utorak, 29. siječnja 2013.

NasLOVEnice: Discworld (prvi dio)

Discworld je fantasy serijal romana jednog od najpoznatijih britanskih pisaca Terryja Pratchetta koji je za svoje zasluge u književnosti dobio čak i titulu viteza. Sa trona jednog od najprodavanijih UK autora svijeta ga je svrgnula J.K.Rowling sa svojim Harry Potterom no meni je Terry svejedno ostao broj jedan sa svojim genijalno satiričkim i duhovitim romanima, i naravno, prekrasnim naslovnicama. 
Pratchettove naslovnice je nemoguće ne prepoznati na prvi pogled. Vrve mnogobrojnim detaljima i na prvu mogu djelovati kao mrlje žarkih boja napučenima stvorenjima iz bajki; trolova, vještica, patuljaka i kovčega sa nogama. Nakon što bih pročitala svaku pojedinu knjigu, uvijek bih se vraćala da proučim naslovnicu i od srca se nasmijala fenomenalnom izrazu Josha Kirbyja, Terryjevog slikara naslovnica (i dobrog osobnog prijatelja, kao što sam saznala istražujući za ovaj post).

Kirby tako savršeno utjelovljuje apsurd i duhovitost svakog pojedinog romana i njegovih junaka, što je često i srž Pratchettovih romana, a opet uspijeva svakom pojedinom nastavku podariti jedinstvenu i originalnu dušu, različitu od svih ostalih i zbog toga mu se iznimno divim.
To je, također, i razlog zbog čega nasLOVEnice za Discworld dijelim na dva posta. U ovom želim skrenuti pažanju na Kirbyjev rad s Pratchettom sve do Thief of time (2001.) koja je posljednja Discworld knjiga koju je ilustrirao Kirby prije nego što je umro. Njega je naslijedio Paul Kidby kome ćemo se posvetiti u nastavku nasLOVEnica.

Već kod prva dva nastavka jasno i glasno vidimo Terryjev svijet i Kirbyjev prepoznatljivi stil.


Ostatak naslovnica nije kronološki poredan, ispričavam se zbog toga. Klik na slike za veću verziju.













Meni omiljene i najupečatljivije naslovnice su one za romane Mort i Hogfather jer mi ima nešto osobito privlačno u tim plavim nijansama koje odabire Kirby. Koje su vame zapele za oko?
Jedna mala tajna je i da je Josh Kirby sakrio svoj autoportret na dijelu cover arta za Equal Rites.


Ako volite britanski humor i duhovitu fantastiku, a niste upoznati ste sa ovim serijalom ja vam ga preporučujem svim srcem. Od kojeg kod nastavka krenete nećete pogriješiti, a naslovnicama ćete razveseliti svaku policu sa knjigama.




4 komentara:

  1. Meni su zapele za oko Soul music i Witches abroad. Zapravo, sve ove s vješticama na naslovnicama su mi presimpatične.

    Leonie

    OdgovoriIzbriši
  2. Aj kako su mi lijepe i kako je lijepo vidjeti koje sve imam :).
    Meni su dobre naslovnice s vješticama uvijek i Rinsvindom!

    OdgovoriIzbriši
  3. Najomiljenije su mi knjige o Straži :)

    OdgovoriIzbriši