četvrtak, 5. siječnja 2012.

Loretta Chase: Gospodar grijeha


Brzo i grubo: regency ljubić s junakom neočekivano mračnog srca i inteligentnom i hrabrom junakinjom prikovat će vašu pozornost od prve do posljednje stranice.

Dvoumila sam se oko kupnje ove knjige, no samo zato jer me blurb na pozadini neodoljivo podsjećao na zaplet Opasnosti Amande Quick koji me osim povremenih humorističnih scena ostavio manje više ravnodušnom. No, prevarila sam se. Loretta Chase piše puno, puno bolje od Amande Quick, a roman ako i ponekad postaje predvidljiv (što je meni bio samo u jednom slučaju) iskupljuje se autoričinim britkim smislom za humor i njenom vještinom pisanja dijaloga. Ali da krenem ispočetka: Sebastian Leslie Guy de Ath Ballister, grof Blackmoora i markiz od Daina, na lošem je glasu i za to ga uopće nije briga. Zapravo, njegov katastrofalno loš image je potpuno opravdan; noći i dane provodi kockajući i pijući po klubovima, a noći s prostitutkama koje za njihove usluge plaća otkad je imao trinaest godina. Prljavo je bogat i zastrašujućeg izgleda: visok oko dva metra, te tamnokos na svoju majku, firentinsku plemkinju, s čije je strane naslijedio i markantan rimski nos. Osim toga, njegovi su prijatelji ili ostvarene propalice ili na dobrom putu da propadnu družeći se s njim. Jedan od njih je i tupoglavi Bernie Trent, spreman profućkati svoje naslijeđe za nekoliko mjeseci haranja po Parizu u društvu markiza od Daina. Tada na scenu stupa njegova starija sestra Jessica.
Jessica ima dvadeset i sedam godina te je po svim društvenim zakonima već prava usidjelica, što ipak ne znači kako njena izvanredna ljepota ne plijeni pozornost svih muškaraca koji se nađu u njezinoj blizini. Ipak, važnija od te ljepote je činjenica kako je Jessica odrasla u nekonvencionalnoj obitelji te da definitivno nije jedan od hihotavih, visokorođenih glupača koju bi sablaznili drski Dainovi komentari. U borbi oko Bernijeve sudbine pobjednik je neizvjestan, a cijeli Pariz bruji kako se opaki markiz zaljubio u englesku usidjelicu što je udarac kako za Dainov image, tako i za njegov krhki ego.

Mogla bih reći kako sam Gospodara grijeha pročitala u hipu i kako je ovo još jedan u nizu sjajnih ljubavnih romana koje je objavilo znanje u posljednje vrijeme. Ako volite taj žanr, ne dopustite da vas odbije pretenciozan naslov i sladunjava naslovnica, jer Dain i Jessica su par kojeg će vjerojatno zavoljeti i pamtiti svaka ljubiteljica ovakvoga štiva. Naime, malo je koji junak ljubića ovako mračan i zbrkan a da je u isto vrijeme dobro objašnjen njegov razlog zašto se tako ponaša. Njegov je lik ukrao pozornost glavnoj junakinji i drago mi je da je tako, zapravo, moglo bi se reći kako se priča u osnovi vrti oko njega, a ne Jessice što je meni nekako presedan u ljubavnom romanu. Što se tiče njegove 'opakosti', usporedila bih ga s Jasonom Fieldingom iz Once and Always Judith McNaught koji je također zbog svoje traumatične prošlosti imao razloga da bude mrgodan, ciničan i antipatičan tip s tim što je Jason još i bio kopile svoga oca, dok je Sebastian Dain ipak od svog rođenja bio punopravno priznati obiteljski nasljednik.
Već sam spomenula Chasein smisao za humor i dobro napisane dijaloge, kao i radnju koja ne slijedi tuđe, utabane putove pa neću na široko o tome. Kraj je osobito dirljiv i za zaključak mogu jedino još dodati da me roman zbilja oduševio i da se nadam da će znanje objaviti još pokoje autoričino djelo. 


Broj komentara: 29:

  1. Wow. Onda definitivno uzimam! Volim takve likove. :) Isto mračan je i Cesare Borgia iz Bowleričinig romana "Grijesi obitelji Borgia". Ako nisi pročitala, preporučujem ti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam kupila Borgie, nešto me nije kod njih privuklo :(

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni je bil fenomenalan. Ne znam kak ga drugačije opisati. Ali, možda se tebi neće svidjeti, jer ipak se ukusi razlikuju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da je Cesare i u stvarnosti bio mracan :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja bi se složila s tim. Cijela njegova obitelj je bila mračna, a pogotovo otac. A da za sestru ni ne pričam.
    Baš mi se sviđa njegov lik!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala. Dvoumila sam se uzeti ili ne. Sad kad sam ovo pročitala, definitivno hoću

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je jedan od najboljih (ako ne i) ljubića koje sam pročitala, a u zadnje vrijeme (kriza srednjih godina) pročitala sam ih TONU - na hrvatskom, engleskom, na papiru, na kompu, na e-citacu, itd. Zapravo je osvježenje kada pročitas nešto što je kvalitetnije, a usput i zabavno. Svi ljubići imaju glupe naslove (o naslovnicama da i ne govorim), koji ponekad nemaju blage veze sa sadržajem. Pretpostavljam da je to iz razloga kako bi se odagnala svaka sumnja kupca u ono što kupuje. Pa ipak, kad pročitaš naslov "Mad, bad duke" ili "A beginner's guide to rakes" (!!!), ne možeš se ne nasmijati.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je isto jedan od boljih, definitivno.
    Naslovi su urnebesni hahahah!

