utorak, 4. listopada 2011.

Lauren Kate: Potraga


Brzo i grubo: ako tražite knjigu iz koje nećete saznati ništa novo o likovima, radnji i smislu života, a želite potrošiti nekoliko sati svoga dana, ovo je knjiga za vas.

Ok, ne postoji dovoljno mjesta u uvodu a da se može opisati koliko je ovaj nastavak Palog anđela loš. Mislim da je ovo čak i najlošija knjiga koju sam ikad pročitala, uključujući drugorazredne ljubiće koji svojom jednostavnom, ali smislenom radnjom šutaju dupe Palom anđelu. Radnja je za opisati veoma jednostavna: Luce putuje navjestiteljima kroz svoju prošlost ne bi li saznala razlog njenog i Danielovog prokletstva. U 'sjeni' joj se pridružuje i nepoznati pomagač u obliku kamene vodorige koji se naziva imenom Bill. U isto vrijeme, za petama su joj Daniel, Cameron, Arriane i ostatak posrnule ekipe, uključujući 'dva idiotska nefilima', Shelby i Milesa. No, ako ste mislili da će na kraju knjige biti jasno zašto su Luce i Daniel prokleti – na skliskom ste terenu. Otkrit će se poneki detalj, ali važne činjenice poput odgovora na pitanje što je zapravo Luce, neće. Naravno, na tom putovanju kroz vrijeme Luce će uvijek prisustvovati danu kada umire i kako se ispostavlja, čak ni to nije dosljedno, jer u različitim životima umire iz različitih razloga. I sve to da bi potvrdila sama sebi koliko je Daniel voli i koliko je stvarno duboka njihova ljubav. Mjesta koja će posjetiti su, između ostalog: Moskva, Prusija, Italija, Kinesko carstvo, Tibet, Majansko carstvo, Egipatsko carstvo, Engleska (čak dvaputa), itd.

No, saznajemo kako je i zašto Cameron izabrao pridružiti se Luciferu i kako je otprilike izgledao Pad anđela. I dok je prvo klišeizirano, ali ne toliko zbunjujuće, Pad anđela me ostavio s desetak neodgovorenih pitanja. Ne samo da se izvrnula cijela biblijska verzija Pada (što nije ni toliko važano, ako je napisano nešto originalno i dobro) nego uopće nije precizno objašnjeno kako su pali Gabbe, Arriane i Cameron i tisuće drugih anđela. Iz romana ispada da na njih jednostavno nije došao red da se izjasne na čijoj su strani ili se tada zaista nisu ni željeli izjasniti, no kako je to opisano jednom jedinom rečenicom nisam baš sigurna ni u jedno od tih objašnjenja.
Drugo, nije uopće bilo teško pogoditi tko je Bill zapravo nakon nekoliko života koje je Luce posjetila s njim. Kad ste na ovoj razini još jedan klišej u nizu više ni ne može pogoršati stvar. Što se tiče pisanja, ono je ok, ali definitivno nedovoljno informativno. Toliko objašnjenja nedostaje da je to kriminal – ovo je treća knjiga serijala koja vodi nigdje i daje ništa osim tristotinjak stranica papira natiskanih notornim glupostima i teškom patetikom. Sva Luceina putovanja su zapravo ista, iz njih nije naučila ništa korisno, kraj je užasno zbunjujuć, a čak je i naslovnica najlošija od svih dosada: tamnokosa djevojka u viktorijanskoj haljini je trebala ostati okrenuta leđima i pojesti nekoliko pristojnih obroka ako se mene pita. A ako ste mislili da u ruci drži ružu, pa, ne, to bi trebao biti božur. Kao i za sve ostale stvari u ovom romanu, možemo samo nagađati.  


42 komentara:

  1. Ma, ja se tebi čudim što ovo kupuješ!

    OdgovoriIzbriši
  2. Znatiželjna sam. A ne mogu ostavit serijal napola pročitan.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hahaha! Ja sam igrom slučaja dobila na poklon Kušnju, i onda sam posudila prvi dio. I nije mi bilo dovoljno, neee, morala sam i drugi pročitati, a već sam čula da je treći dio promašaj. Ja sam mazohist, kratko rečeno.
    I naravno da ću i ovo đubre morati pročitati. Šta je ovoj ženskoj, jel' psihički bolesna, ko joj je pisao prvi dio, ne kontam :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Vjerujem da se ženskica malo zaletila, prvi je dio posao hit pa je htjela brže bolje pokupit novce umjesto da je sjela i kvalitetno napisala knjigu.. govorka se o 4. dijelu..

