subota, 3. ožujka 2012.

Bratstvo crnog bodeža: Zvijer u njemu



Brzo i grubo: sjajan i zabavan roman kojim je J. R. Ward opravdala popularnost svoga serijala.

Na početku da odmah suknem s lošom viješću. Drugi roman serijala Bratstvo crnog bodeža, originalno naslovljen Lover eternal, opet je podijeljen na dva dijela. Prvi se zove Zvijer u njemu i izašao je na početku ovog mjeseca. To je ujedno i dobra vijest. Zvijer u njemu, bez obzira na trashy naslov zbog kojeg će vam možda biti neugodno kupovati knjigu na kiosku, je zapravo super knjiga. Ne znam, možda su moja očekivanja nakon Wrathove i Bethine priče bila nešto niža, ali J. R. Ward me s ovim dijelom definitivno pridobila k tamnoj strani. A kad kažem tamna strana, mislim na romane u kojima glavni muški junaci dosljedno nose kožne hlače i kapute (s crnim potkošuljama ispod), hrpu hladnog i vatrenog oružja i koriste se režanjem kao znakom odobravanja. Živio vampirski trash, kažem ja. Eh, a sad na radnju romana: Rhagea smo već upoznali kao najopasnijeg i najzgodnijeg člana bratstva. Znamo da je na njega Čuvardjeva bacila kletvu zbog koje gubi kontrolu nad sobom i pretvara se u zvijer nalik zmaju. Kao da standardna doza agresije i gnjeva vampirskog ratnika nije bila dovoljna, ali ne, Rhage je čak u tom svom drugom obličju opasnost i za vlastitu braću. Jedini način kojim nekako kontrolira kletvu je ispucavanje borbom, i pa, hm, učestalim seksualnim susretima otprilike svaku noć i gotovo uvijek s različitim ženama. No to ga ne čini sretnim. Dapače. Rhage je nesretan i iscrpljen od toga svega i J. R. Ward je, za razliku od cmizdravog Wratha, savršeno dočarala sav njegov jad bez da ga automatski učini jadnikom.
Njegova pak potencijalna prilika za drukčijim životom pojavljuje se u obličju Mary Luce, prosječno izgledajuće djevojke koja se bori s opakom bolešću raka krvnih zrnaca. No Mary Luce je čvršća no što izgleda, zapravo, način na koji se postavila prema Rhageovim ljubavnim nasrtajima je napokon bio nešto vrijedno čitanja i čudom se čudim kako je ista autorica mogla osmisliti blijed i plošan lik kao što je bila Elizabeth

Tu su naravno i degradi i zločesti gospodin X., ali za njih me stvarno nije briga. U svakom romanu braća pobiju toliko degrada da mi se njihovo Društvo više doima kao donekle opasna verzija Ku Klux Klana za retardirane. Vratimo se radije na Rhagea i Mary. Njihova je priča konstruirana kao i u klasičnom ljubiću – postoje zapreke, postoje nesuglasice i postoje nesporazumi. I za divno čudo, postoji i istinska emocionalna povezanost koja dosiže vrhunac u prilično dirljivoj sceni iz koje je jasno koliko Rhage zapravo voli Mary Luce. Meni se osobno svidjela istodobna krhkost i snaga glavne junakinje kao i činjenica da je Ward u priču uplela jedan ozbiljniji element, a to je Maryna bolest. Za promjenu je bilo zanimljivo čitati kako se glavna junakinja nosi s jednim takvim problemom i kako on utječe na njezine stavove, pogotovo one vezane za ljubavne veze i budućnost koju želi za sebe. Rhage nije ništa manje vrijedan čitateljske pažnje, iako se njegova kletva u usporedbi s rakom doima lakom poput prašine. Zasad je definitivno zvijezda serijala i nekako sumnjam da će ga se dati lako zbaciti sa trona. No već u sljedećoj knjizi, odnosno trećem nastavku serijala, trebali bi, ako znanje bude kronološki pratilo knjige, čitati o Zsadistu za čiju su priču udareni temelji već u ovom dijelu. E to jedva čekam. Zsadist je ovako naoko potencijal za veću ludnicu od Rhagea. Dotad se bacam na engleski nastavak Zvijeri. Tko bi sad lud čekao travanj.


