utorak, 22. svibnja 2012.

Nora Roberts: Slatka osveta

 
Brzo i grubo: lako probabljiva priča o osveti, ljubavi i nadi kojoj ne manjka ni humora ni akcije.

Kada sam uzimala ovu knjigu u knjižnici, nakon pomalo mračne priče "U sebi", čitalo mi se nešto potpuno bezbrižno i apsolutno lagano, a roman je sa svojom jarko ljubičastom šljokičavom naslovnicom i apsolutno glupim fontom na istoj obećavao upravo to. Za mene nema ništa više opuštajuće od čitanja o "mukama" bogatih i slavnih te ljubavnom prenemaganju. Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen!
Ipak, uskoro se pokazuje da sam bila potpuno u krivu; priča je napeta, zanimljiva i s dobro dočaranim detaljima, a čini i super ideju za film koji bih svakako gledala da izađe.

Radnja se vrti oko djevojčice Adrianne koja odrasta u haremu u Jaquiru, bliskoistočnoj zemlji u kojoj vlada njezin otac. Njena majka Phoebe Spring je velika bivša hollywoodska zvijezda koja se zaslijepljena mladošću i ljubavi udala u Jaquir i odustala od karijere, a nakon rođenja Adrianne, svoje jedine kćeri, je ostala jalova i time na kraljevsku kuću navukla veliku sramotu i bijes. Kralj Abdu redovno terorizira i siluje Phoebe pa ona prvom mogućom prilikom bježi iz Jaquira i odnosi Adrianne sa sobom u Sjedinjene Države. Tamo započinju novi život koji ipak stiže malo prekasno za Phoebe koja je već obolila od manične depresije te se muči s ovisnošću o tabletama. Adrianne odrasta i gleda kako joj majka propada iz dana u dan te joj obećaje da će im vratiti ponos i čast osvetom, ukrast će svome ocu najvrijednije što posjeduje, slavnu ogrlicu neprocjenjive vrijednosti zvanu Sunce i Mjesec.

Sama preobrazba Adrianne iz mirne, pokorne djevojčice u vrhunskog lopova (znanog samo kao Sjenka) za kojim traga čak i Interpol je dovoljno uzbudljiva sama po sebi - no kada u priču uđe još jedan, šarmantan i beskrajno naočit, imenom Philip Chamberlain, stvari postaju vruće.
Nora doista lijepo barata humorom i dosjetkama, a za svaku pohvalu je i uvjerljivost radnje koja ne ostavlja nikakva pitanja neodgovorenima. Meni su se posebno svidjeli opisi harema sa svojim živim bojama i jakim mirisima te upečatljivi likovi žena koje su osuđene na život u njemu. Scena kada Adrianne prvi put ugleda New York sa svojim prometom, ženama u poslovnim kostimima koje slobodno razgovaraju s muškarcima posebno je pamtljiva. Smatram da bi potencijalni film bio beskrajno zabavan s obzirom na duhovite dijaloge i kriminalne pohode glavnih likova. Možda jednog dana...
Odnos između Adrianne i Philipa je jedan od onih puno puta viđenih 'mrzim te, mrzim te, ah, ipak te volim' sistema, ali unatoč tome nije iritantan.
Sve u svemu, ako smatrate da bi ovo bio vaš cup of tea, definitivno preporučujem.



4 komentara:

  1. Pročitala svidjela mi se kao sve njezine knjige ...

    OdgovoriIzbriši
  2. knjiga je super kao i sve od nje.

    OdgovoriIzbriši
  3. pročitala sam dosta knjiga od Nore i obožavam ama baš svaku jer su tako savršeno napisane da su za mene kao droga kada ih počmem čitat jednostavno nemogu i neznam stat

    OdgovoriIzbriši