utorak, 18. listopada 2011.

James Redfield: Celestinsko proročanstvo


 
Brzo i grubo: iznimno loše napisana knjiga koja uz bok Palom anđelu ozbiljno konkurira mojoj osobnoj nagradi za epic fail roman stoljeća.

Bez prethodnog raspitivanja o djelu ovaj sam roman uzela 'na pamet', s obzirom da nas svih u velikoj mjesečnoj kupovini često uhvati onaj nesretni ''20 kn manje-više, koga briga'' stav.
Tako se i Celestinsko proročanstvo našlo na vrhu mojih šoping kolica, lijepe naslovnice i obećavajućih kritika na istoj, no, tu moj pozitivni osvrt prestaje.
 Priča prati mladog Amerikanca koji nakon razgovora sa starom poznanicom doznaje za misteriozni drevni Rukopis. Njega su, po pretpostavci, sastavila drevna plemena Maja i Inka u svojim mističnim hramovima, htijući podijeliti svoje proročanstvo i mudrost sa budućim naraštajima i time pomoći ukupnom čovječanstvu da dosegne svoju krajnju svrhu i spozna istinu o prirodi svemira i svega živog.
Takav splet okolnosti ne odgovara crkvenom učenju, te se sav najmoćniji peruanski kler protiv Rukopisa bori svim silama, pa tako i onim vojnim, pribjegavajući čak i zarobljavanju poklonika Rukopisa otimajući im kopije Uvida od kojih je Rukopis sastavljen.
Uslijed takvog razvoja događaja naš glavni junak smjelo i neočekivano na licu mjesta odlazi u Peru da sazna što više o spasonosnom Rukopisu o kojemu se potajno naučava diljem cijele te države, a u tome mu redom pomažu prijazni svećenici, moćni znanstvenici i usputni prolaznici.
Suština Rukopisa podijeljena je na Uvide, kojih u početku ima osam, kasnije devet, a kraj ostavlja prostora nastavku u kojem će se tragati za desetim Uvidom, a svaki od njih uči nas novoj perspektivi događaja u životu, sudbini nas samih, te pretkazuje događanja budućih stoljeća.

Iako bi se iz cijele priče dala izvući trunka potencijala, autor ju je vješto zatomio lošim izražajem, nedovoljno razvijenim likovima, nedosljednosti u radnji i predvidljivošću.
Naivni pokušaji akcije jednostavno su frustrirajući, te su spekulacije za istoimeni film nažalost istinite, ali možda će barem spasiti ljude od toga da čitaju ovu užasnu knjigu.
Najveću tragi-komediju ovog romana pronalazim u liku kardinala Sebastijana koji je prikazan kao velika babaroga, Saruman peruanskog klera koji šalje svoje orkove na pristaše Rukopisa ni sam zapravo ne znajući zašto mu se protivi. Nevjerojatne stvari o znanosti za koje, zbog osobnih istraživanja, znam da su posve točne i stvarne, ovdje nisu potkrijepljene ničim, iako na temu istih postoji bezbroj istraživanja i dokumentaraca, te mi se čini da je autor obavio vrlo traljav posao, u roman uvrstivši sve neobično i egzotično o čemu je ikad čitao ili gledao, htijući tako igrati na sigurno.

Osobno smatram da je vrijednost knjige kao sredstva za potpalu prilično dobra, a što se tiče sadržaja mislim da sam sve već navela. Ako tražite pustolovnu, egzotičnu i zapravo, psihološki orijentiranu knjigu, Celestinsko proročanstvo nikako ne preporučujem iako navodno stoji iza svih tih oznaka.

22 komentara:

  1. Hahaha, ne mogu da vjerujem! Čitala sam Celestinsko u drugom srednje, i nakon što je došla Tajna (mnogo godina poslije :) odmah sam rekla - pa čekaj, ovo je već viđena stvar! Otvaraš mi novi pogled na knjigu. Ja se recimo, likova, imena i radnje UOPĆE ne sjećam, ali mi je zato ideja, psihološka strana knjige i općenito ta filozofija jako bliska, i knjiga mi je sama mnogo draga. Baš si me iznenadila, mislila sam da će ti se svidjeti. Sad recimo čitam Eat Pray Love, baš bih voljela vidjeti šta bi ti o njoj rekla. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Citala sam ovo pre dobrih 10 godina i tad mi je bilo ok..ono, nista spektakularno ali citljivo..posle su dosli razni Davinciji, Tajne i kaludjeri..blabla..Iz ove perspektive i meni bi verovatno bilo bezveze. Nego znas da ima i nastavak?:]
    Poslala sam ti Viktoriju :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidiš, meni se Tajna puno više svidjela, pa sam si skinula i neka istraživanja o Attraction Law-u jer me sve to fascinira, no Celestinsko mi jednostavno nije sjelo. Ne može ni sjesti kad imam osjećaj da ga je napisao osrednji gimnazijalac.
    Eat Pray Love nemam, ali sam čula, vidjet ću što mogu napraviti po tom pitanju. :)

    Nisam znala da je nastavak već izašao, samo sam vidjela za film, no sumnjam da ću tražiti i jedno i drugo. :P

    Hvala na komentarima, cure! :*

    OdgovoriIzbriši
  4. slazem se da je njiga lose napisana tj.pre jednostavno bez Opisa i detalja...ali idea je u globalu dobra...za men je prica sporedna uvidi su bitni a na to i autor aludira...

