četvrtak, 9. lipnja 2011.

SferaKonska zbirka priča: [...]


 Brzo i grubo: zbirka spekulativne fikcije domaćih autora varira od priče do priče, ali domaće je ipak domaće.

Ako volite SF i fantasy te srodne im žanrove i podžanrove vjerojatno znate i za Sferakonsku konvenciju koja se svake godine održava na zagrebačkom FER-u. Kad platite upad na to živopisno raskršće LARP-a, predavanja, štandova s knjigama i nakitom i predstavljanja romana, dobijete na ulazu i godišnju zbirku koja inače košta devedest i devet kuna. Ove godine je tako izdana sedamnaesta zbirka po redu koja nije imala tematsko određenje (prošle je godine tema bio steampunk i space opera, a za 2012. se prigodno traže priče o smaku svijeta) pa se tako u njoj našlo svega i svačega. Naslov [...] se čita lakuna, a urednička bilješka pojašnjava: lakuna (lat. lacuna – jama, rupa; nedostatak, mana, manjak), 1. prodor, prekid, praznina, osobito u nekoj knjizi ili nekom spisu; 2. med. pukotina, šupljina u tkivima; sitniji defekt supstancije mozga (Klaićev Rječnik stranih riječi). Idemo po redu.

Ivana Delač: Zmija i ja
Otvoreno priznajem da mi u ovoj priči ništa nije bilo jasno, a najmanje što je autorica htjela reći. Fobija od zmija, koketiranje s edenskom pričom o Evi, preobrazba ... sve to nekako nabacano i uz puno bespotrebnih opisa, čak i uz određenu dozu patetike. Meni nezanimljivo i pomalo naporno za čitanje.

Aleksandar Žiljak: Mrtvi
Nabijeno ideologijom i kritikom današnjeg društva, ali super napisano. Vizija poretka u kojem zombiji rade u tvornici za nikakvu naknadu je vjerojatno pronašla inspiraciju svuda oko nas. Još jednom, odlično napisana priča.

Robi Selan: Mozaik o Aecijevoj potrazi za kćeri Klaudijom
Fora priča o Rimskom carstvu koje se nikad nije raspalo i koje postoji i danas. Puno dobro osmišljenih detalja i akcijska priča u pozadini čini priču zanimljivom i jednom od boljih u zbirci.

Matija Ružđak: Samit
Ružđak nas vodi u daleku budućnost u kojoj je tehnološki najnaprednija rasa upravo ova naša. Svidjela mi se i ideja i pisanje, ali ja sam veliki obožavatelj priča u kojima ljudska rasa svojim napretkom postaje sve sličnija Bogu. Svidjeli su mi se i Khadi također, genetski inžinjering for the win!

Mirko Karas: Kapusla
Nije mi se svidjela ova priča. Dvoje rudara zaglavljeno u kapsuli za spašavanje klizi u pandorum. Ne znam da li mi se više ne sviđa neoriginalnost ideje, kratkoća priče ili bezvezan twist na kraju.

Danijel Bogdanović: Oporavak
Najviše sam uživala u čitanju ove priče, iako ima malenu rupicu u logici, ali koga briga sve dok Bogdanović ovako piše. Vispreno, humoristično, puno originalnih fora i što je najvažnije, totalno neisforsirano. Ribomačke na naslovnicu sljedeće zbirke!

Ante Ivančir: Noli Tangere: Kraj jeseni
Ovo je više nalik nekoj stilskoj vježbi ili uvodu u priču, nego priči. Lijepo napisano i zato šteta što je tako kratko.

Ed Barol: Hladno nebo
Divna priča s genijalnim početkom koji evocira bajku o Snjeguljci, iako se radi o čistom SF-u. Suosjećala sam s Hladnima, ali i njihovim potomcima na Zemlji. Jednostavna, dirljiva i pamtljiva priča, možda i najbolja u zbirci.

Zrinka Ivanko: Gušenje
Uh. Distopija, smeće, sunce, vjetar, ludilo... Očekivala sam nešto malo konkretnije, ali izgleda da je jako popularno pisati priče samo s uvodom i krajem. Meni tu nešto fali.

Zoran Janjanin: Vlasništvo mrtve djevojke
Uživala sam u ovoj priči vjerojatno podjednako kao i u Bogdanovićevoj. Setting je otprije poznat iz Janjaninovih priča (npr. Grobnica za malog princa koja se meni osobito urezala u pamćenje) i kao takav očito dobro funkcionira. Fantastičnih elemenata ima jako malo, ali me to nekako nije smetalo. Glosu za predsjednika!

Andrina Pušić: Mala noćna snimka
Hvala Bogu, ima i uvod i zaplet i rasplet. Na početku me podsjetila na film Paranormal Activity, ali ovo je slatka, pomalo retro priča o dobroćudnim posjetiteljima iz druge dimenzije.

Tomislav Škrljac: Na vaše zadovoljstvo
I ova mi priča djeluje pomalo retro, ali je jednako simpatična (glavni lik kupuje androida koji je osobni životni organizator, no čini se da s njegovim nešto nije u redu). Svidio mi se i način na koji njegov android razmišlja.

Darko Macan: I ja
Kratko i forično, vidi se da je Macan stripaš.

I za kraj, zbirku su uredili Tatjana Jambrišak, Darko Vrban i Bojan Popić, a autor ilustracije na naslovnici (koja mi se, btw, baš sviđa) je Tonči Zonjić.

4 komentara:

  1. Ova od Ružđaka mi se čini baš fora. Pročitati ću ih sve kad se dokopam zbirke. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ti baš čitaš raznovrsne knjige! To je super.:)

    OdgovoriIzbriši
  3. O da, mislim da bi prošvikala da stalno čitam npr. ljubiće :D

    OdgovoriIzbriši