petak, 7. listopada 2011.

Jude Deveraux: Princ na bijelom konju

 
Brzo i grubo: pristojna doza humora, klasične romantike i fino osmišljenih zaokreta u priči.

Dougless Montgomery je dvadesetšestogodišnja Amerikanka koju zatičemo na putovanju Engleskom koje je trebalo biti romantično i prema njenom nadanju vrlo vjerojatno i 'prosidbeno'. No njezin dečko Robert je na put poveo i svoju razmaženu, debelu kćer Gloriju koja je čvrsto naumila zagorčati život svojoj potencijalnoj maćehi na svaki način koji joj se ukaže. Kad prilikom posjeta usputnoj crkvici Gloria lažno ocrni Dougless, Robert je napušta doslovce bez igdje ičega – očajna Dougless, naslonjena na mramornu grobnicu lorda Nicholasa Stafforda, grofa od Thornwycka, zavapit će iz svega srca i na njene suze bit će odgovoreno: dotični elizabetinac otjelovit će se pred njenim očima u svom srebrenom oklopu i s mačem optočenim draguljima. Na početku je Dougless uvjerena kako se radi o poludjelom istraživaču elizabetinskog doba, ali Nicholasova priča uskoro dobija uvjerljive detalje: on je grof zatočen u Toweru koji je tri dana prije svog zakazanog smaknuća umro od srčanog udara nad pismom koje je pisao majci. Nicholas je naime bio lažno optužen za veleizdaju, a iza niza smrtnih nesreća koje su pogodile njegovu obitelj, uključujući i njegovu planiranu smrt dekapitiranjem, stoji konkretna osoba iz njegove prošlosti. Dougless i Nicholas kreću na put Engleskom u pokušaju da otkriju istinu i promijene prošlost, a između lutanja i čuđenja nad papirom, automobilima, kadom i pastom za zube, Nicholasu postaje sve draža crvenokosa 'vještica', a i zgodni plavooki grof privući će Dougless na više načina. Ipak, kako ostvariti ljubav koju dijeli četiri stotine godina i urota koja mora biti spriječena?

Princ na bijelom konju, bez obzira na svoj cheesy naslov, je divna i zabavna knjiga za koju je većina hrvatskih čitateljica našla samo riječi pohvale. Deveraux možda nije Judith Mcnaught, no rekonstruirala je povijest na jedan nenametljiv i dovoljno uvjerljiv način bez da se izgubila u bespotrebnim širinama (nek dignu ruku svi koju su dva puta pročitali scenu u kojoj Honoria odijeva Dougless u renesansnu haljinu tešku dvadeset kilograma). Možda nije ni napisala ljubavnu priču veću od života, ali tu joj je negdje u susjedstvu: Nicholas i Dougless su vjerojatno najzabavniji ljubavni par koji je putovao kroz vrijeme naprijed i nazad. Humor i dijalozi možda nisu ni iskričavi kao oni S. E. Phillips, ali su ipak jako dobri – zapravo, bolji od prosjeka koji vlada u ostalim ljubavnim romanima koje sam imala prilike čitati. Nicholas je posebno genijalan lik: čas šekspirovski bijesan, čas mužjački samouvjeren, a čas nježan i tolerantan kao bilo koji suvremeni muški lik. Svidjela mi se i Dougless koja, iako iskorištavana i mekana srca, nije ispala kao jadan i glupav ženski lik što se redovito događa ženskim junakinjama osuđenima na ulogu dame u nevolji. Što se tiče fantastičnog elementa priče, nije u pitanju ništa revolucionarno, ali za ovu priliku funkcionira i više nego dobro i mnoge stvari na kraju uredno sjednu na svoje mjesto. U svakom slučaju, ova je knjiga premašila moja očekivanja i odsada očekujem još knjiga Jude Deveraux u izdanju KDS-a.
Bonus info: knjiga spada u autoričinu Montgomery-Taggart seriju koja se sastoji od preko dvadeset (!) knjiga, a Princ na bijelom konju je peta po redu, izdana 1989.  


42 komentara:

  1. Knjigu sam pročitala prije par dana i totalno se slažem sa vašim komentarom. Jedino sam na nečisto sa krajem od kojeg ne znam dali da plačem ili se veselim, jer to je on ali ipak nije...

    OdgovoriIzbriši
  2. inače to putovanje kroz vrijeme spisateljica je upotrijebila u još jednom svom romanu "Legend"

    OdgovoriIzbriši
  3. "Knjigu sam pročitala prije par dana i totalno se slažem sa vašim komentarom. Jedino sam na nečisto sa krajem od kojeg ne znam dali da plačem ili se veselim, jer to je on ali ipak nije..." - totalno se slazem....ja sam plakala kao kisna godina :))))

    OdgovoriIzbriši
  4. knjiga je super ,šteta što nema još njenih knjiga objavljenih u hrvatskoj

    OdgovoriIzbriši
  5. ja sam plakala i gore od kišne godine..... ne volim ljubiće ali me ovaj dotukao

    OdgovoriIzbriši
  6. ja sam plakala dva dana ... uživala sam u svakoj stranici knjige ... jedino nisam baš na ti sa krajem, iako znam da nije moglo drugačije završiti ipak sam bila tužan ...

