ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

Susan Elizabeth Phillips: Tobogan za nebo


Brzo i grubo: više životna priča nego ljubavni roman koja među čitateljicama izaziva podijeljene dojmove.

Naime, Tobogan za nebo je roman za kojeg najčešće čitam kako je razočarao čitateljice, a jedna od mana mu je i bespotrebna razduljenost. Dok se s ovim drugim još i slažem, ovo prvo baš i ne bih potpisala. Svidjela mi se priča glavne junakinje, Honey Jane Moon koja sa šesnaest godina postaje televizijskom dječjom zvijezdom i usput se brine za svoju obitelj koju čini prekrasna, ali za ništa korisna rođakinja Chantal i njena fobična majka nesposobna napustiti svoju prikolicu u Južnoj Karolini. Naravno, holivudska je zvijezda planirano trebala postati Chantal, no izborom glavnog glumca, Dasha Coogana, ulogu je ipak dobila jezičava i buntovna Honey. Dash je bivši glumac kaubojskih filmova i liječeni alkoholičar koji iza sebe ima propali brak i u novoj seriji glumi Honeyinog oca. Drugi glumac, Eric Dilon, je mlad, popularan i potpuno zloglasan zbog svog  plejbojevskog načina života i u njega se Honey isprva zaljubljuje na setu. No i hladni i antipatični Eric ima svoje razloge zašto izbjegava prijateljstvo s Honey, dok kauboj Dash, usprkos vlastitim traumama, odlučuje postati nešto nalik očinskoj figuri djevojci koja nikad nije imala oca. Uskoro shvaća da njegovi osjećaji prema Honey možda baš i nisu toliko očinski koliko bi trebalo biti.

Dakle, radi se o ljubavnom trokutu koji zapravo nikad i nije postojao, pošto je Eric cijelo vrijeme uspješno izbjegavao Honey. I samo da se ne bi krivo shvatilo, priča sa snimanja serije traje godinama i Honey postaje punoljetna, tako da je s te strane sve zakonito i OK. Upravo je taj dio romana koji opisuje situaciju na setu meni bio i najzanimljiviji, pogotovo promjene koje doživljava Honey: iz dječačke (čudan pridjev za ženu, ali ovdje posve pristaje) i bijesne tinejdžerice u ranjivu mladu ženu. Njeni ispadi kojima je mučila cijelu filmsku ekipu su stvarno vrijedni probijanja kroz priču, iako to nažalost ne mogu reći za daljnji tijek priče. Slijedi spoiler: Honey se, naime, udaje za Dasha koji je zaista dovoljno star da joj bude tata. Nisu me smetale njegove godine same po sebi, tj. njihova razlika u godinama, ali bilo je nešto užasno neprikladno u ljubavi prema muškarcu koji joj je i u seriji i u pravom životu bio očinska figura. Nisam to mogla probaviti pa sam taj dio uglavnom – prelistala. Sam Dashov lik mi je bio antipatičan i naporan i jedva sam dočekala da prođe njegova era i da priča krene dalje, jednostavno, bio je jedan izmučeni lik previše a i priču sam otpočetka doživljavala kao Ericovu i Honeyinu. Kad sam već kod Erica, on je bio sjajno napisan lik s vlastitom traumom i vlastitom ljubavnom pričom koja nije naišla na sretan kraj, pa iz svega izlazi naoko tvrđi i hladniji nego što je bio. Zbog svega toga je njegova metamorfoza još veća i interesantnija za čitanje, pogotovo kad se susretne s Honey koja pokušava zaliječiti svoje vlastite emocionalne rane. Njihova zajednička priča dolazi na kraju i doista je vrijedna iščitavanja cijele njihove povijesti i pustih stranica dotad ispisanih. Bili su mi dovoljno uvjerljivi i dopadljivi da Tobogan za nebo proglasim dobrom knjigom koju bih rado jednom opet pročitala. Usprkos Dashu Cooganu.   
                                                                                                    
Pisanje i osjećaj za detalje Susan E. Phillips neću posebno hvaliti, mislim da je to sad već konstanta. Pitanje je samo da li volite čitati životne priče s pokojom stranputicom i ljubiće u kojima nije sve med i mlijeko. Originalni naslov je Honey Moon

Broj komentara: 13:

  1. Nisam do sada čitala ovu autoricu, ali vidim da je prilično popularna. Hajde mi preporuči njenu najbolju knjigu po tvom mišljenju - eto, čisto da vidim u čemu je fazon.

