nedjelja, 10. ožujka 2013.

Naomi Novik: Zmaj njegovog veličanstva


Brzo i grubo: mješavina površne povijesti i filma How to train your dragon ostvarena na zanimljiv ali i pomalo djetinjast način.

Will Laurence je britanski oficir ratne mornarice i u osvajanju jednog francuskog broda dolazi u posjed zmajskog jajeta koje samo što se nije izleglo. Zmajevi su u svijetu Naomi Novik posve normalna pojava, oni čak i ratuju za razne strane u europskim ratovima, a jaje na koje je naletio Laurence je poklon kineskog cara Napoleonu. Kada se zmaj izleže potrebno mu je odmah staviti ormu i tako ga pripitomiti, a onoga tko to napravi zmaj prihvaća kao svog apsolutnog gospodara i zauvijek mu je vjeran. Laurence zmaju nadijeva ime Temeraire  (po njemu se zove i cijela trilogija) te odlaze u letačku bazu na intenzivnu obuku jer se Britancima tresu gaće od Napoleona, a i super im je trljati mu nos činjenicom da oni imaju njegovog zmaja u svojoj službi. So far, so good.

Po dolasku u bazu Laurence se suočava sa hladnim pogledima svojih kolega letača što zbog činjenice da je na to mjesto došao pukom srećom dok su se oni mučili cijeli život, što zbog ljubomore jer jedan pomorski dripac leti na carskom (kasnije će se ispostaviti nebeskom) zmaju. Tu se cijela stvar počinje razvodnjavati. Novik opisuje dane i mjesece letačke obuke na pomalo monoton način. Pretpostavljam da je to stoga kako bi podrobnije objasnila odnose između letača i zmajeva te dočarala atmosferu jednog takvog doba no naposljetku pedesetak stranica samo čekate da se nešto dogodi. Bilo što.

U međuvremenu Laurence i Temeraire razvijaju totalno sumnjiv odnos za jednu bezazlenu fantasy knjigu. Šala mala, ali nemoguće je ne primijetiti auru bizarno prisnog u njihovu uglavnom infantilnom dijalogu gdje se Laurence Temerairu obraća kao prema voljenoj ljubavnici i meni je taj dio posebno išao na živce. Druga stvar koja mi nije 'sjela' je grafički nedostatak akcije, neka slikovitost koja bi lijepo zaokružila naraciju.
No da ne ispadnem totalni namčor, kao što kaže Balašević, ono što mi se jest svidjelo je setting u doba napoleonovih ratova, povijesni twist na dobar stari fantasy način, a čini mi se i da bi najavljena filmska verzija u režiji Petera Jacksona bila pun pogodak.

Knjiga ima pregršt potencijala; hrpu zanimljivih likova čija je površina tek zagrebana, uzbudljivu i živopisnu lokaciju, šokantne obrate, a Novikova je ipak odlučila oveće segmente posvetiti posadi koja sat vremena postavlja ormu na zmaja. Roman je ipak dovoljno fora da mi održi interes dovoljno da pročitam i ostatak trilogije, ali ipak bih je preporučila uglavnom publici do 12 godina. Pretpostavljam da sam očekivala više od nominacije za Hugo ali tome je ipak kriva moja pristranost jer mi je Hugo glavna asocijacija na sagu o Milesu Vorkosiganu, a to je ipak posve drugi par rukava.


Broj komentara: 5:

  1. It is through the use of this medium that they wish
    to make in roads in the communications market. He spoke slightingly but without bitterness of everything he had written, and I knew his new book must be very good
    for him to speak, without bitterness, of the faults of the past
    books. They also tend to endear themselves to populations in times
    of severe duress and hardship by well funded relief efforts and other charitable initiatives, which make them look incredibly social compared to corrupted governments.
    The growth in the circulation of newspapers in the country results in the overall
    economic prosperity of the country, inspiring it to
    higher levels. Just save your old newspapers, or get
    some from friends and neighbors and start packing.

    my blog post ... click here

    OdgovoriIzbriši
  2. How to Train Your Dragon je jedan od filmova koje ja strasno zelim da pogledam ali nekako uvijek kad imam vremena zaboravim. Ali cula sam samo najbolje o njemu. Ova knjiga mi je nova ali zvuci zanimljivo. Moram da pogledam ima li je u biblioteci.
    Kiss :*

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam čitala, ali zvuči zbilja zanimljivo :D

    OdgovoriIzbriši