utorak, 24. svibnja 2011.

Vampirska akademija: Sestre po krvi


Brzo i grubo: Mean girls susreću Harry Pottera i onda skupa susreću Sumrak. Upravo loše koliko i zvuči.

Vampirska akademija je YA (young adult) fantasy saga američke spisateljice Richelle Mead u kojoj je zbilja nadrobljeno sve što je trenutno in u književnosti namijenjenoj mladima. Tu je glavna junakinja, Rose Hathaway, dhampirka, dijete dhampirske majke i morojskog vampira kojeg Rose još uvijek ne poznaje niti zna tko je. Kao i svi dhampiri, Rose se obučava da postane čuvarica, odnosno da život posveti čuvanju moroja od zločestih vampira koji se zovu strigoi. Dhampiri su izrazito jaki i tjelesno razvijeni, te nemaju potrebu da piju krv, što bi u prijevodu značilo kako je Rose opaka, opasna, punokrvna žena dijete koja bezbrižno klopa fast food dok njena najbolja prijateljica, fragilna plavuša Vasilisa Lissa Dragomir žudi za ljudskom krvlju. Kao što možda već i slutite, Rose je pravi pain in the ass jer ona može sve, zna sve i ljepša je od bilo koje prozirne i mršave morojke. Pored takve savršene i nadobudne heroine, Lissa, morojska princeza, nema drugog izbora nego da bude jednako iritantna, ali više na emo stranu što znači da će većina scena koja uključuje Lissu obavezno sadržati plakanje, kukanje, tužna sjećanja i samoranjavanje. No, kako vampiri ipak moraju biti bar malo opaki, Rose i Lissa će svoju opakost uglavnom pokazivati svađama s drugim djevojkama u školi, tračanjem, glupim osvetama, plitkim odnosima s muškim učenicima i svim ostalim što mladi vole.
A mladi vole i internate, tako da se radnja knjige gotovo u potpunosti odvija u školi Sv. Vladimira gdje mladi moroji i dhampiri bez nadzora roditelja organiziraju tulume i pijanke te pokušavaju prekršiti svako pravilo koje im nameća škola. Da sve ne bi bilo baš već viđeno, Richelle Mead je u jednadžbu ubacila i čaroliju kojom vladaju moroji, a koja se temelji na četiri osnovna elementa: vodi, vatri, zraku i zemlji. No kako bi to zapravo značilo da su onda dhampirski čuvari nepotrebni morojima, iz nekog je razloga zabranjeno koristiti se tom magijom u borbi sa strigojima. Harry Potter, eat your heart out.

S druge strane imamo strigoje, tipične vampire koji su alergični na svjetlo, crvenooki i deprivirani od svakih ljudskih osjećaja, osim onih rušilačkih i sadističkih. Strigoje možemo nazvati nekakvom 'grupnom prijetnjom' jer među njima ne postoji ni jedan protivnik koji bi bio zloglasniji ili poznatiji od ostalih. Mislim da je Mead vjerojatno bila svjesna da bi teško osmislila antagonista dovoljno izvitoperenog i zlog, a koji ne bi podsjećao (u ovakvom školsko-internatskom okolišu) na lorda Voldemorta. No iako mi je na početku ideja o dva suprostavljena vampirska klana zvučala odlično, moram priznati da su mi 'dobri moroji' i 'zločesti strigoji' stvarno bezveze razrađeni i zapravo zapeli na nivou prve i osnovne ideje. Od moroja sam očekivala više ozbiljnosti i neke prave vampirštine, a od strigoja neki zanimljiv twist kojeg u prvoj knjizi nema.
Svijetla točka knjige je lik Christiana Ozere, morojskog plemića čiji su roditelji dobrovoljno postali strigoji i potom bili ubijeni. Christian se sada nosi s tom mračnom roditeljskom ostavštinom i kao zavraga zaljubljuje u Lissu, na glasu kao savršenu i besprijekornu morojku, posljednju iz svoje loze. Christian, kao i ja, ne podnosi Rose, što je kod mene uvijek plus.

I na kraju ukratko o pisanju Richelle Mead: nisam bila impresionirana. Klišeizirani opisi (npr. Akademijine gotičke zgrade), zbrzani dijalozi i neoprostivo iritantna Rose koja je negdje sto puta spomenula veličinu svojih grudi i tijelo u obliku pješčanog sata... teška flopina.

Broj komentara: 13:

  1. hmmm
    Meni je prvi dio bi los. Ne znam jesi li citala ostale djelove, ali Lissa, po meni, kasnije postaje normalnija.

