četvrtak, 15. ožujka 2012.

Catherine Anderson: Anniena pjesma



Brzo i grubo: ono što je trebalo biti potresna i dramatična priča, završilo je kao vrlo prosječna knjiga.

Prije svega, ne znam koliko je nas prije čitanja ovog romana znalo da se radi o povijesnom ljubiću. E pa, ja sam bila jedna od tih koja je vjerovala da se radnja događa u naše vrijeme zbog čega mi se cijela premisa sa silovanjem i ugovorenom ženidbom činila jako čudnom i pretjerano dramatičnom. Ali pisci nas ponekad iznenade i ono što na prvu zvuči nemoguće i možda čak i glupo, uspiju nekako iznijeti kao svježe i originalno. Anniena pjesma nažalost nije taj slučaj. Kao što rekoh, radnja se događa krajem devetnaestog stoljeća kada su pojmovi časti, obitelji i dužnosti bili više u skladu s onim što je opisano u blurbu romana. A to ide nekako ovako: razmaženi i pokvareni Douglas Montgomery siluje Annie Trimble, kćer gradskog suca za koju svi vjeruju da je mentalno zaostala otkad je kao dijete preboljela jaku vrućicu. Njegov brat Alex, zgrožen činom, ga otjera iz grada i na vijest o djevojčinoj trudnoći odluči da je oženi i dijete prihvati kao svoje. Vrlo brzo i uz pomoć svoje kućepaziteljice Maddy, Alex otkriva da je Annie zapravo gluha, a ne zaostala. Pred njim je tako vrijeme u kojem će pokušati ispraviti sve nepravde nanešene djevojci koje počinju prvenstveno u njenom roditeljskom domu, kao i doprijeti do Annie u koju se polako ali sigurno zaljubljuje. 


Najzanimljiviji dio ove knjige su upravo Alexovi pokušaji da prokomunicira s Annie, da shvati njeno ponašanje i naravno, razjasni neke stvari poput ideje da će svoje dijete izleći u obliku jajeta. Svi drugi opisi njihova odnosa su bili prilično klišeizirani i svedeni na Alexovo divljenje njenoj dječjoj nevinosti što je nakon nekog vremena postalo ne samo zamorno, nego je i spriječilo razvoj Annienog lika kao i čitateljev doživljaj Annie kao kompletne osobe. Mislim da sam do samog kraja Annie doživljavala kao ženu-dijete što zapravo nije imalo nikakve veze s njenim sluhom, već upravo s Alexovim razmišljanjima. Alex je s druge strane lutao između alfa i beta mužjaka, jedan čas napadajući Annienog oca biranim psovkama, a već drugi sudjelujući na imaginarnoj tavanskoj čajanci sa svojom ženom. Doduše, to mi nije smetalo koliko jednostavna činjenica da su oba glavna lika, usprkos raznim pripisanim tragedijama koje su ih oblikovale,  naprosto dosadna. Usuđujem se čak i reći neinteligentna. Pola njihovih razmišljanja kojima nas Anderson non stop (i pretjerano) obasipa su uglavnom izrazito naivna i utemeljena na premisama koje su sami sebi zacrtali. Iako funkcioniraju u svrhu razvoja radnje, nisu zanimljiva za čitanje. Zapravo, kad bi uzbudljivost i napetost radnje ilustrirali crtom kakvom se prikazuje rad srca, Anniena pjesma bi bila blaga, ravnomjerna oscilacija među krivuljama – ni dobra, ni loša, već naprosto slaba. 

Sa svim tim rečenim još uvijek mislim kako će se mnogima vjerojatno svidjeti ovaj roman, jer zapravo nije loš. U njemu nema nelogičnosti ni loših objašnjenja, već možda samo trun više patetike nego što smo navikli. No međutim nije ni dobar kao nekoliko posljednjih izdanih u KDS kolekciji što je možda i najveći razlog mog nesviđanja. Mislim kako ima i boljih ljubića za skratiti vrijeme od ovog. 


Broj komentara: 13:

  1. Hvala lepo (..brise iz foldera e-knjige..) sto si mi ustedela par sati vremena..:)

    OdgovoriIzbriši
  2. meni je jako lijepa knjiga :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve u svemu, knjiga je savršena za opuštanje i čita se u jednom dahu! Volim knjige čija radnja nije u suvremeno doba.Ima nekih "čudnih stvari" u knjizi tipa da nitko nije shvatio da je Annie gluha, osobitno njeni roditelji...Očito su oni glupi ako to nisu shvatili. Meni jedna od najdražih knjiga koje sam u posljednje vrijeme čitala. ***Maja***

    OdgovoriIzbriši
  4. Slažem se. Ni meni se baš nisu svidjeli likovi, ona (bez obzira na okolnosti) nedovoljno svjesna svega oko sebe a njegova oduševljenost njome, po mom mišljenju, pretjerana. Posebno mi je smetalo njegovo ponašanje prema njoj kao prema djetetu za koje se treba brinuti, nimalo romantično. Sjedenje njemu u krilu, pomaganje pri skidanju uz riječi: Digni rukice! (u izdanju koje sam čitala tako je prevedeno), pa ona silna pojašnjavanja uz smješkanje...
    Kao što je napisala Leonie ima boljih!
    Mirna

    OdgovoriIzbriši
  5. knjiga je super,meni se jako svidjela!jedna je od boljih knjiga koje sam pročitala,je da ima malo prostih situacija ali sve u svemu knjiga je dobra!

    OdgovoriIzbriši
  6. knjiga je odlična...doduše stvarno malo previše patetike, ali unatoč tome čita se u jednom dahu

    OdgovoriIzbriši
  7. ...pola knjige čini se dugo i naporno(preozbiljno)a drugi dio previše brz i erotski nabijen...kao da se radi o dvije potpuno različite knjige...
    iako sam ju brzo pročitala...nikako ju ne svrstavam među bolje...naprotiv...razočarana sam...

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni knjiga jako svidela..mislim da ie odlicna...
    a, pogotovo Alex, uuuuuuuuuf :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Knjiga je prekrasna,jedna od boljih,a čitala sam ih ajme puno......

    OdgovoriIzbriši
  10. Knjiga je super, cita se u jednom dahu. Prezanimljiva je !! :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Iskreno, meni je ovo jedna od lijepših knjiga koju sam pročitala do sada. Alexova ljubav prema Annie me je ostavila bez daha! A način na koji je Catherine opisala i najmanju sitnicu je jednostavno... nemam riječi! Mislim da bi svatko trebao pročitati ovakvu knjigu, a pogotovo ako ste ljubitelji romantičnih ljubavnih romana. Evo ja sam živi dokaz da i mi mladi još čitamo knjige sa guštom! Ovo ljeto sam ih pročitala čak 4! Da ne skratimim.. Preporučujem vam da pročitate '' Tigrovi za crvena vremena - Lisa Klaussmann '' I svakako 1. dio '' Tajna Krvavog mosta - Marija Jurić Zagorka '' ako još niste. Mene su se jako dojmile i jedna i druga. Uživajte, a sada škola čeka.. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Meni se knjiga svidjela, naravno nije u prvi 10 naj, naj ali nakon što sam je pročitala u PDF formatu, odlučila sam je kupiti i imati u svojoj zbirci, sad je tu na polici odmah pored Srebrnog svitanja ( knjiga od iste autorke) samo mi još fali "Istinska ljubav"

    OdgovoriIzbriši
  13. meni je to dan danas jedna od najljepših ljubavnih knjiga koje sam pročitala, a pročitala sam ih puno... Uvijek bi ju preporučila ljubiteljima istog žanra.

    OdgovoriIzbriši