    OdgovoriIzbriši
  5. Nedavno sam pročitala knjigu i bila mi je ok - premda moram reći da sam se gubila u pustim likovima. Samo opisivanje uvida mi se je najviše svidjelo:)
    Nisam gledala film, ali sam čula da je dosadnjikav.
    Sorry ne bi se složila sa tobom - ja bi preporučila knjigu.

    OdgovoriIzbriši
  6. ja sam ovu knjigu davno citala,pre sigurno desetak godina i tada mi je bila bas simpaticna,tako da sam kupila i deseti,jedanaesti uvid i Tajnu Sambale...takva tematika nije bila toliko zastupljena kao danas,,cak se dobro secam da su i moji prijatelji isto komentarisali kao super stivo koje se cita u jednom dahu..e sad pitanje sta bih rekla da sam je procitala danas,kad je trziste preplavljeno slicnim pricama i pogledima na svet..ali verovatno da bi mi se i sad svidela
    p.s. drago mi je da sam otkrila ovaj zanimljivi blog,veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  7. ne mogu da vjerujem sta si napisala o ovoj knjizi,jednostavno ne mogu!!zaboljela me glava dok sam ovo citala,najiskrenije.nakon ovoga neznam uopce ima li smisla citati tvoje komentare na knjige i pratiti tvoj blog! ne smijem uopce reci prijateljima koji su procitali ovu predivnu knjigu sto si komentirala.i ne razumijem kako je mozes usporedjivati s ''pali andjeo'' na koju sam slucajno bacila oko i ostavila istog trena.

    OdgovoriIzbriši
  8. mislim da pisac ima znanja i razmišljanja koja ti nemožeš shvatiti, očito. čim si napisao-la ovakav komentar očito je da imaš ograničeno shvačanje na svijet, što je jako loše za tebe... pročitaj još knjiga o privlačenju (ispravnih, naravno) pa češ vidijeti zajedničke točke... ako nisi shvatio-la, naš današnji život bi bio ljudima iz ljudske prošlosti također nestvaran i nepojmljiv, a tako je i nama život budućnosti. james redfield nam je dao svoju viziju o budućnosti (koju ti nemaš) i zato pokaži respekt prema autoru i priči koja je bila bestseller 3 godine... :) ako kritiziraš druge onda budi spreman i primit kritiku... Ljepi pozdravi :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Komentar poviše će ostati kao primjer onoga što ubuduće neće biti dozvoljeno, a to je vrijeđanje. A ostat će i kao primjer totalne nepismenosti koju očito ne može izliječiti ni James Redfield.

    Leonie

    OdgovoriIzbriši
  10. Slažem se sa prethodnim komentarom Anonimnog komentatora. Vlasnik bloga je duboko zapeo u materijalistički svijet i ne vidi dalje, ne od nosa, već od trepavica. Rasprava je suvišna jer je u pitanju mlada duša kojoj tek predstoji razvoj.

    OdgovoriIzbriši
  11. Jako su smiješni anonimni komentatori koji s takvom žuči pokušavaju "produhoviti" autoricu bloga, i to zbog izražavanja mišljenja o knjizi/filmu na vlastitom blogu.

    U potpunosti se slažem s recenzijom filma - nisam ni uspjela dočekati kraj filma koliko je - DOOOSADAN.
    A vjerujem u sve Tajne i Proročanstva i dubinu života ispod onog površnog, kao što je spomenula i blogerica (anonimci, a da još jednom pročitate recenziju?)
    Jednostavno nedovoljno razrađena tema/likovi/ostalo. Sorry!

    Na kraju krajeva, bit je u razmjeni dojmova, ne?

