utorak, 10. svibnja 2011.

Ann Pearlman: Klub božićnih kolačića



Što se kuha u Klubu božićnih kolačića američke književnice Ann Pearlman?

Sastojci: domaći kolačići, hrpa prijateljica, blagdansko razdoblje i povjerljive priče.

Priprema: prvog ponedjeljka u prosincu okupite dvanaest najboljih prijateljica na dan poklanjanja i jedenja domaćih kolačića te mnogo razgovora, plesa i zabave.

Bit ću iskrena i odmah priznati da me je na kupnju ovog romana nagnala velikim dijelom prekrasna naslovnica tipično ženske knjige: mnoštvo zvijezdica, pahuljica i prekrasan font ispod kojeg se prostire kuća iz snova pokrivena snijegom. Tu je pripomogao i crveni uočljivi natpis: 'Savršen recept za ljubav, smijeh i prijateljstvo.'

Radnja započinje neposredno prije samog dana kluba kolačića i tu pobliže upoznajemo glavnu junakinju Marnie koja je za razliku od mlađahne plavuše na naslovnici srednovječna žena i samohrana majka dvaju odraslih djevojaka, Sky i Tare, koje se i same bore sa svojim vlastitim životnim brigama.
Kroz knjigu upoznajemo i jedanaest preostalih žena od kojih svaka unosi svoju određenu energiju i atmosferu u ovaj roman, a uz njihove životne priče autorica je priložila i svaki od recepata domaćih kolačića koje su donijele kod Marnie. Popratila je to također i zanimljivim povijesnim crticama o začinima i načinu spremanja hrane koji daju cijelom romanu jedan topli štih.

Što se tiče same radnje ona na neki način i ne teče jer je većina stranica posvećena nekoj od žena koja uranja u retrospekciju, sjeća se i pripovijeda svoju priču drugima što je meni osobno nakon nekog vremena postalo zamorno i dosadno, jer je svaka od tih priča već viđeni 'materijal' i u knjizi i na filmu, a uz to je svaki detalj začinjen primjesom patetike kakva nas obično zna zaskočiti iz ovakvih romana.
Prava na ekranizaciju ovog naslova su već rezervirana no teško se vidim kako odlazim potrošiti dva sata na film o Klubu s obzirom da ovakve pričice i nisu baš my cup of tea već bih ih više preporučila osjetljivim dušicama vrlo meka srca koje bi u potpunosti mogle uživati u ovom romanu (i uskoro filmu) uz čašu toplog mlijeka.

Nema komentara:

Objavi komentar