Broj komentara: 27:

  1. na kraju si spomenula da ćeš čitati drugi dio na engleskom...bi li mi htjela dati link gdje i ja mogu pronaći ovaj nastavak? :) hvala unaprijed :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Poslije prvog dijela, ostala sam skeptična, iako volim ovakve razbibrige.
    Znači, ipak možemo očekivati nekakav pomak?
    Btw, za one koji ne znaju, postoji devet priča. A msm kako svi čekamo Z-ovu priču.
    ps
    Pratimo te i na Forumu.hr i stavljamo linkove na naš forum jer nam se sviđaju tvoji osvrti. Sjajni su!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tako malo surfajuci po netu zagledala sam da postoje 9 dijelova knjige,a vidim da Znanje reklamira 6,bas sam skinula svih 9 na engleskom pa moram priznati da jedva cekam procitat ih.Potpuno su me obuzeli :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Bok cure :)

    1. Knjige na engleskom mogu naći na 4shared.com, samo ukucajte naslov koji vas zanima.

    2. Hvala ti na lijepom komentaru. Smijem li znati o kojem se to forumu radi? Inače, da, drugi je roman definitivno pomak. Ne mogu vjerovat da je ista autorica napisala obje knjige. Trenutno sam na Zsadistovom romanu i priča je prezanimljiva. No mislim da ću osvrt pisat tek kad počnu izlazit kod nas da ne spoilam nešto što ne treba :)

    3. Da, postoji 9 romana. Navodno će znanje nastavit sa izdavanjem nastavaka ako bude interesa za serijal.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jeli itko kupio 3 knjigu?
    Ja sam mislila danas ali nisam stigla,jeli podjeljena na dva dijela ili?
    Ubiti ću nekoga ako je -.-

    Ja sam skinula svih 8 dijelova u mp3 formatu,i stavila ih na iPhone tako da su mi uvijek dostupni kad idem nekamo ^^

    Ako ništa drugo dobila sam nadu da ću jednoga dana imati sve knjige na broju XD
    I da možda ako su krenuli prevoditi takve knjige,jednoga dana prevedu i "gospodare podzemlja (Lords of the Underworld)" od Gene Showalter <3 <3

    MORAJU NASTAVITI IZDAVATI KNJIGE, OBAVEZNO!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Riječ je o Mirror forumu. Forum je mali, ali nastojimo se baviti svim i svačim. A što da ti kažem, sve je krenulo od vampira!

    OdgovoriIzbriši
  7. I treća će knjiga biti podijeljena na tri dijela. To je sigurno. Mislim da ona treba izać u petom i šestom mjesecu.

    Bacit ću oko na forum. I ja volim vampire :D

    OdgovoriIzbriši
  8. ma daaaj o.O
    Stvarno gluposti rade od knjiga...
    Ako tako nastave zainteresiranost za knjige će se izgubiti samo zato što tako protežu priče

    OdgovoriIzbriši
  9. mislim da po ovome onda imamo samo 3 knjige...
    i svaka je podjeljena na dva djela -.-
    A opet bolje išta nego ništa

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš mi je drago da si uživala u čitanju. Deseta knjiga bit će objavljena 27.3., a Ward je već objavila i tri knjige spin off serijala The Fallen Angels.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ustvari postoji 10 romana,ali je 7 prirucnik,osvrce se na ceo svet u kjizi,sve likove...Procitala sam do 4 dela,nije mi se svidelo jer su u tom romanu glavni likovi Buc i Melisa,mada planiram da procitam sve!:)Treci deo je fantastican,puno kompleksniji od prethodnih i procitala sam ga u jednom dahu!:D
    P.S.Blog vam je fantastican,redovno ga posecujem i uzivam! *Kata

    OdgovoriIzbriši
  12. ovo je jedan od rijetkih serijala koje sam doslovno odjednom pročitala..mislim ono nisam se ostavljala knjige do 3 i nešto ujutro dok je ne bi pročitala.. prve tri su presavršene i uistinu se radujem idućem nastavku i tome što ima više dijelova nego što sam mislila..ovo je doista nešto vrijedno čitanja i nagovaram svakoga koga mogu da je počnu čitati ih već ispočetka čitam 3 put..hhh drago mi je da imate ovu stranicu evo prvi je put vidim i uistinu mi se sviđa..samo tako nastavite! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. @glass: jesam, od druge knjige sve kreće puno na bolje, sad kužim zašto svi toliko vole serijal. Čula sam za Fallen angels serijal i možda bacim oko kad završim s Bratstvom.

