utorak, 17. svibnja 2011.

Susan Elizabeth Phillips: Evin grijeh


Brzo i grubo: jedan od najbolji povijesnih ljubavnih romana smještenih u vrijeme, tj. neposredno nakon američkog Građanskog rata.

Ovaj je roman jedan od mojih definitivnih favorita, i to ne samo u gore spomenutom Civil War žanru, već jedan od najboljih ljubavnih romana uopće. Autorica je, kao što već znate, neponovljiva Susan Elizabeth Phillips koja je u Evinom grijehu pokazala najbolje od svog umijeća. Kao prvo, knjiga od samog početka pršti humorom i urenbesnim situacijama u kojima se zatječe naša heroina, buntovna i divlja Katherine Kit Weston, južnjačka nasljednica plantaže koja se za svoju ostavštinu dolazi izboriti u New York preodjevena u musavog dječarca. Kit planira ubiti svog konkurenta za naslijeđe, Barona Caina, bivšeg (i sada obogaćenog) kockara čija je majka bila udana za Kitinog oca. Spletom okolnosti 'to musavo stvorenje' kod Caina dobija posao konjušara, no Kitina se tajna vrlo brzo otkriva i ona umjesto svoje voljene plantaže Risen Glory, dobija podulji boravak na Akademiji Templeton za mlade dame
Kitina preobrazba je drastična i nakon nje više ništa nije isto. I inače sam ljubitelji takvih zahvata na likovima, ali kod Phillipsove mi se osobito svidjelo to što je Kit u svojoj srži ostala ista tvrdoglava drznica uvijek spremna na svakave bezobrazluke i vrlo nedamske psovke ili pucnjave iz pištolja. Dijalozi su vrckasti i humoristični, osobito ako volite tip Jug-Sjever/Dinamo-Hajduk prepucavanja; radnja je puna zaokreta i obuhvaća relativno dug vremenski period od nekoliko godina, a sporedna ljubavna priča oslobođenih robova, Magnusa i Sophronie jednostavno dirljiva i predivna. Dirljiv je također i odnos između Kit i Sophronie i moram priznati da je Susan Elizabeth na vrlo suptilan način održala lekciju o ljudskosti i antirasizmu kroz jednu ovako laganu knjigu. Mislim da sam i u prošlom postu o njenom Doručku u krevetu već pisala koliko ona voli američki Jug, pa sada svakako moram ponoviti da joj takav setting izrazito leži, kao i specifično povijesno razdoblje, iako ona uglavnom piše suvremeni ljubavni roman (što je prava šteta). Tu nikako ne smijem zaboraviti spomenuti lik gospodične Dolly, stare djevojke i Kitine družbenice koja je malo šenula te nikako ne prihvaća činjenicu da je Baron Cain Jenki i da je Građanski rat završio.

Ovo je jedan od prvih pročitanih i meni najdražih romana S. E. Phillips koji me je pridobio i na čitanje njenih ostalih djela. Zanimljivo je da je napisan 1984. godine pod naslovom Risen Glory, te dotjeran i ponovno izdan 2001. pod novim naslovom Just imagine. Meni se više sviđa prvi naslov, a nemam, začudo, pritužbi ni na hrvatski prijevod iako naoko nema veze s mozgom. Summa summarum, ako tražite zbilja zabavan i dobro napisan ljubić, Evin grijeh je moja prva preporuka.   

Broj komentara: 5:

  1. čitala sam, predivna knjiga, obožavam likove poput kit

    OdgovoriIzbriši
  2. knjiga je ok, ali SEP ima daleko boljih knjiga. zena predivno piše...

    OdgovoriIzbriši
  3. čitala sam je, imam je u svojoj osobnoj "knjižnici", i jednostavno me oduševila :D
    prvi put kad sam je pročitala, toliko sam bila zadubljena u nju da nisam shvatila da sam je čitala do 3 ujutro XDXD

    OdgovoriIzbriši
  4. Knjiga je dobra, čita se u jednom dahu. Nakon što sam pročitala Whitney,my love mogu samo reći da je dobra, jer u Whitney se opisuju događaji i osjećaji na način da ti na kraju uzdrmaju temelji.

    OdgovoriIzbriši
  5. Od svih pročitanih knjiga S.E.Phillips "Doručak u krevetu" i "Evin grijeh" su mi najbolje. U nekim drugim romanima mi je već počelo smetati da su ženski likovi uglavnom očajni i izgubljeni a muški likovi uspješni i bogati, da bi na kraju sve ispalo tako nepodnošljivo i nemoguće savršeno.
    Mirna

    OdgovoriIzbriši