petak, 6. srpnja 2012.

Marija Jurić Zagorka: Kontesa Nera

 
Brzo i grubo: Prvi nastavak Gričke vještice uspješna je mješavina ljubića, povijesne fikcije  i krimića s naglaskom na atmosferi.

Prva stvar koju sam primijetila je da je radnja detaljna. Ne toliko detaljna da vam prisjedne sporost događanja i dubina opisa, već dovoljno detaljna da vas prikuje za knjigu super atmosferom i živopisnim događanjima jer iako se prostire na 460 stranica nije ni na trenutak zamorna i dosadna.

U žarištu radnje je mlada šesnaestogodišnja kontesa Nera, prelijepa unuka grofice Ratkay i katkad jedini iritantni lik u ovoj knjizi. Nera je prekrasna, prepametna, spretna, odvažna i nevjerovatna, no ipak, u određenim situacijama često se ponašala kao malo dijete, što je jedino što me i nerviralo u cijeloj knjizi. U sredini koja je zadrta i praznovjerna, a ipak drži svu moć u gradu, Nera se zamjera gradskom sucu Krajačiću i odvjetniku Dvojkoviću narugavši im se kako vještice ne postoje. Skupina mladih velikaša, na čelu s Nerom, se potajno sastaje u lovačkoj kolibici gdje planiraju kako iskorijeniti praznovjerje i glupost puka te spasiti nevine žene od mučenja u zloglasnom tornju pokraj Kamenitih vrata te od smrti na lomači. Nakon što se doznalo da je sakrila siromašnu seljanku Jelicu Kušenku optuženu za čaranje u svoj dvorac, Nera sada i sama završava u tornju pod optužbom da je vještica. Tako u prvom dijelu upoznajemo fatalnog trenkova kapetana, oca Smolea, grofa Vojkffya i svu silu drugih likova koji pasivno pokreću priču, a bitni su i u nastavcima.

Roman obiluje mnoštvom likova, uglavnom grofova i grofica, zbog kojih isprva možete biti zbunjeni ali to se lako nadoknadi kasnije u radnji pošto je svaki od njih živopisan i povezan sa različitim situacijama na ovaj ili onaj način važan za radnju. Sama radnja je dosta detaljna i pomalo kompleksna,  što istovremeno  nimalo ne usporava čitanje. Ono što me zapravo osvojilo je često jeziva, mračna i ozbiljna atmosfera kojom roman odiše. I, dakako, apsolutna 'hrvaština' ispoljena u lokacijama, imenima, dijalozima i kulturnim detljima. Za promjenu je ugodno i neobično čitati roman koji se odvija u Zagrebu, zlikovcima imenom Krajačić, Dvojković i baba Urša, a grički ekvivalent Edwarda Cullena je trenkov pandur, kapetan Siniša.

Cijeli serijal Gričke vještice je iznimno kvalitetan i bezvremen, što znači da će ga s jednakim zanimanjem vjerojatno čitati vaše dijete i dijete vašeg djeteta i još uvijek uživati u njegovoj snazi pripovijedanja. Iako su meko uvezani, šest Zagorkinih romana za 150 kn se doista isplati. Preporučujem svima!


Broj komentara: 36:

  1. Tko nije pročitao, ovo je definitivno "must read" :)
    P.S. Cure, blog vam je odličan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, tako mi je drago vidjeti osvrt na ovaj roman - vjerojatno mi je najdraži u cijeloj seriji. Sjećam se kako sam oduševljena bila kad sam ga prvi put čitala. Nisam očekivala tako zanimljivo i napeto štivo; pročitala sam ga praktički u jednom dahu. Roman mi se tako sviđa da ga uopće ne želim kritizirati :)

    No shvaćam tvoj doživljaj Nere, Koa, jer mi je više ljudi spomenulo slične zamjerke na račun njenog lika. Ali ja ne upadam u tu skupinu, jer otvoreno priznajem da mi je Nera jedan od najdražih ženskih likova u književnosti uopće :D Ona nije jedna willy-nilly gospođica, već je odlučna, dosljedna i tvrdoglava (i kad joj to odgovara i kad joj to ne odgovara). A to što se Nera u određenim situacijama ponašala nezrelo (mislim da znam na koje misliš)... pa rekla bih da tu njena tvrdoglavost dolazi do izražaja. A nemojmo zaboraviti da ona ima tek 17 godina u ovoj knjizi. Tako da u kontekstu njenih nježnih godina, to je posve shvatljivo.

