nedjelja, 29. svibnja 2011.

NasLOVEnice: Za ljubav muškaraca u kiltovima


Ponukana temom na forumu 'Utječe li 'cover' na vas?' i uopće svojom sklonosti da proučavam i komentiram naslovnice skoro svake knjige koju recenziram odlučila sam napisati pokoju i o naslovnicama općenito. Ne znam koliko će često i redovito to biti, ali pokušat ću proći kroz razne žanrove i podžanrove književnosti, a nije isključeno da se neću uhvatiti i klasika koji često imaju najraznolikije naslovnice od izdanja do izdanja. No, da se uhvatim posla: prve na redu su možda najzabavnije i najtrashy naslovnice ikad, a to su naslovnice ljubavnih romana s škotskim predznakom o kojima sam već pisala u postu o Nevjesti Julie Garwood. Da bi uživali u potpunoj veličanstvenosti scena u kojima se žene grčevito bore za ravnotežu, a muškarci nose suknje, kliknite na sliku za povećanje.

Vintage naslovnice ovakvih romana iz osamdesetih su vrlo prepoznatljive i obično na sebi imaju ljubavni par od kojih je jedno (rijetko kad oboje) odjeveno u tartan i to je u pravilu gotovo uvijek muškarac. Naravno, rijetko kad je i potpuno odjeven, pa su ovakve naslovnice prava parada osunčanih muških torza: 




Danas se također često snimaju naslovnice u tom stilu, no one zaista i izgledaju kao fotografije za razliku od pravih vintage naslovnica koje izgledaju  kao nekakva slikarija:    





Tu su i naslovnice na kojima je samo muški junak, a za koje mi se čini da su nekakav noviji trend. Ovdje je parada muških torza i inih mišića definitivno na svom vrhuncu i rekla bih čak da trashiness odvodi na cijelu jednu novu razinu: 



Začudo, ali ima i prilično 'smirenih' i stiliziranih škotskih naslovnica. Zlobnici bi rekli da se škrtarilo na opremi knjige:




Gorštaci i za posebne blagdanske prigode:



 Nije čudo da su ove naslovnice, ma koliko živopisne bile, postale predmetom sprdnje:






Šećer na kraju tj., najdementnija naslovnica od svih ponuđenih:



Ne mogu a da ne iskomentiram i naslove knjiga u kojima se ponavljaju četiri riječi, a to su: highlander, captured, ravished i bride. Ove četiri su valjda propisane pravilom, s tim da se odstupanje može učiniti jedino za riječi koje se koriste u Dungeons&Dragons poput spell, sword i magic
To bi uglavnom bio kratak pregled naslovnica jednog skoro pa potpunog laika u svijetu gorštačke romanse i moram se požaliti da mi se pomalo vrti u glavi od silnih uzoraka tartana. 
Do čitanja.

2 komentara:

  1. Znam da je totalni trash na ponekim naslovnicama, ali meni je tartanski uzorak prekrasan, a u kombinaciji s ovim ljubavnim parovima čini naslovnice dosta upečatljivima što je super.

    Ali stvarno sam odvalila na "A highlander Christmas", hahhahaha...

    I u pravu si za same naslove, skoro uopće se ne razlikuju.

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni je tartan estetski genijalan i nesumnjivo originalan i upečatljiv, samo nije problem u tartanu, lol... zapravo, najprihvatljivija naslovnica mi je ona za Midnight honor na kojoj je samo pled i mač, a i naslov nema riječ highlander u sebi :)

    OdgovoriIzbriši