nedjelja, 14. kolovoza 2011.

Tara Moore: Poziv na zaruke


Brzo i grubo: irska sapunica o bogatoj, plemićkoj obitelji je korektno napisana, ali ujedno i ne baš invetivna te klišeizirana.

Pošto volim obiteljske priče, a moj me literarni metabolizam tražio nešto mjehuričavo lagano, Poziv na zaruke je nekako bio očit izbor za kolovoz, a i priznajem da me zanimalo kakva se žensku fikcija čita i piše u Irskoj. Već tagline na samoj naslovnici najavljuje: Glamur. Seks. Izdaja. Zabava koju ne smijete propustiti; i prva tri obećanja su doista ispunjena. Glamura, seksa i izdaje ima napretek, a ni zabava nije u potpunosti izostavljena, iako, da budem poštena, nije baš ni nešto što ne smijete propustiti. Također, rekla bih da je ova knjiga žanrovski najsličnija romanu Skandalozno koji je isto izašao u izdanju KDS i da nisam posve sigurna kako taj žanr nazvati osim užasno neodređene 'ženske fikcije' i ne baš prikladne 'sapunice', ali što je, tu je.
Uglavnom, radnja se vrti oko bogate obitelji Granville plemićkog porijekla i duge tradicije čijim bogatstvom upravlja Honoria Granville skupa sa svojim vjernim indijskim pomagačem Rajeshom. Pošto je u nesreći izgubila svoja dva sina i snahe, Honoriji, već odavno obudovjeloj, je ostao samo treći sin Jaspar, kojeg ona ne prihvaća zbog njegove homoseksualnosti, te unuci Carrick, Ross i Fintan i blizanci Indigo i Sapphire. Treba još napomenuti kako je Honoria za nasljednika imanja Carrickross zacrtala baš svog najstarijeg unuka Carricka, ostvarenog arhitekta i okorjelog neženju, te da bi ga primorala na ženidbu osmislila je lažne zaruke njegovog brata Rossa i mlade fotografkinje Ashling Morrison. Ashling, da stvar bude kompliciranija, je pokćerka Honorijine stare neprijateljice Coppelie Morrison koja i u poznim pedesetim godinama još uvijek žari i pali irskom društvenom scenom. Svi članovi obitelji, prijatelji, neprijatelji i jedna novinarka se susreću na kobnom Ivanjskom plesu posvećenom Rossovim zarukama koji završava ubojstvom ljepotice Kate O'Leary, Ruže kraljevstva. Umjesto udarca kojim je trebala riješiti sve svoje probleme, a to uključuje i Coppeliu Morrison, Honorijini planovi bespovratno tonu sve dublje i dublje. 

Dakle, kao što je netko već primijetio, u ovom romanu nema čega nema: ubojstvo, ljubomora, incest, još incesta, opake babe, dijamanti, narkomanija, pedofilija, transeksualci, i jesam li spomenula incest? Da, tri različite incestuozne veze. U jednom romanu. Čini mi se da netko ima fiksaciju na rodoskvrnuće. No ono što je zaglupilo ionako nevjerojatne događaje je način na koji se Tara Moore odnosi prema njima, a to je 'bilo, pa prošlo'. Čisto sumnjam da bi tako reagirao netko tko je upravo otkrio da je bio u vezi sa svojim rođakom, ali izgleda da Granvilleovi nemaju nekih velikih problema s tim. Druga stvar koja mi je bila smiješna je lik Coppelije Morrison koja, iako praktički baba, izgleda kao djevojka od 25 godina te se manje-više tako i ponaša. Dok vjerujem da žene u tim godinama mogu izgledati prilično dobro, mislim da je ipak malo nategnuto da se i sa svim tim botoksom uštrcanim u lice Coppelia može mjeriti ljepotom sa nekom djevojkom mlađom dvadeset godina od nje. No svakako moram naglasiti da usprkos nedostatku neke zdravorazumske i očekivane uvjerljivosti Tara Moore piše prilično okej što se zapravo odnosi na opise i osjećaj za detalje kojima je jako dobro dočarala atmosferu luksuznog, starog imanja Carrickross. Ako ništa, autorica djeluje dovoljno načitano da bi mogla biti spisateljica, što je više nego što se može reći za neke druge autorice ženske fikcije. Sam rasplet mi se nije svidio i mislim da je objašnjenje događaja s Ivanjskog plesa bilo prilično lejm, ali i to uzmite s dozom rezerve jer su čitateljice na amazonu, npr, oduševljene ovom knjigom u cijelosti. Naslov u originalu je RSVP što je zapravo kratica za répondez s'il vous plaît tj. molim odgovorite.

Broj komentara: 6:

  1. Sranje. Svako sranje na amazonu i goodreadsu ima odlične kritike. Uzmimo npr. Palog anđela i VA...

    OdgovoriIzbriši
  2. De gustibus... znaš već... Nekome se takve knjige sviđaju, a moram napomenut i da Tara Moore onako čisto zanatski piše bolje od Mead i Kate, a i žanrovi su neusporedivi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ova knjiga je odvratna. Žalim što je nisam prestala čitati kad sam još mogla... Gubitak vremena!

    OdgovoriIzbriši
  4. Knjiga je katastrofa, a sami prijevod knjige je potpuno neshvatljiv i pun grešaka! Nadovezujem se na kometar prije... Gubitak vremena!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Knjiga je užasna...jedna od rijetkih koje sam ostavila i nisam pročitala do kraja.

    OdgovoriIzbriši
  6. Dakle, ne znam je li knjiga gore napisana ili gore prevedena. Užasno me smetaju izrazi poput: skorojević, maše kao mrkvom ispred nosa, Ashlingi, Ashlinge itd. Kao što je već rečeno netko ima ozbiljnu fikciju na incest! Također, ovjde stvarno nema čega nema: incest, opake babe, droga, bogatstvo, homoseksualci, ljubomora, mržnja, prevare... Zaista mi je drago što sam ovu knjigu posudila od prijateljice, a nisam je kupila jer da jesam to nikad ne bih prežalila. :/

    OdgovoriIzbriši