subota, 11. kolovoza 2012.

Marija Jurić Zagorka: Suparnica Marije Terezije



Brzo i grubo: unutar serijala o Gričkoj vještici, ova dva nastavka o dvorskim spletkama čine uspješnu cjelinu za sebe.


Što je upravo i razlog zbog kojeg se na ove dvije knjige osvrćem u istom postu. Kao što govore i naslovi, nerazdvojive su i isprepletene, a mjesto radnje i likovi ostaju konstantni kroz obje. Fokus je ovoga puta potpuno pomaknut sa naših protagonista Nere i Siniše, a njihova priča, iako ne potpuno zanemarena, gurnuta je sa strane.
Sva sreća, tu izgubljenu dinamiku Zagorka izvrsno nadoknađuje sukobom između austrijske carice Marije Terezije i njene suparnice, careve ljubavnice, lijepe kneginje Vilme Auersperg što je pokretač čitave radnje na sve skupa skoro 800 stranica.

U prvom dijelu Suparnice Nera je na poziv carice prisiljena napustiti tek ostvarenu bračnu sreću i postati dvorska gospođa, kako bi svojom prisutnošću na dvoru odmamila cara Franju Stjepana od koristoljubive Vilme i time caricu riješila opsjednutosti njome. Zbog ucjene vezane za viđanje Siniše, Nera je nazočna svim društvenim događanjima, maskiranim zabavama i balovima na dvoru gdje upoznajemo svu silu novih i zanimljivih likova koji će kroz oba dva dijela preuzeti kormilo radnje. Sinišu, kao smetnju svim kraljičinim planovima, Zagorka je dobro sakrila te se on u obje knjige rijetko i pojavljuje, što je za mene bilo lagano razočarenje jer njegova situacija s Nerom postaje sve više i više neizvjesna, a ne rješava se čak ni na kraju drugog dijela.

Zagorka je majstorica detalja pa je, kao i do sada, atmosfera prošlosti besprijekorno dočarana.
Drugi se dio nastavlja u istom duhu; povuci, potegni, iščupati ne mogu, samo što sada dolazi i do previranja na prijestolju te Nerinog i princezinog propalog pokušaja bijega s dvora što za sobom povlači velike posljedice pa bolje shvaćamo caričinu okrutnost i psihotičnu osobnost.

Ono što mi se jako svidjelo su Zagorkine 'pod-priče' koje fenomenalno vješto upliće u radnju i premješta spotlight na likove iz sjene kao npr. princezu Amaliju i njenu nesretnu udaju u Parmu te kćer kovača lijesova Mimi.
Jedinu zamjerku imam na bezličnost Nere kao lika što će mi možda neki od vas zamjeriti, ali je u odnosu na prvi i drugi nastavak evoluirala u prilično dosadan i predvidljiv lik pa možda i nije toliko loše što su nositelji radnje ovaj put carica i njena obitelj.

Sve u svemu, sva su Zagorkina tajna oružja tu; spletke, neizvjesnost, neočekivani obrati, napetost, trajna dinamika i detalji te sva pridonose užitku čitanja, kao i do sada, tako da mislim da se ni ubuduće neću razočarati u njenim nastavcima.



Broj komentara: 6:

  1. Drago mi je da vidim novi osvrt na knjige iz Gričke vještice, pa ću još malo spamati sekciju komentara :)

    Da, obje knjige su odlične, brze i dinamične; nema tu ustajale radnje ;) Puno je i misterioznih događaja, spletki i napetosti, i romani su super samo zbog toga. Meni se jako dopala karakterizacija carske/kraljevske obitelji, isto kao i tebi. Kod onih članova čije priče pratimo, primijetila sam da nema crno-bijele karakterizacije. (Znam, Marija Terezija nije anđeo, i predstavlja veliku prepreku Neri, ali nije zla. Isto kao ni Amalija, nominalni car Franjo Stjepan i jadni Leopold.) Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se njihovi likovi dalje razvijali, ali obzirom na to kojom brzinom je Zagorka producirala priče, knjige su fenomenalne.

    Meni je malo žao što nema puno Nere i Siniše... ali to je odličan plot device, i jasno mi je zašto je Zagorka posegnula za tim. Neću komentirati ono što misliš o evoluciji Nerinog lika ;) Meni je Nera strašno draga, pa sam pristrana kad je ona u pitanju :D

    OdgovoriIzbriši
  2. I ove dvije knjige su me potpuno zaokupile i uvukle u poseban svijet (koji mi itekako treba da pobjegnem malo od svakodnevice). Likovi su raznoliki, složeni i zanimljivi. Jedino mi je jako nedostajao lik Siniše da razbije svu tu zlobu u koju su nezasluženo upleli Neru al eto na kraju knjige vidim da me to izgleda očekuje u sljedećoj knjizi...

    OdgovoriIzbriši
  3. posto planiram procitati Gricku vjesticu, necu citati o cemu se radi, jer ne volim unaprijed znati, dovoljno je da znam da su knjige odlicne :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Sinoć sam završila Suparnicu Marije Terezije I i nisam baš oduševljena kada uporedim ovu knjigu sa prethodnim dijelovima Gričke vještice. Nisam sigurna šta je razlog tome, ali u svakom slučaju danas počinjem čitati drugi nastavak, koji mi možda popravi ukupan dojam. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ostala sam dužna komentar na drugi nastavak Suparnice M.T. Knjiga me (za razliku od prethodne) oduševila zapletima i bogatim preokretima, a pošto se sudbina Nere i Siniše nije riješila, odmah sam se "bacila" na sljedeći nastavak - Dvorska Kamarila M.T. (Grička vještica VI).
    Toplo preporučujem.

    OdgovoriIzbriši