    No ipak... moram ti reći da se ne slažem s nečim u recenziji. "Grički ekvivalent Edwarda Cullena" - to je ipak premalo i preskromno za našeg Sinišu :) Siniša je premašio Edwarda u svim aspektima! Znam, neki bi rekli da nema puno razlike između Siniše i Edwarda po pitanju protektivnosti, no to baš i nije točno. Siniša je barem imao opravdani razlog za noćne ekskurzije, dok je kod Edwarda u pitanju self-gratification :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Martina, hvala ti na komentaru, baš me nasmijao ovaj zadnji dio s Edwardom. :D
    Meni je Edward super lik, jedan od najdražih tako da njegova usporedba sa Sinišom je trebala biti samo kompliment. :D Ali ipak vidim što želiš reći i slažem se. :)
    Što se tiče Nere, u početku je bila obećavajuća, jašući s pištoljem kasno u noći, tražeći sama vještice, bila je totalno cool djevojka, no nakon zapleta i njezina zatvaranja u toranj pretvorila se u nešto sasvim drugo. Ostao je tu njen stav i tvrdoglavost, no našla se i neka primjesa cmoljenja i pasivnost koje prije nije bilo. Barem gledajući prvi i drugi nastavak, za ostale iskreno ne znam jer su još u procesu čitanja.
    Osobno, jedva čekam da vidim što nastavci donose, serijal je apsolutno genijalan. :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma ne brini, nisam usporedbu Siniše i Edwarda shvatila nikako drukčije nego pozitivno :) Dapače, vidim paralele između ta dva lika. No kako sam cijelu Gričku vješticu (uključujući i Tajnu krvavog mosta, koju nisu sad tiskali, šmrc) pročitala dva puta prije nego što sam se uhvatila Twilighta, dojmovi su ostali ;) Sinišu mi nitko ne može detronizirati, on je bio i ostao prvi na top ljestvici muških likova MJZ, ali i uopće.

    [Usput, ne znam koliko si čitala opus MJZ, ali ona je uvijek znala stvoriti takve protagoniste da se čitatljica ne može odlučiti koji je bolji! Ne želiš znati našto liči moja osobna top-lista :P]

    A što se Nere tiče... ne mogu joj puno toga zamjeriti. Toliko mi je draga da nemam srca reći bilo kakvu kritiku. K tome... dosta se suosjećam s njom, jer mislim da bi meni boravak u tornju izazvao traume :( A da ne spomenem njenu plavu kosu do koljena :D Znam da ovo zvuči kao teški girl-crush, ali nije. Pomalo sam patila što i ja nemam takvu kosu XD

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo su mi prva Zagorkina djela koja posjedujem, no baš su mi otvorila apetit i voljela bih se dočepati svega što je napisala. Uživam u njenom stilu.
    Nera je i meni super djevojka, no na trenutke je jednostavno 'presavršena', Zagorka je takvom prikazuje i fizički i psihički. Stvoriti junakinju koja je plemenita, prekrasna, predraga i prepametna je sasvim u redu, no s vremena na vrijeme jednostavno pomislim 'I'm not buying it' (što bi rekli ameri). ;)
    No serijal je usprkos tome zakon, kad nakon svake knjige hoćeš još i još, onda znaš da si na pravom tragu. :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Slažem se s Martinom, Siniša je jedan od najboljih muških likova u književnosti, Edward je za njega (bez uvrede) "mala beba". Zagorka je bezvremenska, preporučam Plamene inkvizitore, ali i ostale knjige.

    OdgovoriIzbriši
  7. Potpuno podržavam ovo što je Tanja rekla. Plameni inkvizitori su odlični, skoro 1500 stranica povijesti, ludila, akcije, i tu ima ne samo jedan, već dva visoka, strojna momka :D

    Kad sam već kod drugih Zagorkinih knjiga... Koa, mislim da bi ti se svidjeli Republikanci. Isto jako zanimljiv roman, kronološki se događa nešto poslije GV, a i drukčiji je od Zagorkine standardne formule. Mislim da bi ti se dopala glavna junakinja. Ksenija je vrlo inteligentna i spretna djevojka, ali nema tako perfektnu vanjštinu kao Nera. Dapače, Ksenijin šarm više leži u njenoj živahnoj osobnosti. Ona mi je definitivno drugi najdraži ženski lik koji je Zagorka kreirala.

