petak, 17. lipnja 2011.

Paige Toon: Lucy u oblacima


Što se kuha u chick lit romanu Lucy u oblacima autorice Paige Toon?

Sastojci: odvjetnik, surfer, Australija, Engleska i puno prekooceanskih letova.

Priprema: Pošaljite Lucy na vjenčanje svojih najboljih prijatelja u Australiju i gledajte kako postaje sve više rastrgana između dva izbora.

Opet ja i moja slabost prema slatkim naslovnicama. Toliko puta mi se obila o glavu da bi čovjek pomislio kako ću prestati s time i na ruku si tetovirati dobru staru 'Ne sudi o knjizi prema koricama'. No, moja ruka kao nečim vođena opet izabire chick lit knjigu, ovaj put Lucy u oblacima i na kraju se ispostavlja da je knjiga ipak jednako slatka kao i rozo-plava naslovnica ispunjena šarenim zvijezdicama.

Na dnu ilustracije prikazana je silueta naizgled jednog grada u sumrak, no zagledamo li se bolje vidjet ćemo da lijeva strana prikazuje London, a desna Sydney što očito predstavlja Lucyinu rastrganost između ta dva grada, čemu svjedočimo od prvog poglavlja.
Lucyin dugogodišnji dečko James je mladi odvjetnik s kojim dijeli stan u Londonu i naizgled ljubav njezinog života. I baš kada stvari ne mogu izgledati bolje, Lucy otputuje u Australiju gdje je provela svoje djetinjstvo, na vjenčanje svojih najboljih prijatelja Molly i Sama (za kojim je nekad i sama ludovala). Međutim, na letu za Sydney događa se nešto što započinje dramu cijele knjige, Lucy prima SMS s Jamesovog broja, a poruka je očito od njegove ljubavnice koja joj stavlja do znanja da je James ipak samo njen i da joj nabija rogove.  Od tog trenutka Lucy je rastresena i ne zna čemu vjerovati, no Kupidu ne treba karta da bi putovao i on je već čeka po dolasku u Australiju gdje se Lucy ponovno sreće sa Samovim zgodnim i šarmantnim bratom Nathanom koji se bavi surfanjem i u kojeg se zaljubljuje.

Ova knjiga utjelovljuje sve što chick lit djelo treba imati: dozu humora, dramatike, neočekivanih romansi spojenih u detaljnu priču koja se brzo čita i ne zamara. Doduše, osvrnula bih se na kritiku Andree de Angelis koja smatra da 'čitatelj dugo neće znati što je istina, a što laž u ovom romanu' jer je svakome od prvog poglavlja jasno što je istina, a što laž i tu Paige Toon potpuno zakazuje kod navedenog 'majstorskog ljubavnog zapleta', no bez obzira na to djelo je savršen sastojak opuštajućeg dana na plaži.

Ako niste od onih koji u kinu vole pogledati romantičnu komediju ni ovo vam se neće svidjeti. Moja osobna reakcija na cjelokupni dojam djela bila je: 'Hmm... slatko.' No, nije li to naposlijetku i jedina stvar koju od chick lita tražimo?

Nema komentara:

Objavi komentar