    OdgovoriIzbriši
  5. oh meni se ovaj serijal opcenito gadi...od likova, situacija...
    sve je zapetljano, nedovoljno objasnjeno, ugl. sve je vec receno

    aliii moram reci da mi je ovaj treci dio bio najzanimljiviji i najbrze sam ga procitala (iako je i dalje katastrofa xD), mozda zato sto, iako nije odgovorila na pitanja, ne uvodi neke nove wtf situacije

    OdgovoriIzbriši
  6. Jep,serijal je od početka najavljen kao tetralogija tj. mašina za štancanje para. To mogu shvatiti, ali nekvaliteta istog je već legendarna.
    @Raion - i ja sam ga brzo pročitala, u jedan dan doslovno, a nova WTF situacija mi je spomenuti pad anđela. Valjda će naići neka dobra duša pa mi jednom pojasniti što se tu zbiva.

    OdgovoriIzbriši
  7. evo i ja sam upravo završila sa čitanjem Potrage, potrebno mi je bilo jedva cijelo popodne al za zaključit tko je Bill dovoljno je pročitat uvod od 7 stanica. serijal što više ide u širinu gubi i ono malo čara kojeg je imao u prvom djelu. Luce je sve češće prikazana kao obična zatelebana klinka koja većinu vremena na razmišlja o posljedicama svoje "strasti". teško da će nam itko objasnit pad i njihovo prokletstvo jer čini se gđa.autorica ni sama ne zna šta bi sa ekipom napravila. valjda je to njezino prokletstvo. o.O

    OdgovoriIzbriši
  8. Divim se svima koji su pročitali treći dio. Ja sam kapitulirala na "Kušnji", od koje su mi ostali doživotni ožiljci XD Možda sam to samo ja, ali u serijalu nema ni pravog sukoba, ni pravog antagonista, i sve nekako soppy i razvodnjeno.

    Spasili ste me od čitanja "Potrage", sad znam da je ne smijem pipnuti ni malim prstom.

    OdgovoriIzbriši
  9. Imam jedno pitanje, prije par dana kupila sam Krila anđela i knjiga mi se ćini onako li la i htijela bi proćitati ali neznam koji je toćno redosljed, koji je prvi koji drugi i ostalo pa bi vas molila da mi pomognete. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  10. Krila anđela su nešto sasvim drugo, autorica je Cynthia Hand, a ne Lauren Kate. Ovo je serijal Pali anđeo s istoimenom prvom knjigom, drugom nazvanom Kušnja i trećom Potraga.

    OdgovoriIzbriši
  11. Toliko mi se smučio Pali anđeo da ni pod razno nisam pomišljala pokušati sa preostale 2 na svoju veliku radost vidim da nisam usamljena u mišljenju..tako šta glupo a reklamirano se rijetko sreće

    OdgovoriIzbriši
  12. Ako ti se knjiga ne svidja, ne morash pljuvati po njoj. Pusti ljude na miru nek citaju, jer mozda je nekima to dobra razbibriga. Mozda se tebi svidja saga Sumrak (za koju smatram da je zivo sr*nje, a svi padaju u nesvijest), pa ti je zato ovo bzvz. Svako ima pravo na svoje mishljenje.

    OdgovoriIzbriši
  13. Pa ako svatko ima pravo na svoje mišljenje, onda i ja imam pravo pljuvat knjigu za koju mislim da je smeće, a za serijal Pali anđeo stvarno malo tko ima lijepu riječ. Uostalom, ovo je internet, slobodan prostor gdje ljudi pišu što žele ;)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ako moze jedno pitanje ..vi sto pljujete po knjizi. Koliko ste vi knjiga napisali. . jer po ovim rijecima ste pokupili svu pamet svijeta. Citajte ono sto vam se sviđa, a sto vam se ne sviđa poljubite i ostavite. Bosanac

    OdgovoriIzbriši
  15. Ni meni se nije svidio serijal pali anđeo,nisam imala strpljenja ni da procitam do kraja.Toliko je dosadno..

