srijeda, 22. veljače 2012.

Bratstvo crnog bodeža: Kraljica tame



Brzo i grubo: brz i zabavan kraj prve ljubavne priče Bratstva i najavljene nove zavrzlame.

Iako još uvijek nemam pojma zašto su izdavači serijala Bratstvo crnog bodeža odlučili prepoloviti prvi roman Dark lover, u jedno sam sigurna: potez je potpuno besmislen. I ne samo da nema smisla završiti 'knjigu' u sred tijeka radnje, već je postignuti efekt prilikom čitanja (i čekanja) dva nastavka prilično loš. Dark lover je definitivno trebao ostati jedna knjiga, jer se samo tako može zaista dobiti dojam o romanu kao cjelini. U svakom slučaju, Kraljica tame broji samo 226 stranica i pročitala sam je u roku od tri sata. Vjerojatno dosad i znate da J. R. Ward piše hard boiled stilom i da tekst naprosto ide kao lud. Bez puno opisa i puno filozofije, ali s izvjesnom dozom ciničnog humora, Dark lover je čista, površna zabava. Ako volite takve romane, obožavat će te Bratstvo crnog bodeža. Osobno nemam ništa protiv takvog pisanja, dapače, ali preferiram kad se neke stvari ipak odrade i opišu kako treba. Također nisam baš ni ljubitelj ove vrste erotične romanse koju je jedna forumašica opisala kao... pa, izrazito karnalnu i plitku. I istina, u onim trenucima kad su Beth i Wrath – na čije ime nikako da se naviknem – razgovarali i uopće uspostavljali nekakav odnos koji nije podrazumijevao horizontalni položaj, bili su mi užasno patetični i neuvjerljivi. Kod Wratha se uglavnom izmjenjuju negativne i valjda mužjačke emocije poput bijesa, ljutnje, osvetničkog žara i sve su uvijek dovedene do ekstrema makar se radilo o reakciji na obično, dobronamjerno podbadanje nekog od njegove braće. Ako ste ikada mislili da Edward Cullen nije dobro društvo za curu, Wrathu bi vjerojatno preporučili uzimanje konjskih sedativa prije nego li uopće napusti svoju sobu. 

S druge strane njegova Beth se kao ženski lik nije istakla nikakvom posebnom osobinom, ali također nije bila ni iritantna. No nije sve tako crno kad jednom naučite ne obazirati se previše na atomsku romansu vampirskog kralja (da, to je Wrath). Tu je naime zgodan raspetljanac oko sudbine simpatičnog policajca Butcha, o kletvama koje su bačene na Rhagea i Vishousa doznajemo nešto više,  a osobito mi je zanimljiv dio koji se tiče Zsadista i njegovog brata blizanca. Zapravo, da mogu, odmah bi čitala knjigu posvećenu Zsadistu i tome se najviše radujem u dolazećim nastavcima. No, sljedeća knjiga koja izlazi van se tiče Rhagea, prezgodnog člana bratstva koji zbog svoje filmske ljepote nosi nadimak Hollywood i na kojeg je Čuvardjeva bacila gadnu kletvu. Na kraju Kraljice tame je umetnuto i prvo poglavlje Zvijeri u njemu i sudeći po njemu, čeka nas nešto zanimljivije od priče u Dark loveru. Ja se tome bar nadam.
Za zaključak mogu samo još jednom dodati da je Kraljica tame popravila dojam Noćnog lova i iako nisam baš egzaltirana serijalom, J. R. Ward ipak uspijeva i privući i zadržati čitateljevu pažnju.


22 komentara:

  1. Cek, sad sam se zbunila. Nocni lov pa kraljica tame ili..? Dobila sam obe u e- formatu pa da ne pocnem s pogresnom..

    OdgovoriIzbriši
  2. Noćni lov je prvi dio Dark lovera, a Kraljica tame je drugi dio.

    Zvijer u njemu izlazi sada u ožujku.


    Leonie

    OdgovoriIzbriši
  3. SPomenula sam te na blogu, tj imas kao neku nagradicu :), samo da te spomenem i da drugi vide tvoje lijepe postove

    OdgovoriIzbriši
  4. zar postoje i u e formatu?
    andrea

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja sam ovaj serijal pročitala na engleskom - ostale knjige su puno bolje od prve. Hrvatski prevodi me nerviraju zbog imena... Koji đavo im treba da izmišljaju onakve izraze?!
    Podijelili su na dva dijela zbog zarade - ovo će im nakon VA biti najprodavaniji serijal.

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni su isto naslovi pre lejm. Em nisu ništa nalik originalu, em zvuče jeftino...

    OdgovoriIzbriši
  7. nemojte da mi radite tooo..sad mi se uopste ne cita :(

    OdgovoriIzbriši
  8. Može li mi tko objasniti kako kod nas izlazi samo 6 nastavaka, a na engleskom ih ima...jel 10? A zadnji treba izaći u 3 mjesecu ove godine? Ja to ne kužim :/
    Marijana

    OdgovoriIzbriši
  9. To zaista ne znam. Možda da pitate na Facebook stranici od znanja?

