četvrtak, 1. rujna 2011.

John Dunning: Knjižarev trag

 
Brzo i grubo: dobro ispričan krimić zanimljivog i napetog zapleta s posebnim naglaskom na strasti i ljubavi prema knjigama.

Knjižarev trag druga je po redu u seriji romana o bivšem policajcu Cliffu Janewayu koji je iz uniforme skliznuo ravno u kožu trgovca rijetkim knjigama te koji posjeduje vlastitu omanju knjižaru i nepogrešiv instinkt za rješavanje  s knjigama povezanih i drugih zločina. Odmah uviđamo da je John inspiraciju crpio iz vlastitog života jer je i sam vlasnik knjižare i antikvarijata u Denveru (ovdje se radnja romana i događa) gdje trguje rijetkim i prvim izdanjima.

Radnja započinje dolaskom Clydella Slatera, Cliffova bivšeg i ne baš omiljenog kolege, u njegovu knjižaru s ponudom za posao. Naime, sve što treba je odletjeti prvim razredom u Novi Meksiko, vratiti odbjeglu djevojku pod jamčevinom i pokupiti svojih pet tisuća nagrade. Cliffova pozornost za slučaj pobuđuje se tek kada Slater spomene i ukradenu knjigu, izdanje Poeovog Gavrana nakladnika Grayson Pressa iz 1969., knjigu koja ne bi trebala postojati, a ako doista i postoji pravo je davno izgubljeno blago.
Nažalost, to ne misli samo Janeway, već i mnogi skupljači Grayson Press izdanja koje je naposlijetku njihova kolekcionarska strast odvela u nasilnu smrt.
Roman je podijeljen na tri cjeline: prvu imenom Eleanor, što je ime odbjegle djevojke s kojom započinje sva zavrzlama, drugu pod nazivom Trish, ime Cliffove pomagačice u rješavanju zločina, te treću naslovljenu jednostavno Gavran. Svaka cjelina podijeljena je u omanja poglavlja po par stranica, čineći tako knjigu preglednijom i bržom za čitati što je odlično za krimić poput ovog.

Od likova valja spomenuti Eleanor Rigby, da dobro ste čuli, baš poput Eleanor Rigby iz pjesme čuvenih Beatlesa koja se u knjizi spominje mnoštvo puta. Eleanor je nešto poput boema koji odlazi iz grada u grad tragajući za rijetkim i vrijednim knjigama koje kasnije preprodaje i od toga živi; nesigurna je u životu, a to se samo produbljuje kada je sustižu njeni progonitelji u potrazi za Graysonovim Gavranom. Gaston i Crystal Rigby su Eleanorini roditelji, naizgled samo još jedna normalna obitelj, no kriju nevjerovatnu tajnu, te igraju veliku ulogu u cijeloj priči. Naposlijetku dolazimo i do same braće Grayson, luđaka ili genija, to ćete procijeniti sami, no jedno je bitno, Graysoni su stvaratelji pravih dragulja književnosti i kolekcionara knjiga.

 Dunning piše jednostavno i zanimljivo, ne zaustavlja se na nebitnim stvarima (izuzev jednog poglavlja gdje na više strana opisuje povijest Graysonove tiskare, zijev, zijev), a kao jedinu zamjerku izdvojila bih nedovoljno razvijene likove. U svakom slučaju čitati ću još njegovih knjiga jer su zabavne, jednostavne, a često i poučne.
Povrh svega, što je bolje za ljubitelja knjiga (poput nas dvije) nego knjiga o knjigama? :)

Nema komentara:

Objavi komentar