    OdgovoriIzbriši
  16. Nisam čitala, a sudeći po ovome što ste do sada napisali, čini se da nikad i neću.

    OdgovoriIzbriši
  17. Procitala sam prvu i drugu knjigu nadam se procitat cu i trecu. Nisam kriticar,a na lijestvici od 1 do 10 dala bih ocjenu 5. Ono sto mi se svida je autorov opis likova mjesta i dogadaja,a nadam se da ce biti sve jasnije sad zadnjim djelom a ako ne onda Lauren nema dovoljno maste i inspiracije. Nastavci bili dobri ili losi procitat cu ih jer nevolim ostavit nedovrsena posla.

    OdgovoriIzbriši
  18. jako mi se svidio pali anđeo,kušnja me oborila s nogu i potraga mi je bila odlična!

    OdgovoriIzbriši
  19. Boze, reakcije mi kasne...


    Iskreno mi se serijal ''Pali Andjeo'' mnogo đati, jer nije napasan...

    Nisam proćitala ''Protragu'' ali planiram..


    Imam frendicu na tumblru koja je toliko bila prijatna da samnom podjeli jednu sliku..uz malo truda mozete naci ovde http://bahbertolini.tumblr.com/

    Naime, spisateljica je sa potpisom uz njeno neko pitanje (koje sam zaboravila) napisala pregovor ili sta vec gde se kaze da..

    -Prije nego sto su se Luce i Danijel upoznali u ,,Macu i Krizu'', Danijel je uponzao Emu, ali ona je izabrala Cama..

    So, na slici se vidi i potpis identican na ostalim potpisanim knjiga..O.O Sta reci, koju posluku porati onima koji me vide a ne cuju!

    OdgovoriIzbriši
  20. hahahah ;)) ja pročitala al nije da sam pala sa stolca :) ehh razočaralo me al ok :) bit će bolje :) Martina iz Vža :)pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  21. Po svemu sto je ovde napisano,vise se ne zna da li je ovaj serijal ok ili ne.Procitala sam prvu i drugu knjigu i mislim da su fantasticne,za trecu stvarno nez(nadam se da cu je procitati)ali na osnovu prve dve,verujem da je i treca super,a sto se tice nerazjasnjenih pitanja-polako,nije to kraj serijala,verovatno ce se pojasniti :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Znamo da nije kraj serijala. Nitko ne očekuje da će se u trećoj knjizi otkriti sve, ali nitko ni ne očekuje da će se umjesto barem dijela objašnjena koja se do treće knjige jednostavno moraj pojaviti samo zaplesti nove situacije.
    Meni je cijeli ovaj serijal jedan veliki kaos.

    OdgovoriIzbriši
  23. Ma ko zna mozda napise i peti deo :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Najbolji deo druge knjige je bitka :)
    Jedva cekam sledeci deo

    OdgovoriIzbriši
  25. Sviđaju mi se knjige. Pročitala sam prva tri dijela, ali ne znam kako će se kod nas zvati četvrti. (=

    OdgovoriIzbriši
  26. Ja sam procitala sva tri dijela.Svidaju mi se knjige.Posebne su na neki svoj nacin.Ma'da ima mnogo boljih kao VA itd.Ali eto sada sam vec pocela serijal i ne mogu prekinuti.Moram procitati do kraja.Jedva cekam cetvrti dio ''Rapture'' , ali ne znam kako se zove na nasem...mozda ga procitam na engl. c(:
    Rose*

