaganje i nostalgije dočarava izmišljeni gradić Ascension u državi Maine i društveni poredak u srednjoj školi: Gabby i Emily su najbolje prijateljice i najpopularnije cure u školi, a to im dolazi sasvim prirodno. I dok je Gabby vrckava plavuša puna šašavih ideja, Emily je nešto smireniji i promišljeniji tip, pomalo opsjednut potragom za ljubavlju kakva se dogodila njenim roditeljima. Nažalost, njeno zanimanje privlači Zach, dečko njene prijateljice Gabby, koji joj zapravo i daje povoda za takve ideje. Zachova pak najboljeg prijatelja Chasea mori nešto sasvim drugo: kako uspješno ostati popularnim i natjerati ljude da zaborave kako dolazi iz najsiromašnijeg dijela grada. U noći jednog naizgled sasvim bezazlenog tuluma saznaje se kako se ugnjetavana djevojka iz škole, Sasha, pokušala ubiti, a odjednom se pojavljuju i tri nadprirodno lijepe djevojke od kojih se jedna prilično zagrijala za Chasea. 

Iako mi je Emilyina priča bila zanimljiva i ok, moram priznati da mi je Chaseova polovica bila puno bolje pogođena. Možda je i do toga što je bila i mnogo više tragična i bliža stvarnome životu. Obožavala sam ulaske u njegovu glavu i navijala cijelo vrijeme da on i Emily završe skupa (je li se to dogodilo otkrit ćete sami). Svidjelo mi se i to što je Emily već pri samom kraju postavila neka očigledna pitanja (kao, npr. zašto Furije progone srednjoškolce dok je u isto vrijeme svijet krcat puno većih gadova) što mi pokazuje kako je autorica itekako svjesna da postoji jedna doza realnosti i zdravorazumske logike koja mora funkcionirati da bi priča bila dobra, pa svakako očekujem u nastavcima da se odgovori, između ostalog, i na to pitanje. Koliko vidim, nastavak je već objavljen pod naslovom Envy i priča izgleda obećavajuće (nova djevojka dolazi u grad, a pojavljuju se i neki stari, sporedni likovi, itd.). U svakom slučaju, Furija je po mom mišljenju jedan od najboljih YA romana koje je objavilo znanje, a osim toga je i odlično zimsko štivo sa svojim snježnim, maineskim ugođajem.


4 komentara:

  1. Pročitala sam Furiju i jako mi se svidjela iako inače nisam pretjerana obožavateljica YA žanra. Po meni, možda i jedan od najboljih žanrovskih predstavnika.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ni ja nisam ljubitelj YA romana ali mi je drago da se ovaj pokazao kao dobar izbor jer sam ga, očito bezrazložno, izbjegavala. Pošto smo sestra i ja stalno u potrazi za novim knjigama, najvažnije mi je da je knjiga dobra pa kad slijedeći put naletim na nju uzimam!

    OdgovoriIzbriši
  3. Pročitala sam knjigu i super mi je. Čekam sad 2. dio. Negdje sam pročitala da naši nakladnici nisu još ni preveli. Znate možda nešto o tome?

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da nisu tj. prilično sam sigurna da nisu još.

    OdgovoriIzbriši