subota, 7. svibnja 2011.

C. J. Sansom: Raskol


Brzo i grubo: sasvim solidan povijesni krimić smješten u samostansko okružje južne močvarne Engleske.

Zvuči dosta mračno, zar ne? I donekle i jest. Sansom nas vodi u vrijeme vladavine koleričnog Henryja VIII. i vjerske podjele koja je pogodila zemlju, a glavni protagonist je grbavi odvjetnik Matthew Shardlake koji je i jedan od bliskih suradnika lorda Cromwella. Cromwell, čije ime poput kraljeva počinje posvuda izazivati strah, šalje Shardlakea u Scarnsea gdje je ubijen kraljev povjerenik. No slučaj nije nimalo jednostavan, jer je povjerenik ubijen dok je istraživao poslove benediktinskog samostana kojeg je lord Cromwell čvrsto naumio zatvoriti, kao i sve ostale katoličke samostane u Engleskoj. Kada Shardlake i njegov mladi pomoćnik Mark stižu u samostan, otkrivaju cijelu galeriju sumnjivih i živopisnih likova i tako započinje ova eccovska istraga zanimljivoga kraja.

Za početak, svidjelo mi se Sansomovo pisanje i okružje koje je izabrao za ovu Shardlakeovu istragu iako nije osobito originalno. Ali, izgleda da su samostani dosta zahvalan izbor zbog njihove zatvorene prirode i strogih pravila koji vladaju među redovnicima, a koji su upravo suprotni okrutnim zločinima koje autori vole uvaljivati na takva mjesta. Samostan u Scarnseau ima i posebnu auru: nalazi se na opasnoj močvari kojom vladaju krijumčari iz Francuske i koja često proguta neoprezne putnike, a tu je i činjenica da su samo impresivno, kameno zdanje izgradili stari Normani. Sansom je obavio i dobar posao u rekonstrukciji razdoblja o kojem piše, što nije čudno s obzirom na to da čovjek ima doktorat iz povijesti, no ipak, ne mogu a da ne primijetim da su hvalospjevi na pozadini knjige malo pretjerani. Remek djelo, izuzetno, fascinantno i prvorazredno je sve ono što Raskol zapravo i nije. Radi se o prilično zabavnom krimiću s prilično dobrim povijesnim settingom i to je uglavnom to. Roman nema nikakvih velikih mana, ali Zločin i kazna nije.
Glavni lik se kao grbavac susreće s društvenim predrasudama i poljuljanom vjerom u ispravnost svojih postupaka što je priči dalo još jednu dimenziju, ali mislim da je ovo knjiga koju bih prvenstveno preporučila ljubiteljima malo mračnijih krimića i povijesnog romana iako je Shardlakeova istraga ta koja je svakako u prvom planu. Usporedba s Imenom ruže je neizbježna, tako da vam i to može poslužiti pri odluci čitati ili ne. Znam još i da je Sansom napisao nekoliko romana o Matthewu Shardlakeu, ali nažalost ne znam hoće li znanje nastaviti izdavati serijal ili ne.

1 komentar:

  1. Knjiga je sve ono sto pise na poledini! Nisam je mogao ispustiti iz ruku! Toplo preporucujem,a takoder i nastavak Crna vatra,takoder fantasticnu knjigu. Ove dvije knjige ce vas vratiti 500 godina u proslost!.Morate ih procitati

    OdgovoriIzbriši