srijeda, 13. lipnja 2012.

Roger Zelazny: Devet prinčeva u Amberu


Brzo i grubo: dobra stara fantastika u svojem najboljem izdanju

Ne postoji fantasy fan koji barem jednom nije čuo za Rogera Zelaznyja i njegovu sada već klasičnu sagu o svijetu Amberu i njegovoj vladajućoj i (na sreću po čitatelje) posve disfunkcionalnoj obitelji. Nakon čitanja prve knjige Devet prinčeva u Amberu posve je lako razumjeti zašto je tako. Zelazny na svoj osebujan sažet i zabavan način pripovijeda o jedinom 'stvarnom' svijetu kojeg su svi ostali svijetovi samo 'sjene', a radnja započinje upravo na sjeni Zemlji.

Nakon automobilske nesreće u kojoj je zadobio amneziju Corwin odlazi u potragu za odgovorima. Što je Amber i gdje se nalazi? Tko ga je upravo pokušao ubiti i zašto? Može li ikome vjerovati? I tko je, dovraga, on?
Stvari postaju jasnije dolaskom njegova brata Randoma i sestre Florimel koji mu nesvjesno odaju odgovore; oni su sinovi i kćeri kralja Oberona, vladara Ambera, koji je netragom nestao iz zemlje, a vode oko prijestolja postaju sve uzburkanije.

Ono što mi se nije svidjelo kod Zelaznyja je njegova 'žurba' u pisanju kod nekih dijelova. Imam osjećaj da je toga dana imao mnogo obaveza pa bi nekoliko minuta prije izlaska vani mahnito ispisao sve što bi imao. No, takvih dijelova i nema toliko mnogo pa mu to mogu oprostiti. Inače, radnja je dinamična i uzbudljiva, na svakoj se stranici nešto događa: bilo da je to Corwinovo putovanje kroz sjene, najnovije obiteljske intrige ili napad nečega posve izopačenog onkraj Dveri Kaosa.
Ako smatrate da su zavađena kraljevska obitelj i dvorske spletke previše izlizan motiv onda sigurno niste upoznali Corwina i pričeve (i princeze) Ambera gdje je stvarnost tek parabola uma, a oni izopačeni ambicijom uživaju moći nepoznate smrtnicima. Osim možda ludome Dworkinu koji je za obitelj izradio magične igraće karte Arkane koje služe poput neke vrste mobitela i moćni Uzorak, no Dworkin sada ionako šeta tamnicama negdje duboko podno Ambera.

U prvome dijelu zapravo tek saznajemo imena i ponešto o svim članovima obitelji kao i samome gradu/svijetu Amberu, no kroz nastavke ćete tek zaista zavoljeti poneke od likova (poneke ćete možda i mrziti) te uživati u njihovoj živopisnosti. Ono što sam otkrila sada kada završavam s čitanjem trećeg dijela sage je da me svaki dio ostavio tražeći još što je izvrsna odlika svake knjige.
Nastavaka ima sve skupa deset, tako da im je veliki plus što su dinamične i brzo čitljive. I ako vam se sve skupa čini već viđenim, imajte na umu da je prvi dio objavljen 'davne' 1970. te je požnjeo golemi uspjeh i nesumnjivo izvršio jednako velik utjecaj na buduća fantasy ostvarenja.
Toplo preporučujem svim ljubiteljima fantasyja, iako me velika većina njih vjerovatno odavno pretekla s ovim djelima. Ipak, bolje ikad nego nikad, zar ne?
Broj komentara: 5:

 1. Joooj, davno davno sam pročitala prvi dio ove sage i uvijek imala u planu da pročitam i ostale dijelove. Dobro si me podsjetila.

  OdgovoriIzbriši
 2. Imala sam 14 godina kad sam pročitala ovu knjigu. Možda sam bila premlada i nedovoljno kritična... ali knjiga me oduševila. Sjećam se kako sam morala ostaviti zadnjih 100 stranica jer sam trebala ići u školu, ali čim sam se vratila, slistila sam ih učas. Roman je iznimno dinamičan, radnja brzo teče, a i ima je, i do danas mi je "9 prinčeva u Amberu" najdraži u seriji.

  Samo da kažem, Zelazny je napisao zapravo 2 pentalogije. Meni je osobno puno draža stara pentalogija, kojoj je u centru Corwin. U novoj pentalogiji imamo ultrazanimljivog Merlina, ali on mi nije uspio iskupiti neke stvari u radnji...

  OdgovoriIzbriši
 3. Šteta što je autor umro pre nego što je završio serijal. Meni je on jedan od omiljenih autora :)

  Baš sam pre neke dve godine poklonio čitave HRONIKE AMBERA (u Srbiji raspoređene u 3 toma) bivšoj devojci (naravno, pre toga sam sebi uzeo HRONIKE AMBERA na engleskom, u jednoj knjizi. Inače, te HRONIKE na engleskom se mogu kupiti u ALGORITMU u Zagrebu....barem ih je bilo pre 2 godine).

  Takođe, možda još bolji Zelaznijev roman koji nema veze sa prinčevima Ambera i koji je standalone, jeste GOSPODAR SVETLOSTI. Ko nije to čitao, neka ispravi grešku :)

  Takođe, Zelaznijev romani STVORENJA SVETLOSTI I TAME, PROLAZ U PESKU, OSTRVO MRTVIH takođe nisu loši :) Ali AMBER i GOSPODAR SVETLOSTI su meni lično omiljene stvari :)

  OdgovoriIzbriši
 4. @Anleah: Ne zaboravi to i napraviti, stvarno se isplati pročitati ih. :)

  @Martina: Ja sam upravo završila s čitanjem Znamena Jednoroga (treće po redu) i jedva čekam ostatak Corwinovog pripovijedanja. Nisam previše istraživala po netu jer si ih nisam htjela "spoilati" dok ne pročitam baš sve. :)

  @Vladimir: Planiram pročitati i Gospodara svjetlosti jer je na glasu kao njegovo najbolje djelo, a s obzirom da me Amber oduševio sigurna sam da se neću razočarati. Blago ti se na kolekciji kronika u jednoj knjizi, i ja bih... :) Ja ih inače posuđujem u knjižnici ali bih zaista voljela imati ovaj komplet.

  Hvala svima na komentarima. :)
  Koa

  OdgovoriIzbriši
 5. Prvih pet je moj omiljeni fantasy serijal. Lijepo je vidjeti svježe dojmove nekoga tko sad po prvi put uživa u ovim knjigama. :)

  I nije li naslovnica Znamena jednoroga baš krasna? :D

  OdgovoriIzbriši