nedjelja, 26. svibnja 2013.

Laura Kinsale: Cvijeće u oluji


Brzo i grubo: neobičan povijesni ljubavni roman u kojem glavne uloge imaju jedan vojvoda koji se oporavlja od moždanog udara i jedna smjerna kvekerica. 


Donekle mrzim blurbove ljubavnih romana jer uvijek zvuče nekako šašavo i klišeizirano do bola i nikad ne biste pogodili da se iza tako predstavljenog zapleta možda skriva sasvim solidna i nimalo luckasta priča. Iznimkom nije bio ni roman Cvijeće u oluji čiji me blurb svojim opisom vojovode od Jervaulxa nasmijao: on je prelijep, briljantan i opasan; u njegovoj blizini dame rumene, a poneka i padne u nesvijest. Eh, da. Kako odoljetit čitati o takvome muškarcu, pogotovo ako autorica obeća da će ga spariti s kvekericom koja se zbog svoje vjere odrekla gotovo svih svjetovnih dobara i koja zapravo prezire našeg rasklašenog, dobrog vojvodu? Nikako, eto kako. I zaista, vojvoda od Jervaulxa, Christian Langland je i zgodan i temperamentan i k tome vrhunski matematičar. Na svojoj teoriji radi s gospodinom Timmsom, slijepim kvekerom, kojemu pomaže njegova kćer Archimedea. I ne radi on samo na teoriji i računanju već potajice i ljubi lady Edith Sutherland što će naprasno biti prekinuti kad ih u pola noći zatekne njezin muž. Za vrijeme dvoboja, Christian će doživjeti moždani udar od čijih će posljedica gotovo posve izgubiti dar govora. Njegova obitelj, predvođena pohlepnim šurjacima i bogobojaznom majkom, će ga poslati u sanatorij misleći da je vojvoda postao malouman, kažnjen zbog svojih grijeha.
No u sanatoriju opet susreće Archimedeu tj. Maddy, djevojku koju je prije toga sreo tek jednom u životu. Pronicljiva i pametna Maddy će odmah shvatiti kako vojvoda nije lud, već u dugotrajnom procesu oporavka od moždanog udara. Ona postaje njegova njegovateljica što će je polako dovesti u sukob sa svima ostalima, pa na kraju i sa samom sobom.

Kao što rekoh, Cvijeće u oluji je prilično neobičan ljubić u kojem se romansa dvoje junaka svojom važnošću gotovo izjednačava s njihovim pozadinskim pričama. Nije nimalo nevažna činjenica što je Maddy kvekerica kao niti sve osobine Christianova despotskog karaktera i to mi se svidjelo najviše od svega. Kinsale zaista daje lijep primjer kako iskoristiti sve elemente priče, umjesto da oni ostanu pukim ukrasom. Također mi je odlična brzina i ritam radnje – ničega nije premalo, ali ništa ni ne nedostaje. Tako ćemo sasvim dovoljno (a bez opterećivanja bespotrebnim detaljima) doznati o uvjetima života i liječenja u sanatoriju, o kvekerskoj zajednici i njihovim pravilima života, itd, itd ...  Sporedni su likovi također vrijedni spomena, osbito dva Christianova najbolja prijatelja: prepredeni i prevarama sklon svećenik Kit Durham, te gizdavi poručnik Fane. Osim što će svojim komentarima i dijalozima nasmijati čitatelje, vjerojatno će vas i dirnuti svojom prijateljskom odanošću prema progonjenom vojvodi i s time koliko su daleko bili spremni ići da mu pomognu. Naravno, ne smijem zaboraviti ni Christianovu staru tetku Vestu, lady de Merly, koja svima tjera strah u kosti i svako toliko despotski bubne svojim štapom o pod.

I na kraju, tu je i ono što čitatelje najviše zanima: odnos između Maddy i Christiana koji je bio predivan i zapravo daleko od nekog neprijateljstva i nepodnošenja kako bi se moglo pretpostaviti iz blurba. Znam da mnoge čitateljice vole kad su dvoje junaka surpostavljeni jedno drugom i različit kao nebo i zemlja, i ovo dvoje to zaista i jesu, no Maddy je ipak cijelo vrijeme na Christianovoj strani bez obzira na to što ga smatra raskalašenim i previše ponosnim. Moram priznati da sam roman kupila u konzultaciji s goodreadsom gdje ga čitatelji hvale do neba – a te pohvale zaista i stoje. Nadam se da će znanje objaviti još knjiga Laure Kinsale, a ja ću se u međuvremenu baciti na zaostatke koje sam propustila zadnjih mjeseci.


22 komentara:

  1. Uh, već se mjesec dana premišljam da je kupim ili da ne. Polagano sam već odustajala i sad kad sam pročitala ovaj fantastičan osvrt odmah sutra je kupujem

    OdgovoriIzbriši
  2. i meni se priča odmah činila kvalitetnom. kupujem knjigu čim prije!

    OdgovoriIzbriši
  3. cure, mislim da nećete poažlit, knjiga je jako dobra ;)

    Leonie

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala na preporuci! Danas posuđujem knjigu.

