subota, 14. srpnja 2012.

Marija Jurić Zagorka: Malleus Maleficarum


Brzo i grubo: Nastavak Kontese Nere debelo je nadmašio prethodnika, ne samo po broju stranica nego i po radnji, likovima i atmosferi.

Malleus Maleficarum broji preko petsto stranica s razlogom: situacija na Griču se još više zakuhava, te upoznajemo dvor u Beču i sve njegove stanovnike koji će biti važan dio budućih nastavaka i naposljetku, raskrinkavaju se zlikovci te radnja konačno dolazi do kratkog sretnog predaha.
Moram priznati da sam u ovom nastavku uživala još više nego u prethodnom, neizvjesnost je intenzivnija, a s obzirom da sam već kroz prvi dio izgradila svoje osjećaje prema pojedinim likovima, želja za određenim ishodima me tjerala da što brže čitam i svim srcem navijam za njih. Kada likove iz knjige apsolutno volite, mrzite, želite ih zagrliti ili udariti, onda znate da u ruci imate neizmjerno dobro dočarano djelo.

Po prvi puta Zagorka nam pokazuje famozni "pakao" gdje se vještice i "Luciferi" okupljaju noću, coprnjaju i lete s vragom, što je zaista duhovit i uzbudljiv element u priči, kao i odlazak naših protagonista u Beč na dvor kraljice Marije Terezije gdje se poput zupčanika jedne na druge nadovezuju situacije i likovi koji će pokretati ostatak sljedećih nastavaka.
Zanimljiv je i povijesni aspekt priče jer je utemeljena na mnoštvu povijesnih izvora. Crtica je i više nego puno pa je užasno zanimljivo istraživati po vrelima i čitati tko je doista bila Barica Cindek, istinu o dovođenju vještica pred caricu u Beč i svemu ostalom što pokazuje da je Zagorka provodeći mjesece u arhivima svoje romane povijesno dobro potkovala.
Sam naslov Malleus Maleficarum ( ili malj za vještice ) uzet je od povijesnog dokumenta izdatog po nalogu Inocenta VIII. gdje se detaljno razlaže problem vještica, njihovog prepoznavanja i progona, a to je 'sveto pravo' potkrijepljeno 'dokazima' iz Starog i Novog zavjeta.

Uz Malleus Maleficarum ne samo što ćete naučiti mnoštvo povijesnih činjenica, posvjedočiti ćete i raspletu mnogih situacija čime se zbivanja na Griču i većina starijih antagonista polako napuštaju i žarište se seli na kraljevski dvor gdje se otvara prostor novim likovima i  situacijama. Osim jednog lagano patetičnog i suviše shakespeareovskog segmenta gdje Nera i Siniša planiraju svoje samoubojstvo, djelo me ničim nije razočaralo i čini izvrsnu uvertiru u prvi dio Suparnice Marije Terezije.



Broj komentara: 16:

  1. A ko je izdao opet ovaj serijal i koja je cijena?

    OdgovoriIzbriši
  2. Jutarnji list, cijena je 29,00 kn po nastavku.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajme koliko sam ja puta pročitala Zagorkina djela. Ma može ih se čitati svake 2-3 godine.
    Ako ti je GV njena prva knjiga, onda obavezno Kamen na cesti ostavi zadnji, jer je totalno drugačiji. Nema povijesti, ni hrabrih junaka, već je u biti nešto kao tragedija. Jako teško za čitati. Kažu da je to njena autobiografija.
    Pozdrav svima.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dalmatinka, hvala ti puno na savjetu i komentaru! I slažem se, znam da ću cijeli ovaj serijal sigurno čitati ponovo! :)
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nadala sam se da će ti se svidjeti Malleus maleficarum :):) I meni je knjiga fantastična. Konstantni zaokreti, više linija priče, a sve se super posložilo na kraju.

