nedjelja, 1. srpnja 2012.

Judith McNaught: Double Standards



Brzo i grubo: suvremeni ljubić s klasičnom pričom kakvih smo pročitale na tone, ali svejedno još uvijek volimo.

Judith McNaught, ako bacite pogled na moju listu najčitanijih postova, je sve popularnija autorica među hrvatskom publikom i moglo bi se reći da je njezin svojevrstan autorski potpis regency ljubavni roman, iako se i u srednjevjekovnom razdoblju snašla jednako dobro. Kako me svojedobno začarala upravo svojim povijesnim romanima, trebalo mi je relativno dugo da se zaputim čitati nešto od njene 'suvremene' proze, pa sam za početak odabrala njezin drugi objavljeni roman Double Standards koji je svjetlo dana ugledao tamo negdje početkom osamdesetih. Dakle, ako uzmete u obzir da je Judith tada bila na početku svoje karijere – jednostavno morate joj oprostiti eventualne nedostake, kojih, ruku na srce, i nema toliko puno. Jedan od njih je definitivno 'uhodanost' priče koju smo u raznim verzijama dosad vjerojatno pročitale pedeset puta: on se zove Nick Sinclair i na čelu je moćne korporacije koja vrijedi milijune dolara. Notorni je osvajač ženskih srca, blaziran, ciničan i pomalo hladan. Ona je pak nevina, ali inteligentna djevojka iz provincije koja se zapetlja u nešto nalik industrijskoj špijunaži zbog obiteljskih financijskih teškoća. Kao što vjerojatno slutite, nesporazumi, izdaje i teška djetinjstva vrebaju iza svakog ugla i obećevaju pregršt zabave. To Judith McNaught dostavlja bez većih poteškoća, iako je tek na tragu svojim genijalnim, humorističnim dijalozima po kakvima je znamo.
Glavna junakinja, Lauren, i njezin dragi Nick, ipak nisu ništa više od prosječnih protagonista ljubića na kakve smo nailazili u malo boljim Glorijinim ljubićima – i iz nekog razloga Double Standards me i po stilu pisanja i tijeku radnje neodoljivo podsjećao upravo na te kratke romane koji su znali varirati od sjajnih pa do ubitačno dosadnih. Ovaj bi naravno bio u gornjem domu spomenutih romančića, iako je znatno duži. Ipak, ima ispod stopedeset stranica što je još nešto netipično za Judith McNaught. Vjerojatno je dio stranica 'pojeo' nedostatak mnoštva opisa i prilično racionalno ispisanih sporednih dijaloga. I što je najbolje od svega, meni se zapravo više sviđa ovaj nešto skromniji opus, jer glavnu priču dvoje junaka ništa ne ometa niti se s njom odugovlači u nedogled. 

Zapravo nemam nijednu ozbiljnu zamjerku na ovaj roman, iako sam se čitajući čudila kako je ista ta autorica napisala izvanprosječnu Whitney, ljubavi moja, jer razlika između ova dva romana je velika, pogotovo ako kao glavno mjerilo uzmemo originalnost priče. Jedina stvar koja me nervirala na početku je bio upravo Nick Sinclair čija me početna proračunatost i hladnoća ostavila prilično ravnodušnom prema njemu kao heroju. Čak sam se ponadala da će se Lauren nekim čudom spetljati s njegovim jednako zgodnim prijateljem Jimom koji se prema njoj ophodio puno ljepše i normalnije, ali poslije me autorica pridobila na Nickovu stranu tj. čim su se stvari o njemu i njegovoj prošlosti malo razjasnile. U svakom slučaju, ako čitate na ljubiće i na engleskom ili ne možete dočekati nove prijevode Judith McNaught, ovaj roman nije uopće loš izbor. Pročitat ćete ga brzo, te vas možda uvuče u mcnaughtizised svemir kojeg nastanjuju cinični muškarci i prkosne, prekrasne žene.   


Broj komentara: 6:

  1. uvijek imam dojam da dečki gledaju pornjavu a mi cure čitamo ljubiće :D
    ali ono stvarno volim dobar ljubić,
    ne volim kad u 15 min shvatim koji je kraj...
    Andrea

    OdgovoriIzbriši
  2. voljela bih vidjeti što misliš o knjizi Boje istine autorice Kristin Hannah :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kraj je uvijek sretan :D
    Ma znam na što zapravo misliš: kad iz zapleta priče točno vidiš kako će se stvari odvijati jer autorice jako često koriste istu šablonu (da ne kažem kopiraju jedna drugu).

    Provjerit ću Kristin Hannah :) Hvala na preporuci.

    OdgovoriIzbriši
  4. preporucujem "Ako se usudite" od Kresley Cole...jedna od trilogije o braci MacCormik, skotlandjani...Podsjeca na romane Julie Garwood...mozda vam je poznata autorica al' ja sam je tek otkrila...pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  5. Da li je prevedena ova knjiga?

    OdgovoriIzbriši