    OdgovoriIzbriši
  9. Da, samo jos fali "Rakes for dummies" :)

    OdgovoriIzbriši
  10. kupila sam je prošli tjedan, neznam što me tako privukla i nagovorilo na tu odluku ali nije me razočarala :D odlična je knjiga, pročitala sam je u roku od 5 sati, svidjela mi se od početka do kraja, bez zamjerki Loretti Chase ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. probdjela sam noć i pročitala je u hipu. nisam dosad čula za lorettu chase, ali odlična je, vrckava i šarmantna.

    OdgovoriIzbriši
  12. Knjiga je fantasticna, interesira me ima li od ove autorice jos koja knjiga

    OdgovoriIzbriši
  13. Koliko ja znam prevednih na hrvatski više nema. No mislim da će znanje objavljivati još :)

    OdgovoriIzbriši
  14. I meni se knjiga dopala, dobra priča i nije neki "deja-vu"...

    OdgovoriIzbriši
  15. I meni se knjiga dopala, dobra priča i nije neki "deja-vu"...

    OdgovoriIzbriši
  16. Ima naravno jos puno knjiga od doticne gospodje, ali mislim da nisu prevedene na hrvatski. Nakon sto sam procitala ovu, na internetu sam nasla jos buljuk drugih. Sve su ovako na duhovitu stranu i sve ih odlikuju vrckavi dijalozi i karakterističan jezik svojstven regency razdoblju. Gospodar Grijeha je jedna od ponajboljih, doduše, ali ni ostale nisu loše: "Lord Perfect", "Last Nigth's Scandal", "Mr Impossible" itd. Karakterizacija likova nije jednodimenzionalna kao kod nekih drugih autorica ljubića, stvarno ima nezaboravnih likova, možeš se i nasmijati, a rečenične konstrukcije su za krepat. Svaka joj cast.

    OdgovoriIzbriši
  17. Ovo je definitivno jedan od boljih ljubića kojih sam pročitala. Pogotovo iz ovog žanra, ljubića smještenih u povijest. Dobro došla je promijena što se dio radnje odvija i u Parizu, a junakinja nije neka praznoglava tvrdoglava glupača. U svakom slučaju, Jessica se bori za prave razloge. Sebastian je pomalo mračan junak čiji su život obilježile predrasude. Malo mi je smetalo što su svi bili slijepi po pitanju karaktera dok na scenu nije stupila Jessica i bilo mi je tako tužno što je tako dugo trebalo da se pojavi netko da mu kaže da je u krivu i da mora postupiti drugačije.

    I.

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala na ovim krtikama, uvijek kad knjigu upišem na google nadam se da ću među rezultatima vidjeti i tvoju stranicu. Vjerojatno nebi pročitala ovu knjigu da nisam vidjela ovaj tvoj osvrt, malo je reći da sam oduševljena. :)

    OdgovoriIzbriši
  19. KNJIGA JE ZAISTA IZNENAĐUJUĆA, VRIJEME DOGAĐAJA I SVE ZANIMLJIVOSTI KOJE IDU UZ TO A LIKOVI ODUŠEVLJAVAJU.

    OdgovoriIzbriši
  20. ja sam ju pročitala nedavno i nisam baš tako oduševljena kao vi. Meni je malčice predvidljiva, ali dobro ne mogu ni reći da je loša,uživala sam čitajući ;)

    OdgovoriIzbriši
  21. ja sam je nedavno uzela i nije mi nešto za pamćenje. osobno mi je jessiaca bila vrlo iritantna jer je jedna od onih osoba ''ja sve znam, ja sam najpametniji, a za sve moje greške su krivi drugi ljudi'' ali ima dobrih dijaloga i šala...

    OdgovoriIzbriši
  22. Ni mene se Jessica i Daine nisu nesto posebno dojmili.Nisu ni losi,ali ni nezaboravni!U svakom slucaju..ima i boljih likova i ljubavnih prica od ove!

    OdgovoriIzbriši
  23. Meni se knjiga jako svidjela. I već sam se toliko puta složila s vašim kritikama da više ni ne uzimam knjige koje niste dobro ocijenile. Hvala.
    Mirna

    OdgovoriIzbriši
  24. Knjiga je odlična. Jedna od boljih, ne možeš je ostaviti dok ne dođeš do kraja.
    Sviđa mi se što je Dain glavni lik, a najdirljiviji mi je odnos sa sinom kad ga sprema za povratak kući.

    OdgovoriIzbriši
  25. super su mi likovi, ali iskreno očekivala sam više, falilo mi je svega... događaja, susreta...premalo stranica, kao da su ostali nedorečeni...

    OdgovoriIzbriši
  26. Meni se ovaj roman jako sviđa, ali sam razočarana Vojvodom od poroka. Ne znam je li do mene, ali nisam se uspjela zalijepiti za knjigu i danima sam je čitala, dok sam Gospodara grijeha procitala u jednom dahu.
    Iscekujem tvoju recenziju, do sad sam se slagala sa svakom, mozda me potaknes da ju ponvno procitam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pročitala sam dobar dio knjige i negdje zapela (ne zato jer je loša, već eto, stjecaj okolnosti) i nije mi toliko dobra kao GG, ali je svejedno jako dobar ljubić. Bilo je par dijelova koji su mi baš bili vrhunski, ali o tom u posebnom postu, hvala što si me napomenula na tu knjigu ;)

      Izbriši
  27. Koliko poglavlja ima knjiga?

    OdgovoriIzbriši