    @Kata: ja upravo čitam o Butchu i Marissi. So far, so good :) Hvala na pohvali bloga.
    Hvala i tebi zadnja anonimna, i mene je opsjeo ovaj Wardičin svijet vampira ratnika :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Sretna vijest ^^
    Pitala sam jučer Znanje što će biti s ostalim knjigama,i rekli su da će ih sve prevesti <3

    OdgovoriIzbriši
  15. Naletila na ovo slučajno.
    Ali drago i je da ima istomišljenika. Ja zaljubljena u zvijeri od svoje 13 :)
    Može preporuka što ste slično čitali?

    OdgovoriIzbriši
  16. Da ti iskreno kažem, baš i nisam čitala slične knjige. Možda da ukucaš u tražilicu 'paranormal romance' ili 'vampire romance'...?
    A možda da pitaš glass na njenom blogu, ona čita puno više na engleskom nego ja i prati recentnija izdanja :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Pročitala sve nastavke i mogu vam reći da je nastavak s Zadistom najbolji jer ima neki razvoj i pomak, dosta izražavanja osjećaja. Ali zadnji dijelovi nisu nešto jer oni mi jednostavno ne spadaju u rang s Wrathom, Rhageom, Zadistom, Phuryem, Vishiusom i Thormentom, čak mi ni Butch ne pripada među njih. :)

    OdgovoriIzbriši
  18. ima ti dobrih serijala kao što je pali anđeo,drhtaj itd... to se meni nekak svida... može li mi ikako netko reć kako ste nabavili proje te dijelove koji još nisu izdani???? ja ih tražim ali nikako...

    OdgovoriIzbriši
  19. Pa, u pdf-u skineš sa 4shareda. I nisu prevedeni. :/ :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Imaš na tookbook.com sva 3 hrvatska naslova i novi, 4. - Vječna kletva.

    OdgovoriIzbriši
  21. Isla sam na tookbook.com ali ne mogu naci na hrvatskom ove naslove....please help :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Pročitala sam je napokon.Stvarno mi se svida ovaj 3. dio.Ma da mi je malo zao sto se ne spominje Beth i njen muzijak.Bilo bi dobro da su makar 2. poglavlja posvecena njima.Bolje njima nego gospodinu X-u i degradima.Za njih me bas boli briga.Neke djelove o njima sam cak i preskakala xD .
    Rose*

    OdgovoriIzbriši
  23. Knjige su baš fenomenalne :) U principu nisam baš za takve limunade,nekako me ponjeli horori i trileri,a onda me zaokupila Sumrak saga i evo naletila sam na Bratstvo.Sad ko luđak čekam prvi u mjesecu ;) Kak idu knjige po redu,da ih skinem,ko zna hoče li i kada će Znanje izbacit baš sve knjige,jer koliko sam shvatila,1.dio na engleskom i 2. isto tako su kod nas 4. knjige,dakle trebalo bi bito minimalno 20. knjiga kod nas jer sam negdje pročitala da je upravo izašla 10.knjiga.Abnormalno me zanimaju,taman sam skoro pa pukla ko kokica ;)

    OdgovoriIzbriši
  24. Na ovom linku imaš popis knjiga kako idu po redu: http://www.jrward.com/bdb/

    OdgovoriIzbriši
  25. Evo da se i ja ukljucim..netko je pitao jel ima preporuka za slične teme.. E pa ovako, serijal Vampirska akademija(6 nastavaka)-jako dobro, onda Krv i čokolada (radi se o vukodlacima)-isto super knjiga i Pali andeo (mozda ne spada bas pod ovo,ali isto super).
    I naravno,zeljno iscekujem sljedeći nastavak BCB- Rob strasti ! :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Pročitala sam sve dijelove, osim onog sa Zsadistom. Jedva cekaam. Totalno sam se navukla na ove knjige. :D

    OdgovoriIzbriši
  27. Jel mi moze neko dati link 3. dela na hr

    OdgovoriIzbriši