    Rose ce ti vjerojatno biti iritantna do kraja, ali meni se vise svida glavna junaknja koju ne mora u svakom trenutku netko spasavati jer ona ne zna hodati ili slicne stvari (Bella, khm).

    Adrijan je jedan meni najdrazih likova u knjizi, elegantno je maknuo Christiana s vrha :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Bok :D, jesam, pročitala sam do sve do četvrtog dijela, i serijal stvarno ima svoje svijetle trenutke bez obzira na Rose. A i Rose ima svojih momenata također :)
    Adrian je meni zakon, Team Adrian deifinitivno :D

    OdgovoriIzbriši
  3. :D Naravno, zbog njega me i zanima kako će završit cijela saga.

    OdgovoriIzbriši
  4. oh on ce se pojavit i u spin-offu i to kao glavni lik <3

    OdgovoriIzbriši
  5. E, to nisam znala iako sam vidjela da je najavljen novi serijal. Jedva čekam :D

    OdgovoriIzbriši
  6. meni se čini da previše njih sada želi napisati novu sagu koja bi trebala bar ponjušiti "Sumrak",mada od svega ponuđenog ništa nije tome na tragu...

    OdgovoriIzbriši
  7. Inače radnja same knjige i ostalo je vrlo dobro i uzbudljivo.Ali treba se zaustaviti na likovima.Rose je previše uobražena što mi zaista ide na živce

    OdgovoriIzbriši
  8. Upravo čitam knjigu i shvatila sam da se u ovakvim knjigama jednostavno ne smijem nervirati oko iritantnih glavnih likova, činjenica da je u knjizi to što se radi o vampirima zapravo totalno nevažno. uglavnom se sve vrti oko tračeva, srednjoškolskih plitkih romansi, i ''intrigantnih likova s kojima se svi tinejdžeri mogu poistovjetiti'', a koji zapravo nemaju veze sa sadašnjim tinejdžerima .
    radnja i likovi se toliko pokušavaju približiti današnjem pojmu tinejdžera i njihovih života, da na koncu to postaje totalno odbojno.

    OdgovoriIzbriši
  9. ja sam odusevljena s serijalom,kao i moje dvije sestricne a vec smo davno izasle iz pubertetske dobi!neznam uopce kako nekome pada na pamet reci da je Twilight saga bolja od ovoga,ono je tako dosadno i sve se vrti oko dva lika. dok je VA daleko zanimljivija,uzbudljivija i bas se cita u jednom dahu a takve knjige bas volim.
    definitivno sam da se ovo ekranizira i znam da bi bila veliki fan!

    OdgovoriIzbriši
  10. VA mi je nekako bolje opisana od Twilighta. nekako ima više radnje, sukoba ne znam. Adrian i Dimitri su mi zaaaaaaakoon. :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Mislim da zbilja nema potrebe da po ovoj knjizi toliko pljuješ. Tebi se knjiga nije svidjela jer nije za tvoje godište (ne znam koliko zapravo imaš godina) , ali zbilja me živcira što tako pljuješ po svim YA knjigama. Što je najgore , tvoji opisi nisu ni izbliza točni. Pročitala sam sve nastavke VA i HP pa slobodno mogu reći da magija koja se koristi u HP serijalu nije ni približno slična onoj kojom vladaju moroji. Knjige su namijenjene tinejdžerima , i ja kao takva , savršeno sam shvatila knjige , Rose , Lissu i sve druge tebi tako "antipatične" likove , te njihove postupke. Ono što me najviše zbunjuje je to što tebi toliko smeta što Rose ima toliko samopouzdanja (što se može iščitati i iz tvojih sljedećih postova). Smatram kako to uopće nije važno za radnju i kako ta karakteristika govori samo dobre stvari o Rose. Ako cura ima dobro tijelo , za što je sama zaslužna predanom vježbom , ima pravo biti ponosna na njega. Isto tako , da si iole malo bolje pročitala dijelove u kojem Rose opisuje svoju ljubav prema Dimitriju , i to bez kolutanja očima , možda bi i uspijela shvatiti ozbiljnost njihove ljubavi. Eto , ovo je moje iskreno mišljenje o tvojoj procjeni knjige , a s tim svojim pljuvanjem po YA knjigama , stvorila si mi samo jednu vrlo ružnu sliku o sebi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako te živcira, onda čitanje kritika i osvrta nije za tebe :)

      Pohvale ćeš već pronaći i na drugim mjestima, a i nitko ti ne brani da otvoriš svoj blog ili napišeš pozitivan osvrt na goodreadsu ili amazonu :)


      Leonie

      Izbriši