petak, 24. lipnja 2011.

Sam Christer: Tajna Stonehengea


Što se kuha u popularnom romanu Tajna Stonehengea britanskog autora Sam Christera?

Sastojci: drevno kamnje, tajni kultovi, mladi arheolozi i naravno, odbrojavanje do ljetnog suncostaja.

Priprema: Uzmite mistični Stonehenge i hranite ga ljudskim žrtvama da održite zaštitu i blagoslov tajnovitih stijena.

Nazvati Sama Christera novim Dan Brownom bilo bi posve pogrešno. Zašto? Zato jer me ne bi čudilo da su Sam i Dan jedna te ista osoba. Počevši od iritantnog stila pisanja u prezentu, preko glavnog lika koji je, naravno, inteligentan i nevjerovatno sposoban arheolog, ideje koja je rođena od preočitih svjetskih zagonetki (što je po mom mišljenju igranje na sigurno, pogotovo za prvijenac) do kratkog vremenskog perioda u kojemu se radnja odvija.

Da bih vam približila svoj doživljaj djela izložiti ću ukratko o čemu se radi.
Dakle, poznati skupljač umjetnina i lovac na blago Nataniel Chase ubija se u svom luksuznom domu nedaleko od samog Stonehengea te svom sinu (naravno arheologu) Gideonu ostavlja sve svoje nasljedstvo uključujući ogromnu tajnu o svom životu i životu njegove majke. Negdje u isto to vrijeme kćer američkog podpredsjednika, Caitlin Lock, misteriozno nestaje pa se stoga na noge podiže čitava policija Britanije, vojska, FBI, CSI, Chuck Norris i tko sve ne… Uglavnom, shvaćate što želim reći.
Policajka Megan koja radi na istrazi povezuje ta dva događaja, kao i niz drugih neobičnih nestanaka, smrti i aktivnosti te dolazi do naizgled nevjerovatnog zaključka.
Caitlin, Gideon, Nataniel, policajka koja je zadužena za obje istrage, njen šef, njen muž i tako dalje, svi su neraskidivo povezani i do grla upleteni u tajnu koja seže do par tisućljeća prije Krista. Naravno, već pogađate da je za sve kriv misteriozni tajni kult koji već tisućljećima štuje i obožava Stonehenge te vjeruje da kamenje posjeduje iscjeliteljsku moć – ta se činjenica kao i sve ostalo otkriva na samom početku romana. Čitatelju je otkriveno doslovno sve. Svaka smicalica, svaki zaplet, svaki krivac i svaka žrtva. Ostatak knjige provedete čitajući kako likovi to otkrivaju, što je poprilično dosadno unatoč pristojnoj priči ,jer na čitatelju i njegovoj mašti nije ostavljeno apsolutno ništa. Stoga je kritika amazona koja na poleđini knjige navodi da 'će vas napetost i neizvjesnost držati prikovanim do kraja' obično napuhavanje. Likovi su suviše klišeizirani, a cijelo djelo jednostavno vrišti 'Dan Brown'.

No, da dodam i malo svjetlosti na svoju osobnu kritiku, smatram da je djelo samo po sebi potpuno pristojno štivo za čitati u autobusu, na plaži ili da popunite prazninu slobodnog vremena između obaveza. Također mi se sviđa i naslovnica koja prikazuje zalazak Sunca nad Stonehengem te atraktivni efekti na lijepom fontu. Smatram da bi ova ideja kao podloga za film možda bolje upalila, naravno, s time da se uzme u obzir držanje ključnih sastojaka priče tajnom do samog kraja kako bi se dobilo na napetosti.

Broj komentara: 6:

 1. Dawn,Jang,Nawaiwaqt,Express Jobs ads in Pakistan with all paper admission,careers and Classified Ads.http://allpkjobz.blogspot.com provides all Ads for University,college,business and jobs in Pakistan as daily from dawn news paper and Jang newspaper

  OdgovoriIzbriši
 2. Znači li ovo da ne trošim uzalud pare?

  OdgovoriIzbriši
 3. Ako voliš Dan Browna voljet ćeš i ovo ali ako ti nije cool što je na početku sve otkriveno, neće ti biti zanimljivo, kao ni meni.
  :*

  OdgovoriIzbriši
 4. Knjiga je odlična, bar meni :)

  OdgovoriIzbriši
 5. Bok,Dan Brown je apsolutno najbolji pisac svih vremena tako da Tajna Stonehengea ne može s trona skinuti njegove knjige, premda je vrlo interesantna.Slažem se s autoricom ovog teksta u dosta stvari, premda ne znam kakve tekstove inače objavljuješ jer sam ovdje novi. Ali knjiga je dosta dobra

  OdgovoriIzbriši