    OdgovoriIzbriši
  8. Cijeli serijal pročitala sam prije nekoliko godina, pa se više ni ne sjećam svih detalja. Nekako mi je prvi dio puno bolji i zanimljiviji od ostalih djelova... Doslovno se čita u jednom dahu. :) ***Maja***

    OdgovoriIzbriši
  9. Martina, hvala ti puno na prijedlogu, jedva čekam da se dočepam i ostatka njenog opusa. :)
    Maja, hvala ti na komentaru! :D

    OdgovoriIzbriši
  10. Kontesa je zapravo drugi dio GV ali ce se po njoj snimati serija pa je zato kao prvu izdaju.A Tajna krvavog mosta ce izaci zadnja.Uskoro mi pocinje Zagorkina jesen jer bas ove godine planiram procitati sva njena djela.Nikad literaturu ne djelim na musku ili zensku

    OdgovoriIzbriši
  11. Najbolje je možda prvo pročitati Tajnu krvavog mosta, jer je ona službeno prvi dio.

    Već su više puta najavljivali i otkazivali snimanje serije Grička vještica, ali kako je to u Hrvatskoj tko zna kada će biti (i ako bude, nadam se da neće biti razočaranje).

    Mislim da Zagorkina djela vole svi koji pročitaju (čak i dečki :D).

    OdgovoriIzbriši
  12. Da, zadnjih godina je bilo raznih najava o snimanju Gričke vještice, od kojih su neke bile poprilično zastrašujuće (ideja o sapunici od 200-tinjak epizoda, khm). Usprkos tome što bi bio red da ovako odlični serijal konačno doživi ekranizaciju... nekako me strah toga. Ako dođe u krive ruke, mogao bi to biti totalni debakl. A i pitanje glumačke ekipe je vrlo osjetljivo. Ipak, ne može se izabrati bilo tko da glumi Neru i Sinišu!

    Tanja - slažem se s tvojom zadnjom tvrdnjom :D Premda osobno ne znam muške osobe koje su čitale knjige (odnosno, to nitko nije objavio), mislim da je njima jako potrebno da ih čitaju. Neka uče :D:D

    OdgovoriIzbriši
  13. Neka se dečki ugledaju na Sinišu (da ne kažu da cure vole samo "vampire" i "vukodlake"), možda nauče i pokoju sitnicu iz lijepog ponašanja.

    Vidjela sam čak i dečke na faksu da čitaju Zagorku (i skoro pala u nesvijest. Možda ipak ima nade...

    Tko bi glumio Neru i Sinišu, o tome su se već vodile debate po internetu, možda bolje da ne snimaju ako namjeravaju upropastiti. Osobno mislim da bi to dobro odradio eventualno BBC.

    OdgovoriIzbriši
  14. Od pomisli na ekranizaciju me strah, s obzirom da bi se to radilo kod nas... Nemam povjerenja u naše 'film makere', a u 'cast' još manje.
    Možda bi apsolutno raspršilo posebnu Zagorkinu atmosferu, a možda i ne bi. Valja nam čekati i vidjeti. I nadati se najboljemu. XD

    OdgovoriIzbriši
  15. Jedva čekam započeti s čitanjem nakon svega napisanog! Sestra također ima samo riječi hvale za cijeli serijal koji je kupila pa ga sada prosljeđuje meni i ,po preporuci, počinjem čitati od Tajne krvavog mosta.
    Ekranizacija bi bila odlična ideja da je netko dovoljno kvalitetno odradi, ali u Hrvatskoj teško da je to moguće...nažalost.
    Usput, i Kći Lotrščaka je zanimljiva a ne tako dugačka knjiga.
    Mirna

    OdgovoriIzbriši
  16. .....pročita jednu Zagorkinu knjigu i odmah pod ne znam ti kakvim dojmovima......procitaj sve pa onda iznesi svoja misljenja i stajalista,dozivljaj......onda sigurno nebi nasla niti jedne zamjerke u Marijinim knjigama niti njenim likovima :) a usporedjivat nesto iz toga doba sa sadasnjim knjigama je cisti apsurd.....knjige nemaju istu tezinu stiva niti istu zrelost......respect svima koji to sad citaju zahvaljujuci medijima,ali skidam kapu onima koji razumiju ono sto citaju!!