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivna priča! Al stvarno. A kaj se kraja tiče, nisam zadovoljna. Ne čini mi se uopće fer.

    OdgovoriIzbriši
  8. što vam to na kraju znači?
    Bonus info: knjiga spada u autoričinu Montgomery-Taggart seriju koja se sastoji od preko dvadeset (!) knjiga, a Princ na bijelom konju je peta po redu
    Jel to znači da su ti ostali djelovi povezani s ovim?

    OdgovoriIzbriši
  9. Zapravo i nisu povezani pričom, već se radi o članovima tih dvaju obitelji, a svaki se roman može čitati zasebno.

    OdgovoriIzbriši
  10. Danas sam završila s čitanjem i ostala blago razočarana. Lik Dougless mi je bio posebno iritantan,a ni u Nicolasu nisam pronašla ništa novo i neispričano.
    Sve u svemu, ok ali moglo je i bolje.

    OdgovoriIzbriši
  11. U nedjelju popodne sam ju pocela citati, navecer (tj u noci) sam se jedva natjerala otici spavati i sva sreca da mi je ponedjeljak bio slobodan, cim sam se probudila zgrabila sam knjigu i dovrsila. S obzirom da zbog naslova nisam imala neka ocekivanja, knjiga me jako ugodno iznenadila, a i jos od Plamenih inkvizitora sam nekako slaba na te povijesne frajere:)Sve preporuke.

    OdgovoriIzbriši
  12. Slazem se u potpunosti s prvim komentarom! :) Ne znam da li da placem od ocaja ili od srece. Ali iskreno, iako je knjiga jako lijepo napisana, razocarao me dio nakon sto je Nicholas otisao.:/ Mlađa verzija njega me jednostavno nije dojmila.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo je jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala,jednostavno se nisam mogla odvojiti od nje.neke dijelove sam pročitala po dva puta.knjiga je stvarno super.nisam neki emotivni tip,ali ova knjiga mi je natjerala suze na oči.stvarno predivno

    OdgovoriIzbriši
  14. ok, onda sam normalna jer sam i ja plakala... kraj je tak nekak.... ma tužan happy end bi ja to nazvala :(

    OdgovoriIzbriši
  15. A kakav biste Vi to hepiend sa renesansnim čovjekom? Meni kraj nije bio deprimirajući. Gdje god postoji ljubavi, nema depresije.

    OdgovoriIzbriši
  16. Pa ovo je izmišljena priča a zato sam i očekivala happy end sa renesansnim čovjekom...baš sam i ja bila razočarana krajem, do predzadnje stranice sam mislila da će se Nicholas negdje pojaviti :/ I ja sam cure moje plakala kao kišna godina...!

    OdgovoriIzbriši
  17. izgleda da smo svi plakali, ja čak i tijekom čitanja :) divna knjiga, no.. pošto nisam baš na "ti" sa povijesti.. mislim je postojala loza Staffordovih ali za Nicholasa nisam sigruna.. help? :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Knjiga je odlična i već duže vrijeme nisam pročitala nesto tako dobro....... uzdrmala mi je tlo pod nogama.

    OdgovoriIzbriši
  19. ja sam istražila tvrđavu a i lozu, njega kao takvo u vremenu nema, ali postoje ta imena :)

    OdgovoriIzbriši
  20. inače, knjiga mi je super, odmah drugi dan sam je išla kupiti u knjižaru :)) al kraj je po meni tužan jer to ipak nije on ali i je, ali se ne sjeća :/ ipak to nije to.
    Martina iz Vža :) pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  21. Složila bih se da je kraj malo razočaravajući...nadam se ipak da nisam previše u krivu ako si dopustim slobodu i zamislim da se priča ipak mogla dalje odviti tako da se Reed Staford ipak sjetio svega, kao i mlađa verzija Nicholasa, a ne da je potpuno nova verzija stare ljubavi...koliko god to je happy end ipak je tužno jer se već toliko vole...no što bi bilo kad bi bilo :) Vanja

    OdgovoriIzbriši
  22. I da...knjigu sam pročitala sinoć bez daha za 8 sati...kako je netko gore rekao,ni ja ne volim baš ljubiće...ali ovo je bezvremenski...potpuno me pogodilo... vanja :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Dougless y Nicholas...izvrsno doradjeni likovi s opravdanim postupcima i sjajno opisanom pozadinom!Uzivala sam u svakom retku i jedva cekam prijevode drugih knjiga ove autorice :D

    OdgovoriIzbriši
  24. Da da...postojali su Staffordi...definitivno!Ako se sjecate ili ste citali Crvenu kraljicu Philippe Gregory- e pa jedan od muzeva te doticne kraljice, Margaret Beaufort je bio Stafford.E to je ta familija!

