ponedjeljak, 12. prosinca 2011.

Diana Wynne Jones: Howlov putujući dvorac


Brzo i grubo: ponešto bizarna fantastika namijenjena mladima i djeci obogaćena je poukom o tome kako nadmudriti sudbinu.

Sophie Hatter je najstarija od triju klobučarevih kćeri i samim time osuđena na neuspjeh. Njena druga sestra Lettie je krasotica kojoj se u svakom slučaju predviđa sjajna budućnost (udajom), a najmlađoj Marthi puno sreće i bogatstva bez mnogo truda. Pa čak i bez potrebe da ih ostvari dobrom udajom. Tako stvari funkcioniraju u zemlji Ingariji gdje je najveća prijetnja mirnom životu Vještica Pustošnica i začarani, putujući dvorac čarobnjaka Howla koji se iz nepoznatog razloga našao baš u blizini Market Chippinga. Kad spletom okolnosti i zbog Vještičine kletve Sophie napusti sigurnost Market Chippinga, naći će se u unutrašnjosti zloglasnog dvorca i pobliže upoznati njegove stanovnike. Oni nisu mnogobrojni: samo jedan čarobnjački šegrt imena Michael i Calcifer, demon vatre koji čarolijom pokreće dvorac naoko sazdan od ugljena. Naravno, u dvorcu živi i Howl za kojeg se ispostavlja da je gizdavac u kasnim dvadesetim godinama s neobično razvijenom ljubavlju za bojenjem kose, prljavštinom i kućnim paucima. Pred Sophie će se tako naći mnogi zadaci: spasiti sebe od kletve, a sestre od Howla srcolomnog šarma, pomoći demonu vatre da se oslobodi opasnog magijskog saveza s čarobnjakom, te počistiti putujući dvorac od višegodišnjih naslaga prljavštine. A sve to protiv i usprkos lošem usudu. 

Setting priče je pomalo bizaran i na tragu onome (barem meni) iz Čarobnjaka iz Oza. Ne samo zbog čarobnjaka Howla, Vještice koja terorizira zemlju i strašila kojeg susrećemo odmah na početku, već i zbog Sophiene suosjećajne naravi i osobne potrage koja je vodi kroz knjigu. Zbog svega toga Howlov putujući dvorac djeluje veoma djetinjasto (u pozitivnom smislu) pa možda i nije za one ljubitelje fantasya koji od žanra očekuje drukčije tj. ozbiljnije stvari. Pripovijedanje je dosta brzo i površno što knjigu zaista čini bližom djeci nego young adult skupini, iako je Sophie sedamnaestogodišnja djevojka i iako se knjiga posvuda uporno tagira kao young adult – što sve naravno ne znači da ne možete imati i pedeset godina i svejedno uživati u ovoj knjizi. Svakako kao još jedan plus moram dodati i suptilni humor Diane Wynne Jones koji je posebno obilježio odnos mušičavog Howla i ozbiljne Sophie. A treba dodati i kako je Hayao Miyazaki napravio istoimeni crtić po romanu za kojeg ste možda prije čuli nego za knjigu. Trailer možete pogledati ovdje


Broj komentara: 8:

  1. Nedavno sam kupila ovu knjigu, ali još je nisam pročitala. Gledala sam anime (zbog njega sam i kupila knjigu) - odličan je kao i sve što snimi Hayao Miyazaki.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja se spremam danas pogledat crtić :)
    Fina je i knjigica.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nadam se da će ti se svidjeti!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Gledala crtic, nisam ni znala da postoji knjiga :) Ja sam u gadnom zaostatku sa citanjem. Prvo da zavrsim ove 2 koje citam paralelno a posle cu ti svrljati po blogu da vidim sta sam propustila :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisam ni ja znala za knjigu i zato sam je smjesta ugrabila na sniženju.
    A ti samo polako ;) Neće blog nigdje :D

    OdgovoriIzbriši
  6. gledala crtić, odličan mi je kao i svi drugi od Hayao Miyazaki.
    nisam znala da ima i knjige tako da ću je što prije nabaviti i bacit se na posao, trenutno čitam dvije knjige paralelno tak da moram naći vremena XD

    OdgovoriIzbriši
  7. knjiga je odlična ctrić nisam pogledala a za one koji baš ne vole čitati kao i ja stvarno se mora pričiati

    OdgovoriIzbriši
  8. prvo sam crtić gledala, a jučer tek pročitala knjigu kad sam na nju nabasala u knjižnici...
    Mena je oduševila! Ne znam što da drugo kažem-ima u njoj nešto što tako nekako djeluje na mene :D
    Meni je fantastična!!

    OdgovoriIzbriši