    P.S. toplo vam preporucujem da procitate Viteza slavonske ravni,Jadranku te Gordanu takodjer od MJZ,a sve to pronadjite u knjiznici,tisak nije mjesto za pronac i procitat savrsenu knjigu!

    OdgovoriIzbriši
  17. Po stoti put: ovo je slobodna zemlja, a internet mjesto gdje se može napisati svoje mišljenje bez ičije dozvole.

    Leonie

    PS. Zagorku je izdao Jutarnji list u suradnji s Glorijom i nema nikakve veze s Tiskom.

    OdgovoriIzbriši
  18. Nakon Tajne krvavog mosta koja mi se jako svidjela, za Kontesu Neru mogu reći samo: savršeno! Nadam se da ću i do kraja serijala biti tako oduševljena.
    Mirna
    p.s. Raduje me da su nastavili objavljivati Zagorkina djela iako su previše rascjepkali Plamene inkvizitore.

    OdgovoriIzbriši
  19. eto izdao ih jutarnji list a kupujes ih u tvornici cokolade,jel?

    a to sto se moze iznijet svoje mosljenje ne znaci da se treba sramotit !!

    zbog takvih poput tebe danas se mnogi pisci prevrcu po grobu............sramota!!

    OdgovoriIzbriši
  20. Pa kakve to veze ima ako je knjiga kupljena na kiosku? Nisam mislila ulaziti u raspravu s tobom jer, za početak, tvoj te pravopis otkriva kao nekoga tko je možda pročitao svega dvije knjige u životu, a drugo, Zagorka se u vrijeme svoje najveće popularnosti izdavala u nastavcima koji su izlazili upravo na kiosku, tako da si konktradiktorna sama sebi.
    Treće, pročitala sam i Viteza slavonske ravni i Jadranku i Gordanu, i svejdno o svakoj knjizi pojedinačno imam različito mišljenje. Recimo, Jadranka nije vrijedna gubitka vremena, dok je Gordana turbo zabavna. Imati kritičko mišljenje nije sramota, dok biti polupismen u 21. stoljeću već jest.

    Leonie

    OdgovoriIzbriši
  21. Ne mogu da se ne ubacim.
    Ukoliko anonimnoj čitateljici ne odgovora ovaj blog ne znam zašto ga jednostavno ne izbjegava. Ni ja se ne slažem sa svim recenzijama pa mi ne pada na pamet napadati nečiji ukus. Pročitati ću tuđe i iznijeti svoje mišljenje bez da ikoga vrijeđam. Uostalom, ako je čitanje osobni užitak ne može ga ugroziti nečija kritika.
    Upravo M.J.Zagorka je bila u svoje vrijeme ismijavana pa je svejedno i danas čitamo i volimo.
    Mirna
    p.s. Leonie i Koa, samo tako nastavite!

    OdgovoriIzbriši
  22. Cure moje drage, prvi put sam pročitala sve od Gričke vještice kad mi je bilo 13 (dugo toplo ljeto školskih praznika, knjige mi je dala mama),sada ponovo čitam sve iz početka a imam 43. Uz to sam "navukla" i svoju kčer kojoj je sada 13 i oduševljena je.Živjela Zagorka!

    OdgovoriIzbriši
  23. Oduševio me tvoj osvrt na ovu knjigu i slažem se sa svime što si napisala. Htjela bih te zamoliti ako bi mogla napisati osvrt na Tajnu krvavog mosta koji je prethodnik Gričke vještice
    Petra

    OdgovoriIzbriši
  24. A "Kneginja iz Petrinjske ulice", pa "Kamen na cesti"?

    OdgovoriIzbriši
  25. Ja ih nisam čitala, a trenutno su mi na listi neke druge knjige tako da ne mogu obećati ništa.

    Leonie

    OdgovoriIzbriši
  26. Ne znam zašto ovdje ne vidim ovaj komentar:

    kako ide redoslijed za čitanje Zagorkinih djela.
    Molim da mi netko odgovori na ovo pitanje da mogu čitati po redu i kako treba .
    jedino tako ću povezani događanja .
    Hvala na odgovoru.

