četvrtak, 8. ožujka 2012.

Nevada Barr: Sezona lova



Brzo i grubo: rješavanje ubojstva, krivolova i prijezira muških kolega na ženski način.

Pa, napokon, osim je dan u ožujku što znači da je danas Dan žena. I dok se po portalima podiže osviješćenost o ženskom položaju u društvu i razlikama u plaćama, ja vam uglavnom mogu ponuditi osvrt na krimić Nevade Barr čija je glavna junakinja rendžerica Anna Pigeon. Anna je zapravo junakinja cijelog niza radnjom labavo povezanih knjiga u kojima se suočava sa svakavim zlikovcima i oblicima kriminala, a u Sezoni lova, između ostalog, i sa kolegom koji prezire žene na 'muškim' radnim mjestima. Prigodno, ali veoma slučajno pošto ovaj osvrt čeka već tjedan dana da bude napisan i objavljen na blogu.
Krenimo redom. Annu zatičemo na novostečenom mjestu šefice u nacionalnom parku na granici države Louisiane i Mississippi. U lokalnom hotelčiću pojavljuje se gotovo posve razodjeveno tijelo muškarca i zaokruženi religijski citati na noćnom ormariću. Žrtva je, ispostavlja se, bio bezopasni Doyce Barnette za čije umorstvo nitko nije imao motiv. No ubojstvo nije Annin jedini problem, sezona je lova i kad po danu ne istražuje ubojstvo, po noći rastjeruje krivolovce čije su namjere možda zlokobnije nego što se isprva čine. Uz sve to, jedan od Anninih podređenih rendžera radi sve ne bi li oslabio njezin autoritet, žrtvin brat se kandidirao za položaj mjesnog šerifa i petlja se u istragu, a muškarac kojeg voli ne može dobiti razvod od svoje žene zbog konzervativne južnjačke okoline u kojoj žive. I povrh svega toga, netko je oskrvnavio staro groblje robova pokraj hotela u kojem je pronađen Doyce Barnette. 

Roman se događa u jesen i stoga možda i nije baš neka preporuka za lepršavo, proljetno štivo, ali je atmosfera vlažnog, olujnog Juga jedan od pluseva u romanu. Isto tako, kodeks ponašanja i poprilična učmalost male, ruralne sredine igraju jednu od važnijih uloga u Anninoj priči i istrazi, kao i uvijek kontroverzno pitanje rasizma na Jugu. S druge strane, iako mrzim knjige etiketirati kao 'ženske' ili 'muške' ovo je zaista jedan od krimića za kojeg je tako očito da je pisala žena i da će vjerojatno za trunkicu ljepše sjesti ženskim ljubiteljicama krimića i misterija. Razlog tome je Annina emocionalnost i često uplitanje njenog privatnog života i prošlosti u priču. Svako toliko iz priče izbijaju crte određene nostalgije i sentimentalnosti koje nisu od nikakve važnosti za tekuću istragu ubojstva, ali zato daju lijepu dubinu Anninom liku.
Što se tiče samog slučaja ubojstva, nisam bila naročito impresionirana ni motivima ni zaključenjem istrage, ali zato jesam uživala u settingu priče i pisanju Nevade Barr koje ne zamara, ali otkriva promišljenu i domišljatu autoricu koja iz vrlo prosječne krimi priče zna izvući nešto prepoznatljivo po čemu ćete je razlikovati od ostalih autora krimića. Možda je jednostavno stvar u naglašenom prisutvu prirode i rendžerskom poslu koji u romane o Anni Pigeon udara pečat baš te prepoznatljivosti, a možda je i neki faktor X. Ja se ipak kladim na kombinaciju ranjive, ali perceptivne žene u rendžerskoj odori. Jedino mi se baš i ne sviđa Algoritmova naslovnica koja nimalo ne odražava atmosferu u romanu, a i nekako sumnjam da stara južnjačka imanja imaju ružičaste fasade. Zato je američka, skoro pa minimalistička naslovnica, s ostavljenom košuljom u mračnoj maglovitoj šumi pun pogodak. Vjerujem da bi svi prije posegnuli za knjigu s drugom naslovnicom.


4 komentara:

  1. Ako kojim slucajem nagazim na e-format, procitacu. Ne smem vise nista da dodajem na spisak :)

    OdgovoriIzbriši
  2. E uspjela si me zainteresovati, potražit ću je. I slažem se što se tiče naslovnice, roza fasada mi ne ide uz priču :)

    OdgovoriIzbriši
  3. @MPL - ne propuštaš ništa spektakularno. Prosječan je krimić

    @Anleah: ne ide rozo nikako... ma cijela je one hot mess :(

    OdgovoriIzbriši
  4. Mene jako zanima knjiga njezin strašni sklad, od autorice koja je napisala ženu vremenskog putnika.
    žena vremenskog putnika mi je bila toliko dobra da me sad silno zanima ova druga, ali nikako da ju ulovim u knjižnici, već sam htjela kupiti, ali nikako da odem do zga, a kod mene nema knjižara
    Andrea

    OdgovoriIzbriši