    OdgovoriIzbriši
  25. Pročitala sam knjigu u jednom dahu, iako ne volim ljubiće. Toliko je uvjerljivo napisana da sam na trenutak posmislila da se sve usitinu dogodilo. Nisam plakala ali me kraj nekako dirnuo. Čini se da je sve sjelo na svoje mjesto. Mislim da je naslov kjige trebao biti drugačiji. Ne bih je ocijenila najvišom ocjenom ali zaslužuje pohvalu i preporuku za čitanje.

    OdgovoriIzbriši
  26. Pročitala sam knjigu ovaj vikend.Emotivna sam osoba, ali ova me knjiga nije dotakla.
    Možda zato jer sam bila loše volje.

    OdgovoriIzbriši
  27. Jako zanimljivo i dirljivo! Posebna knjiga koju ću pamtiti. Kupila sam je sestri za rođendan i slažem se s njenim mišljenjem da bi to mogao biti jako zabavan film. A takvih nam baš treba! Kad napravimo pauzu od čitanja, naravno!
    Mirna

    OdgovoriIzbriši
  28. Knjigu sam kupila na putovanju, u Bosni. I ubedjena sa da ce mi ovo biti najdraza uspomena. Knjiga me je ocarala. Sve je savrseno osmisljeno, osim kraja koji je jednostavno morao biti takav, ali kojim na neki nacin i nisam odusevljena. Ali ce definitivno ovo biti knjiga koju cu uvek pamtiti.

    OdgovoriIzbriši
  29. Boze dragi, bas mi je drago da sam naisla na ovakve komentare jer je i meni dolazilo da plačem, ali sam se nekako suzdržala.. Jučer sam ju pročitala i očarala me. Cijelo vrijeme od tada razmišljam o likovima i dogođajima koji su se dogodili. Čak sam u iskušenju da ju ponovno krenem čitati. Trebam pričekat par dana da ju zaboravim i nastavim normalno živjet.. :)

    OdgovoriIzbriši
  30. knjiga je fantastična. definitivno nije štivo za na plažu jer sam se osramotila kad sam odvalila plakati na prepunoj plaži. nisam ju prestajala čitati.

    OdgovoriIzbriši
  31. knjiga je odlicna citala sam je u jednom dahu. Jedva sam cekala kraj.Jos samo da postoji nastavak price... sta se desilo kada su stigli u Ameriku bilo bi mnogo zanimljivije ( mislim ipak da se proslost ponavlja )

    OdgovoriIzbriši
  32. princ na bjelom konju me nasmijao ali i rasplakao njbolji štiva mi je naao ju je poludjeli šekspirijanov glumac ili hamlet tu sam prasnula u smjeh da me ćak zabolio trbuh anaj tižnije mi je bio ratanak već sam i pomislila da će nicholas ostati sa dagles a onda nagli preoket

    OdgovoriIzbriši
  33. baršunasto obećanje je izvrsntan roman najviše me dojmila borbena jhuddit koja doslovce ukrotila muža a ne muž ženu ali i negativka alic

    OdgovoriIzbriši
  34. kada bi se zaista snimio film princ na bjelom konju bio bi pravi hit a možda bi dobio ćak i oskara smjeha nebi majkalo suza isto mislim da bi u kino morali obavezno nabaviti pkete papirnatih maramica kada bi se prikazivao taj film

    OdgovoriIzbriši
  35. Ja mislim da je već snimljen film.

    OdgovoriIzbriši
  36. ?? Pa kako ga ne mozemo naci...jel istog imena knjige na eng naravno...knjiga je gebijalna...i ja bi to gledala i nekako nastavila

    OdgovoriIzbriši
  37. Napokon sam došla do knjige, naravno po vašoj preporuci. Knjiga mi je prekrasna i svakako ću nabaviti svoj primjerak. Kako se više ne može naći u kds kolekciji, počastit ću se tvrdim uvezom. Za Princa rado ću odvojiti novac!
    Inače, več sam pročitala njeno Baršunasto obećanje i Stvoreni za ljubav, i mogu reći da su mi se knjige Jude Deveraux neobično svidjele.

    OdgovoriIzbriši
  38. Ako je snimljen film kada bi onda došao u naše kino dvorane ? Roman je zaista za pohvaliti samo je kraj tužan ni jedna me knjiga nije radplakal kao princ na bjelom konju

    OdgovoriIzbriši
  39. Možda se snimi jednoga dana film prema toj knjizi : Žarn romantična povjesna sf komedija

    OdgovoriIzbriši
  40. princ na bijelom konju je super knjiga

    OdgovoriIzbriši