    Ali da odgovorim: prva je Tajna Krvavog mosta, pa Kontesa Nera, Malleus maleficarum, Suparnice Marije Terezije I i II i na kraju Buntovnik na prijestolju.

    OdgovoriIzbriši
  27. ***Ali da odgovorim: prva je Tajna Krvavog mosta, pa Kontesa Nera, Malleus maleficarum, Suparnice Marije Terezije I i II i na kraju Buntovnik na prijestolju.***

    A između Suparnice Marije Terezije II i Buntovnika na prijestolju smjestila se još i "Dvorska kamarila Marije Terezije"! :)

    Pozdrav,
    Krystle

    OdgovoriIzbriši
  28. Ma mene je Siniša osvojio pisanjem pisama svojom krvlju. Znam da je to nekima too much, al je meni to vrh.

    Knjigu sam pročitala u jednom dahu.

    U nekim momentima Nera mi se doima prezrelom. Čak mi se njeno djetinjasto ponašanje sviđa jer je u skladu s njezinim godinama.

    Prvi puta knjigu sam čitala sa 13 ili 14 godina i nisam ju baš najbolje razumjela. Čak mi se doimala dosadnom. Sada u potpunosti uživam u njoj i jedva čekam sljedeći nastavak.

    BB

    OdgovoriIzbriši
  29. Mene je priča toliko zaintrigirala da sam kao djevojčica totalno ignorirala naslove romana već sam se više koncentrirala na cjelinu i na to gdje će me priča odvesti. Tako sam u nekih tjedan dana s polica vadila sveske 1, 2, 3 (...)i pročitala kompletnu seriju u jednom dahu. Nakon Gričke vještice bacila sam se na Tajnu krvavog mosta, zatim na Plamene inkvizitore (koji su fantastični), onda na Republikance, Jadranku, Viteza Slavonske ravni, Kamen na cesti, Gordanu (...) a sve je počelo sa Kći Lotršćaka.

    Moja fascinacija Zagorkinim svijetom mašte dovela je do osjećaja žala i gubitka po završetku čitanja jer sam se morala probuditi iz sna koji sam sanjala zajedno sa likovima, iz prekrasnog svijeta ideala koji u knjigama tako živo svijetle iako ih u stvarnosti često napuštamo.

    Zagorka ima tu moć da likovi postanu dio tvoga života.

    Pitam se što bi Englezi napravili da imaju takvu autoricu, ne vidim Jane Austen ili Emily Bronte kao talentiranije ili dublje, no eto one potječu iz zemlje u kojoj je svako malo bolje djelo nacionalni brand i u kojoj nacija ne pati od kompleksa manje vrijednosti.

    OdgovoriIzbriši
  30. ...meni su "plameni inkvizitori" definitivno najbolji...fenomenalna ljubavna priča Dorje i Crnog Tome...preporučam,idealno kad su vam lađe na dnu...:)

    OdgovoriIzbriši
  31. Da li netko ima informaciju o tome da li će biti u prodaji na ovaj način Gordana i Jadranka?

    OdgovoriIzbriši
  32. Slučajno sam naišla na ovaj blog i već dva sata čitam recenzije knjiga i komentare. Blog je super, jako volim čitati pa ću izabrati neke od Vaših pročitanih knjiga. A što se tiče Zagorke, nju naprosto obožavam, pročitala sam SVE njezine knjige a neke i više puta. Tu spadaju Grička vještica, Plameni inkvizitori i Gordana. Pod Gričkom vješticom podrazumijevam komplet od sedam knjiga od koji su mi najbolje Kontesa Nera, Malleus maleficarum i Tajna Krvavog mosta, ali naravno volim i ostale. I potpuno se slažem sa komentarom Anonimne od 28. listopada 2012.

    Mirjana

    OdgovoriIzbriši
  33. Svakako prije "Kontese Nere" pročitajte "Tajnu krvavog mosta" jer je ona uvrštena kao prvi svezak Gričke vještice. U početku može biti malo dosadno i nalikovati na krimić, ali isplatit će vam se kada radnja postane zamršenija i kada se pojave Stanka i Meško. :)

    OdgovoriIzbriši