    Hm, meni osobno je nekako draže kad se radnja odvija u Hrvatskoj, nego kad je u Austriji. S uvođenjem kraljevske obitelji sve postaje napetije, ali nema previše vremena za Sinišu i Neru... A što mogu, slatki su mi skupa XD

    OdgovoriIzbriši
  6. Martina, meni baš obrnuto, na dvoru s kraljicom i prijetolonasljednikom sve mi je nekako zanimljivije, odnos kraljice i Vilme, dvorske spletke, baš ima neku super čar iako je i meni malo žao što su Siniša i Nera kao par zapali u drugi plan. :(

    OdgovoriIzbriši
  7. Zagorka je sjajna, a Grička vještica odličan izbor za ove vrele dane. Mislim da mi je vreme da je ponovim, hvala na podsećanju ;) Super blog, btw, drago mi je što sam ga otkrila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vidila sam da je ovaj tjedan na kioscima izasla i tajna krvavog mosta (prvi dio gricke vjestice) pa kome fali nek kupi.

      Izbriši
  8. Meda, hvala ti puno na komentaru i pohvali! :D

    Nede, kupila sam prvi dio, željno iščekujem drugi da konačno mogu kompletirati zbirku! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan nastavak, ako ne i bolji nego prethodni dio. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Koliko cesto izlaze knjige?? Svaki mjesec il svaka dva tjedna??procitala sam prvu i drugu knjigu i stvarno su super samo me ubija to cekanje da nastavak izade...

    OdgovoriIzbriši
  11. Mislim da je 'Grička vještica' već kompletno izašla i da sad ide drugo izdanje na kioske plus Plameni inkvizitori u nastavcima.

    OdgovoriIzbriši
  12. Inače pročitala sam originalni Malleus Maleficarum i knjiga je užasna. Počne kao znanstvena rasprava al uskoro skužiš da ju je pisao netko tko je totalno zabrazdio....
    Marija Jurić Zagorka stvarno ima super djela, slažem se Kamen na cesti je užasno težak.

    OdgovoriIzbriši
  13. Mene je priča toliko zaintrigirala da sam kao djevojčica totalno ignorirala naslove romana već sam se više koncentrirala na cjelinu i na to gdje će me priča odvesti. Tako sam u nekih tjedan dana s polica vadila sveske 1, 2, 3 (...)i pročitala kompletnu seriju u jednom dahu. Nakon Gričke vještice bacila sam se na Tajnu krvavog mosta, zatim na Plamene inkvizitore (koji su fantastični), onda na Republikance, Jadranku, Viteza Slavonske ravni, Kamen na cesti, Gordanu (...) a sve je počelo sa Kći Lotršćaka.

    Moja fascinacija Zagorkinim svijetom mašte dovela je do osjećaja žala i gubitka po završetku čitanja jer sam se morala probuditi iz sna koji sam sanjala zajedno sa likovima, iz prekrasnog svijeta ideala koji u knjigama tako živo svijetle iako ih u stvarnosti često napuštamo.

    Zagorka ima tu moć da likovi postanu dio tvoga života.

    Pitam se što bi Englezi napravili da imaju takvu autoricu, ne vidim Jane Austen ili Emily Bronte kao talentiranije ili dublje, no eto one potječu iz zemlje u kojoj je svako malo bolje djelo nacionalni brand i u kojoj nacija ne pati od kompleksa manje vrijednosti.

    Iva

    OdgovoriIzbriši
  14. ps. Ako volite ruske klasike, onda vam Kamen na cesti neće biti težak, vrlo je realističan prikaz životnog puta MJZ (tako kažu..)bez nekih velikih uljepšavanja i romansiranja. Knjiga je odlična i dobro ju je pročitati da na kraju krajeva upoznate um i duh žene koja stoji iza svih ovih remek djela.

    Iva

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovo je sjajan roman, a po točnosti i iscrpnosti povijesnih podataka može se mjeriti sa nekim od najpoznatijih svjetskih povijesnih ljubića/trilera. Siniša i Nera možda jesu potisnuti na margine radnje, ali se istovremeno otvara novi niz spletki i podmetanja u skliskim i ulaštenim salonima carice Marije Terezije i njene dvorske svite ,tko još nije pročitao, neka to učini :)

    OdgovoriIzbriši