ponedjeljak, 21. ožujka 2011.

Jennifer Crusie: Oklada


Brzo i grubo: puno humora, kalorične hrane, glupih oklada i Elvisovih stihova

I više nego dobar ljubić!
Prizanjem, otkad je Oklada izašla u Hrvatskoj, lurkala sam po netu što čitateljice (čisto sumnjam da je Oklada pronašla puno muških čitatelja) misle i pišu o romanu i većina se složila da se radi o zabavnom štivu koje se sastoji većinom od dijaloga – što je sve istina, no nitko nije spomenuo da su ti dijalozi stvarno malo remek djelo, barem kad pričamo u okvirima suvremenog ljubavnog romana. Minerva Dobbs, junakinja Oklade, je plus-size djevojka koja radi kao statističarka i na samom početku romana dobija nogu od svog ljigavog dečka Davida, no kako je noga zapravo trebala biti odgojno obrazovna mjera kojom bi David natjerao Min da mu se vrati i potpiše potpunu kapitulaciju tu tek počinju problemi. David se kladi s poznanikom, Calvinom Morriseyem, da za mjesec dana neće uspjeti zavesti racionalnu (i pomalo hladnjikavu) Min, koji tu okladu ne prihvaća, ali se ipak kladi da će izaći s njom na večeru. Naravno, to je sve načula i Min koja odlučuje izvući vlastitu korist iz njihove oklade: tri će tjedna vući Calvina za nos jer joj očajnički treba pratitelj za sestrino vjenčanje, a onda ga ostaviti. Ipak, neće sve ići po njezinom planu...

Stvarno su mi se svidjeli nekonvencionalni likovi Crusiene Oklade, pogotovo Minervina (neuspješna) borba s kilogramima i dominantnom majkom u ulozi policije za kalorije i vrste grudnjaka, jednostavno mislim da je ponekad fora imati nesavršenu junakinju koja ipak nije totalno iskompleksirana i jadna. Min je užasno draga, pametna i nema problema s odgovaranjem 'autoritetima' što dovodi do zanimljivih i škakljivih situacija, a njena ovisnost o dobroj hrani čini je stvarnijom i simpatičnom curom. Calvin je također ponešto netipičan lik, jer ima poteškoća s disleksijom, dok je u svemu drugom Mr. Perfect počevši od njegove apolonske pojave pa do bankovnog računa, ali nemam ništa protiv toga. Sporedni su likovi također dobro razrađeni, iako ne odvlače previše pozornosti s glavne priče i jednako su zabavni i otkačeni. Čitanje stvarno teče bez problema i Oklada je pravi easy read, zabavan do početka do kraja, pun prepucavanja i sarkazma kojeg obožavam i koji pristaje ovom žanru možda više nego ijednom drugom. Ali ne mogu, a da ne spomenem prijevod: na pojedinim se mjestima točno razaznaje koja je fraza s engleskog prevedena i kako, s tim da mi na pamet odmah padaju neki glađi prijevodi više u duhu hrvatskog razgovornog jezika, no ni to nije kraj svijeta.

I pet zvjezdica za naslovnicu (puno bolja od originalne na kojoj Minervine natikače izgledaju kao leteći ulošci).

Broj komentara: 6:

  1. Bok, evo mene opet :) Samo da javim da sam pročitala Kameno srce i da sad u rukama imam Željeznu ruku. Slatko.

    OdgovoriIzbriši
  2. Neka tebe samo :)
    Baš je slatka knjiga, mene je totalno očarala.

    OdgovoriIzbriši
  3. slažem se, već duže vrijeme nisam pročitala ovako dobro štivo! za 5+

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimljive su i njezine štikle koje su uvijek u tonu s odjećom. Totalno 5+ :)

    OdgovoriIzbriši
  5. To je prva njena knjiga koju sam pročitala,a pročitala sam je već nekoliko puta,i nadam se da će se po njoj ipak snimiti film:)

    OdgovoriIzbriši