    OdgovoriIzbriši
  27. Pročitala sam sva tri dijela i sada kad pokušavam da rezonujem,neznam šta je bilo u kojem. Koja god radnja je počela završila se nije. Prvi dio me navukao i htjela sam da vidim rasplet,ali avaj....razočarenje je stiglo suviše brzo jer sam odjednom kupila sva tri dijela (((.U Kušnji, kada se dešava "najbitniji" dio ali i najzanimljiviji,bitka između anđela i demona,Luce je zatvorena i nema dobrog opisa te bitke,iako se o Luce piše u trećem licu ( znači mogu se pratiti događaji i ako ona nije prisutna. U Potrazi,ona se vraća kroz vrijeme u daleku prošlost,čak p.n.e. nezamislivo a sve je tako površno opisano i najbitnije od svega je da ona shvati zašto on nju voli i da li se vole iskreno,mislim to je smiješno jer kroz čitav serijal se govori da ima tu nešto veće od toga,,i što je najgore,treći dio završava na najgori mogući način---NASTAVAK SLIJEDI, ada nam ništa nije jasno. Sva tri dijela su se lijepo mogla smjestiti u jedan,izbaciti opise krila,veličanstvenosti ( on je anđeo,logično da je veličanstven) i zatelebanosti,i dati opise prijašnjih Luce,jer je kroz prošlost bila i crnkinja i kineskinja,znači da je poenta u duši a ne u vanjskom izgledu....dosta od mene , mada bi se moglo nadugo i naširoko ali ne želim da se ugledam na Lauren Kate pa da tušim heh..

    OdgovoriIzbriši
  28. Pročitala sam sva tri dijela i sada kad pokušavam da rezonujem,neznam šta je bilo u kojem. Koja god radnja je počela završila se nije. Prvi dio me navukao i htjela sam da vidim rasplet,ali avaj....razočarenje je stiglo suviše brzo jer sam odjednom kupila sva tri dijela (((.U Kušnji, kada se dešava "najbitniji" dio ali i najzanimljiviji,bitka između anđela i demona,Luce je zatvorena i nema dobrog opisa te bitke,iako se o Luce piše u trećem licu ( znači mogu se pratiti događaji i ako ona nije prisutna. U Potrazi,ona se vraća kroz vrijeme u daleku prošlost,čak p.n.e. nezamislivo a sve je tako površno opisano i najbitnije od svega je da ona shvati zašto on nju voli i da li se vole iskreno,mislim to je smiješno jer kroz čitav serijal se govori da ima tu nešto veće od toga,,i što je najgore,treći dio završava na najgori mogući način---NASTAVAK SLIJEDI, ada nam ništa nije jasno. Sva tri dijela su se lijepo mogla smjestiti u jedan,izbaciti opise krila,veličanstvenosti ( on je anđeo,logično da je veličanstven) i zatelebanosti,i dati opise prijašnjih Luce,jer je kroz prošlost bila i crnkinja i kineskinja,znači da je poenta u duši a ne u vanjskom izgledu....dosta od mene , mada bi se moglo nadugo i naširoko ali ne želim da se ugledam na Lauren Kate pa da tušim heh..

    OdgovoriIzbriši
  29. I ne razumijem ovaj pad,,mislim to je početak Danijela i Lucinde,kad je on pao,jer prije toga piše Lauren da niko od anđela nije bio na zemlji,pa se postavlja pitanje kako se zaljubio u nju ako on nije bio na zemlji a ona je obično ljudsko biće,ili je i ona gore možda u zapećku,krije se..a kad je trebalo da odabere,Danijel odabire ljubav...koju,postavlja se pitanje? Fali ovde i glava i rep,a u četvrtom će biti,tako se nagovještava,potraga za Luciferom,i sprečavanje brisanja prošlosti...mene zanima koje prošlosti jer nam ni jedna nije opisana kako treba. Lauren Kate je napisala knjigu kao početnik,prva je uspjela a dalje ni ona nije znala čega da se drži,a stvorila je tako dobre likove,mimo Luce i Danijela,oni su mi najgore predstavljeni,samo da je malo više obratila pažnju na njih,na Cama,Ariel itd...a što je najgore kada izađe četvrti uzeću i njega,jer nema smisla sada kad sam već kupila prva tri.