    OdgovoriIzbriši
  12. dijelimo mišljenja, iskustva, dojmove.. svatko od nas vjeruje u svoju istinu a to ne znači da je ona točna. oni koji osjećaju da su nadišli razinu vlasnice bloga trebali bi joj pomagati da se otvori i bez ograničenosti nastavi svoj put. ova knjiga je za ljude sa maštom, ljude koji traže nešto više, kreativce i pravednike, samim time nije bitno kako je napisana nego je bitna količina pozitivnih informacija koje je autor htio prenijeti. ovo nije dostojevski,ivo andrić i drugi i ne ocjenjuje se ovdje mogućnost opisivanja likova već se to nadilazi (ukoliko je čitaoc u mogućnosti) zato, dragi ljudi pomozimo jedni drugima:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Au, ala si nagrdila ovu knjigu :-D Mene tek ceka citanje, s obzirom da sam je kupila pre par meseci.

    OdgovoriIzbriši
  14. Slažem se s komentarima Anonimnog - bitnija je poruka knjige, od sadržaja likova i ostalih okvira tzv stručne kritike. iako danas ima takvih knjiga 'na lopate', prije 10ak godina Celestinsko je podosta podiglo prašinu.. i ja sam čitala u srednjoj školi, i u džungli glupavih belestrističkih knjiga, ovo je bilo wow. ovu knjigu ne treba doživljavati i kritizirati kao ostale 'romane'.
    a isto tako, podjednako se slažem i sa recenzijom Limunade.. nije to baš sve dobro sročeno i napisano, i knjiga može biti dobra za potpalu -- nakon što čitatelj poradi na sebi tijekom svih tzv. uvida -- bilo kroz ovu knjigu, ili bilo koju drugu duhovnu tehniku prema osobnim željama i odabiru.
    bitna je Poruka, i daljnji duhovni razvoj, individualni i skupni.
    ps
    i ja ostajem Anonimna, ali jednostavno zato jer nemam nijedan od ovih drugih profila koji se prikazuju pod 'komentiraj kao'...

    OdgovoriIzbriši
  15. Ne bih se složila da je bitnija poruka knjige od likova i kvalitete pisanja. Inače bi bilo dovoljno ispisati takve poruke na stranicu ili dvije ili objaviti neki 'duhovni' priručnik. Književnost je nešto posebno i iako je često 'alat' kojim će se prenijeti poruka, također je i vrsta umjetnosti. A kao i sve ostalo, može varirati u kvaliteti... ne vidim kako ikome pomaže šutjeti o tome :)

    Leonie

    OdgovoriIzbriši
  16. Da, uvijek mi je bilo pomalo žao što je autor tako loše prenio sve te poruke. Puno bi više efekta imao roman da je on to malo bolje napravio. Ali, opet, bio je neko vrijeme bestseller .. hm, ali to više govori o društvu nego o kvaliteti pisanja i općenito književnosti.
    Da, pametnije bi mu bilo da je poruke tj. uvide ispisao na par stranica. Općenito
    Gledan kao 'avanturistički roman', jako loše.
    Gledan kao '(pre)opisanih 10 uvida', oK.
    tako mi se nekako čini:)

    OdgovoriIzbriši
  17. kuc kuc kuc ..oprostite sto sam ovako usao, ali vrata od bloga su bila otvorena, a vani, na internetu, je trenutno jako hladno i pada kisa..
    ..da li da se izujem..? ... ..evo vec mi je malo toplije uz ove strastvene razmjene iskustava, uvida, stavova,.. ..mmm.. pa evo, prije nego sto odem, da i ja izvadim nesto iz dzepa mudrosti..
    - ako prestanete neumorno da velicate i opravdavate svoje stavove..
    mozda.. na trenutak.. ugledate.. i strumfove


    OdgovoriIzbriši
  18. Malo postovanja,'Leonie'..

    OdgovoriIzbriši
  19. Za ovakav roman treba biti pripremljen i znati ga čitati, likovi i radnja su stvoreni tu kao svojevrsna scena kojom je autor pokušao što kreativnije predočiti prvih 9 uvida i na neki način pojasniti koliko su oni važni dramatizirajući oko radnje i likova, autoru nije bila namjera napisati kriminalistički roman niti je u pitanju new age, u pitanju su stara zlatna pravila poznata još iz doba velikih mislioca i filozofa, sročena kao 9 uvida i uvrštena u jednu laganu i lako čitljivu priču kako bi se uvidi što bolje istakli, a priča je sama po sebi scena koja dočarava vanost uvida, onaj koji čita slične knjige zna čitati između redova

    OdgovoriIzbriši
  20. sad kad sam proučio tvoj opus literature, ne čudi me tvoja reakcija na jedinu vrijednu knjigu koju si pročitala, pa popljuvala, jer se ne uklapa u tvoj pogled na svijet i život, koji je, btw uzak i plitak, bolje bi ti bilo da si se cijelu zimu grijala na to smeće koje skupljaš godinama, a ovu jedinu vrijednu knjigu u toj cjelokupnoj kolekciji - sačuvala, ha ha ha ha ha ha

    OdgovoriIzbriši