    OdgovoriIzbriši
  5. predivno, predivno, predivno!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. kniga me oduševila,pročitala sam je u jednom dahu................svaka čast preporučujem

    OdgovoriIzbriši
  7. Čitala sam knjigu do ranih jutarnjih sati što je za mene spavalicu stvarno netipično i u kratkom je roku pročitala. :-) Priča je zanimljiva, pitka i nakon zadnje stranice došlo mi je žao što je gotova. Preporučujem za čitanje onima koji su skloni povijesnim ljubavnim romanima, a ja ću svakako potražiti i druge naslove L. Kinsale.

    OdgovoriIzbriši
  8. Nisam ni znala da Flowers from the storm postoji u hrvatskom prijevodu! Knjigu sam pročitala prije godinu-dvije, premda u pravilu ne čitam ljubavne romane, zato što je bila toliko razvikana i hvaljena, do te mjere da je ulazila u top liste najboljih ljubavnih priča i slično. Isto kao i tebi, knjiga mi se dopala :)

    Bilo je dosta radnje, i to dosta napete, što me iznenadilo jer romanse povezujem uglavnom sa sporom radnjom i puno introspekcije. Usto, roman nije lako štivo kako sam mislila. Kako sam čitala izvornik, imala sam priliku zadiviti se kako je Kinsale ušla u likove pišući iz njihove perspektive. Glavni likovi su bili iznimno dobro karakterizirani. Christian i Maddie su dvije potpune suprotnosti, i po porijeklu, osobinama, vrlinama i manama, ali ono u čemu je Kinsale uspjela je to da je prikazala kako to sve skupa na kraju ipak nije bila dovoljna zapreka za njih.

    P.S. Drago mi je da vidim tvoj post, već sam se pitala jesi li prestala s pisanjem osvrta...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lijepo sročeno :)
      Nisam prestala s pisanjem, samo imam puno posla ovako, pa ne stignem čitati više koliko i prije :(

      L.

      Izbriši
  9. Pitanje... imate neki mail za kontakt ili slično? :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Potpisujem sve gore napisano. Krasna knjiga. Romantičnim dušicama svakako preporučujem!

    OdgovoriIzbriši
  11. Prvo što me odbilo na toj knjizi je naslovnica jer kad vidim ruže, perlice i takve švizdarije obično mi padne mrak na oči, drugo što me odbilo je upravo blurb i treće je naslov... mislim si kakvo cvijeće u oluji, pih i tako to :)) na kraju sam je ipak kupila i nisam požalila. Prekrasna ljubavna priča o pravoj ljubavi, o svim vrstama i dubinama ljubavi :)

    Pozdrav od Marije :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Roman je odličan. Upravo sam ga pročitala. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlično napisana knjiga, puna detalja, razrađenih likova... recenzija stoji što se svega toga tiče. Ali, ajme meni kako mi je Maddy bila naporna.
    I to ne zbog njenog odnosa prema Christianu, već nekim detaljima.

    Primjerice (nije neki spoiler), dođe u sanatorij, i rođak/upravitelj joj kaže da na poslu svakako izbjegava kvekerski način govora ("thou", "thee", etc.) - jer bi to moglo uzrujati neke pacijente.
    I sad, Maddy, kojoj očajno treba taj posao i rođak joj je baš izišao u susret, odgovori njemu "pokušat ću". I odmah u prvoj (i svakoj idućoj) sceni s pacijentima ona po svom "thou, thee, bla". I tako nadalje... Ne da nije ni pokušala... nego ni P. :P
    Meni je to u datoj situaciji izgledalo tako bezobrazno i neodgovorno i nezahvalno... Baš mi ju je ogadilo kao zatucanog fanatika, a ostatak knjige nije popravio dojam.

    Što me podsjeća - kako je u prijevodu bio preveden njen kvekerski govor? Baš me zanima kako su to riješili. Nadam se da je bilo manje iritantno nego u engleskoj verziji. :D

    p.s. sorry na rantu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko se sjećam, mislim da ju je zamolio da se obraća pacijentima na uvriježen način, dakle, da npr. plemiće titulira kako treba tj. ne govori im 'ti'... moram priznat da sam slabo obratila pozornost na taj detalj.

      Izbriši
    2. Ah, vidiš, moguće da je to bilo u pitanju! :) Meni Maddy nikako nije sjela općenito, pa mi je sve bolo oči. :))
      (Jao sad na drugi pogled mi baš nabrijano izgleda ovaj gore rant. xD)

      U svakom slučaju morat ću pročitati još nešto od Kinsale jer žena dobro piše. :)

      Izbriši
  14. Mene knjiga nije dojmila ,razočarana sam u stil pisanja,ni glavni likovi mi nisu nešto.Glupu i dosadniju knjigu od ove već dugo nisam pročitala.Za mene je to čista JEDINICA bez popravnog.

    OdgovoriIzbriši
  15. Što ti znači -aaaaaaaa-molim te objasni ne razumijem poruku.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja, okorjela "prezirateljica" ljubavnih romana, potpisujem predaju zbog ove knjige. Razoružala me, unatoč tome što mi je Maddy znala ponekad ići na živce.

    OdgovoriIzbriši
  17. Knjiga me je oduševila. Jest da je Maddy znala biti naporna i njeni postupci nerazumni iz današnje perspektive, ali je u knjizi toliko duha i atmosfere, da sam jedva dočekala slijedeći roman iste autorice, Princ ponoći. Nije mi ostavila neki utisak, već sam je zaboravila. Cvijeće u oluji je izvrstan ljubavni roman, i nije "limunada". Preporuka.

    OdgovoriIzbriši