    OdgovoriIzbriši
  10. Hoću, hvala na prijedlogu.
    Marijana

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo zasad sigurno znam: drugi roman serijala, Lover eternal, je također podijeljen na dva dijela. Prvi je Zvijer u njemu koji je izašao sad u ožujku. Da li je ista stvar i sa trećim dijelom, još ne znam, ali mislim da jest. To bi značilo da su zapravo prevedana samo tri cjelovita romana na hrvatski.

    OdgovoriIzbriši
  12. Jeli itko kupio 3 knjigu?
    Ja sam mislila danas ali nisam stigla,jeli podjeljena na dva dijela ili?
    Ubiti ću nekoga ako je -.-
    Ako ništa drugo dobila sam nadu da ću jednoga dana imati sve knjige na broju XD
    I da možda ako su krenuli prevoditi takve knjige,jednoga dana prevedu i "gospodare podzemlja (Lords of the Underworld)" od Gene Showalter <3 <3

    OdgovoriIzbriši
  13. Izaći će cijela kolekcija od 20 knjiga u izdanju Znanja, znači svaka knjiga je podjeljena u 2 dijela. 10-ta knjiga (Thormentova) tek treba izaći ali s obzirom na to da kod nas izlazi jedna (tj. pola) knjiga mjesečno, to neće biti problem, dok mi dođemo do zadnjeg nastavka bit ćemo u Europskoj Uniji već hehehe...znači zadnja bi trebala izaći u 8mj 2013. Ja to ne mogu čekati pa sam ih skinula u pdf formatu (na eng. jeziku naravno) i sada ih čitam unaprijed :) Nadam se da sam pomogla barem nekome sa svim ovim informacijama :) Pozz
    Marijana

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja sam sad pročitala 1. dio. Znaći, onu s Wrathom. Dal moram baš čitati po redu i krenuti s drugom knjigom, ili si odmah mogu kupiti kraljicu tame budući da se prića s Wrathom nastavlja?

    OdgovoriIzbriši
  15. Ako sam dobro shvatila pitaš da li možeš početi s čitanjem Rhageovog romana? Ja bih rekla da da. Em je bolji, em mislim da se u njemu ionako objasni sve što se događalo u prvom.

    OdgovoriIzbriši
  16. pročitala sam sva tri nastavka i knjige su mi super, sad čekam da iziđe 4 dio da mogu nastaviti čitati jer su me toliko zainteresirali sa svojim pričom.

    OdgovoriIzbriši
  17. pročitala sam sva tri nastavka i knjige su mi super, sad čekam da iziđe 4 dio da mogu nastaviti čitati jer su me toliko zainteresirali sa svojim pričom.

    OdgovoriIzbriši
  18. ja sam pročitala sve dijelove do 6... obožavam 1. doi sa Zsadistom.. on mi je najbolji... jel zna neko kad izlazi 6 dio ??

    OdgovoriIzbriši
  19. Na koji šesti dio misliš? Hrvatski ili engleski?

    OdgovoriIzbriši
  20. Vidim da je netko napisao da će se nastaviti niz objevljivanja knjiga ovog serijala.....Jesi 100 posto siguran/a ? imam ovih šest što je izašlo, ali htjela bih naravno cijelu kolekciju......zanimljive su, a i braća su me osvojila kao i Butch pa me zanima sudbina svih........nadam se da će stvarno ih sve objaviti....:-).....

    OdgovoriIzbriši
  21. Nakon sto sam procitala prvi nastavak Nocni lov i procitala neke osvrte na knjigu pomislila sam ,ajde, mozda se Wardici omaklo i ocekuje me krasno opustajuce stivo..a onda sam nazalost kupila broj 2 Kraljicu Tame..
    za Boga miloga!
    Izgleda bas kao nesto sto bi napisala zenska! Muskarci sve redom americka podvrsta Bladea sa ogromnim batinama i feminiziranom dusom.. da ja pitam ako je moguce, je li od vas itko upoznao muskarca koji kaze da ce se onesvijestiti? Iz bilo kojeg razloga?
    A ti konstantni opisi seksualnih odnosa po svim prostorijama i zbog svake sitnice..puhne vjetar digne mu se, pogleda ga u oci navlazi se,stane joj mrav na nogu-izazvana apokalipsa.. i onda jos upakirano tako da imamo nezasitan seksualni apetit vampira starih nekoliko stoljeca i 25godisnjakinje koja samo misli kako ce joj ga metnut i gdje.. prestrasno.. srecom ima puno dobrih fantasy knjiga pa cu nadam se ovo ispuhnut iz glave brzinom svjetlosti

    OdgovoriIzbriši