    OdgovoriIzbriši
  30. Naravno ima i razlog zašto je zamršena treća knjiga.Lauren će izdati još dvije knjige. Na engleskom - Fallen in Love i Rapture. To sam našla ovdje - http://en.wikipedia.org/wiki/Lauren_Kate
    Aa,u zagradama do knjiga pise vec davni datum, koji predpostavljam nije tacan, al nadamo se da ce uskoro izaci i ti nastavci ;)

    OdgovoriIzbriši
  31. JA MISLIM DA TA DVA NASTAVKA NISU JOS PREVEDENA NA HRVATSKI! Evo portal za cetvrtu knjigu Fallen in Love - http://www.fallenbooks.com.au/falleninlove.html

    OdgovoriIzbriši
  32. Aha,piše da je knjiga izašla,vjerovatno da je zbog toga. :D U Junu izlazi Rapture, peta. huhuuu :) Jedva cekam da budu prevedene na Hrvatski,valjda ce sad knjiga dobiti smisao :D

    OdgovoriIzbriši
  33. Ja sam tek sada pročitala prve tri knjige Palog anđela i ne mogu reći da je baš tako dobro,ali nije ni toliko loše koliko se govori. Slažem se sa svima da nam manjka informacija i da je sve to površno opisano,a da ne spominjem glupave i zbunjujuće završetke svih knjiga. Prva knjiga mi se donekle i svidjela,druga isto može proć,ali treća mi je bila baš nekako dosadna. Jer se samo temelji na tome da Luce putuje kroz navjestitelje,a Daniel ide za njom i ne uspjeva je sustizat. Ali opet - svejedno. Sad kad sam počela čitat,ne mogu ostavit nedovršeno,tako da ću i ostale knjige pročitat.
    Nego,zna li netko je li izašla već četvrta knjiga? Može li se tu negdje na internetu pročitat?

    OdgovoriIzbriši
  34. pa sudeći po onome što ste napisali,trebala je barem malo objasnit neke stvari u toj trećoj knjizi, ali ja ću je svejedno kupit, mislim da sam malo pod dojmom Kušnje. Iako mi je početak bio glup i sredina bila glupa svidio mi se kraj :D

    OdgovoriIzbriši
  35. Hі, thіs weekend іs good in suppоrt of mе,
    sinсe this moment i аm геading thіs wοnderful infoгmative paragraph hеrе at mу resіdencе.
    My web site ; Anti-aging skin care Reviews

    OdgovoriIzbriši
  36. i onda svi ljudi ovaj serijalu daju titulu boljeg serijala od sumraka sage!!!!
    ljudi moj niste normalni!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  37. Mozda je radnja nacinjena tako da se jednostavno morate vezati za knjigu. Mozda je cilj Lauren Kate bila da sto vise zelite i cekate taj neki novi nastavak, pa da sjednete i procitate ostatak radnje. Procitala sam prvi i drugi dio, i iskreno zadovoljna sam, nisu najbolje knjihe na svijetu, ali dovoljno dobre da ihmogu preporuciti nekom drugomda procitaju. Treci dio nadam se da cu procitati, a kako vrijeme dolazi a cula sam i film da se snima, pa zasto ne i pregledati. ne vidimrazlog zasto toliko pljuvati na neciji trud i rad. Nema smisla.

    OdgovoriIzbriši
  38. Pročitala sam prva III dijela od Lauren Kate i mogu reći da me uopšte ne vuče da nabavim i IV dio. U prvom dijelu, "Pali anđeo" bilo je hajde da probam. Drugi dio, "Kušnja" pondala sam se da će me toliko zainteresovati da saznam šta će biti na kraju, ali išlo je sve nazor. Treći dio, "Potraga" ne znam ni sama zašto sam i pokušavala, ali i dalje nisam odustajala. Uzimala sam je uvijek i iznova i pročitala jednu stranu pa ostavljala. Ali nakon dijela u kojem se Luce nalazi u starom mjestu ako se dobro sjećam Palenque je u pitanju tj grad Maja, i nakon što je autorica uzela za pravo da napiše o tada toliko razvikanom "kraju svijeta" 21.12 2012, e tu sam se zaustavila rekla NE... Pa makar nikada ne saznala šta će biti na kraju, da li će pali i dalje biti pali i da li će kletva ostati kletva ;))

    OdgovoriIzbriši
  39. Smatrala sam Sumrak uvijek poprilicnom losom knjigom(filmovi malo bolji),a Krila najgorom(to je ona sa trolovima),ali...pa Boze obadvije su 10 stepenica iznad ove

    OdgovoriIzbriši