    OdgovoriIzbriši
  2. Po mom mišljenju je to Anđeoska igra, suvremeni ljubić koji se temelji na ideji nečega nalik dogovorenom braku. Ovako zvuči glupo (ugovoreni brak u 20. st, mislim ono), ali kad pročitaš sve priča ipak drži vodu. Mislim da je čar u autoričinom smislu za humor i prilično dobrom pisanju. Eto, ako pročiatš nešto od nje javi mi dojmove :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I meni je Anđeoska ljubav (ne igra) njena najbolja. Kiss an angel.
    Sviđa mi se i Tobogan za nebo i sviđala mi se njena priča sa Dashom. Samo mi se ne sviđa ova naslovnica. Kad su već Honey Moon (ime glavne junakinje) preveli kao Tobogan za nebo, više bi odgovarala ova orignalna naslovnica.

    OdgovoriIzbriši
  4. Je, u pravu si, Anđeoska je ljubav - hvala na ispravci. Slažem se i za naslovnicu, američka izgleda puno svježije.

    OdgovoriIzbriši
  5. prvi put sam čitala Tobogan za nebo prije kojih 6-7 godina i tad mi je bio omiljeni, iako sam bila ljuta zbog kraja ... danas mi više nije među omiljenima ali mi je i dalje jako drag,makar nije tipičan njezin roman ...

    OdgovoriIzbriši
  6. ja jednostavno obožavam njene knjige :D, a ni Nora Roberts i Sandra Brown nisu loše ako volite ljubiče

    OdgovoriIzbriši
  7. meni je ova knjiga predivna. ništa ne bih izbacila. tu sam si knjigu i kupila. do sad sam je pročitala 2 puta, ali planiram uskoro još jednom.
    tobogan za nebo, uz ovo moje srce i samo moje djete su mi najljepše susanine knjige.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je bila i lijepa priča od Hoiney i Dasha iako je on dosta stariji od nje kao lik mi se Dash jako svidio, ali ipak sam navijala za Erica i Honey jer si bolje pašu po godinama i ljepši su mi par. Dash joj je bio kao otac u seriji i stavnom životu, ali imali su nekakvu kemiju. Bila je jedina koju nije varao i s kojom je napokon bio sretan, žao mi je što je umro ali jako je liepo sve nappisano kao on umre i ona sve novce i svoje nade daje u obnovu tobogana, a u tom trenutke Eric izgubio svoje kćeri zbog otpužbe bivše suprege da ih je seksualno zlostavljo i nađu se i zaljube se.

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličnaje.
    Pored Evinog greha, Što bih učinila zbog ljubavi, Zlatne devojke i Gospodina neodoljivog.
    Ostale ne bih pročitala dvaput.

    OdgovoriIzbriši
  10. susan elizabeth phillips- Ili ti ili nitko, Prva dama, Gospodin neodoljivi,Odnedavno zaljubljena i kao najbolju Rođeni šarmer, Odnedavno zaljubljena ... istinski sam se nasmijala ;).... Kao one koje ne bi čitala dvaput Šminkerica, pomalo mi je bila dosadna...Iako sam mnogo očekivala od knjige.

    OdgovoriIzbriši
  11. 1. Andjeoska ljubav 2. Rodjeni sarmer

    OdgovoriIzbriši
  12. zanima me gdje mogu kupit njene knjige u mostaru???obožavam sve što ona piše...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nažalost, ne znam gdje se mogu kupiti njene knjige u BiH...

      Izbriši