petak, 20. svibnja 2011.

Kate Quinn: Kćeri Rima


Što se kuha u novom romanu Kćeri Rima autorice Kate Quinn?

Sastojci: četiri sestrične, četiri cara, krvav državni udar i nebrojena vjenčanja.

Priprema: Ispletite tajnu mrežu oko najmoćnijih muškaraca Rima te povlačite sitne konce pomoću kojih će godina 69. na prijestolju vidjeti četiri cara.

Prije svega, opet priznajem da me na kupnju privukla više nego prekrasna naslovnica. Dvije lijepe žene u prekrasnim rimskim opravama s uzvisine promatraju Rim u kaosu i plamenu, a ako se bolje zagledate vidjeti ćete da čitava slika ima efekt od starosti ispucane slike kao što to biva s uljem na platnu ili zidnim freskama. Iako upravo zbog takvih naslovnica znam biti skeptična prema sadržaju koji se često ispostavi podprosječnim, ova me knjiga apsolutno očarala i bacila na koljena!

Poglavlja su podijeljena tako da prate jednu od četiri Kornelije: Korneliju Primu, jedinu koja kroz djelo zadržava to ime, Korneliju Sekundu zvanu Marcela, Korneliju Terciju poznatiju kao Lolija i meni omiljenu Korneliju Kvartu zvanu Dijana.
Kornelija i Marcela dvije su sestre bogate i ugledne obitelji Kornelijevih, dok su im Lolija i Dijana najbliže rođakinje, a svaka od Kornelija vodi poseban i zanimljiv život prepun sitnih tajni.
Početak radnje djeluje kao svojevrsna povijesna verzija serije Seks i grad: četiri žene i bliske prijateljice uživaju u životu i vrevi bučnog Rima. No svaka sličnost sa serijom nestaje kada cara Galbu te njegova nasljednika (i Kornelijina muža) Pizona ubiju izdajnički pretorijanci, a četiri Kornelije jedva izvuku živu glavu zahvaljujući odanom centurionu Druzu Denzu.
Nakon toga nastupa kratka vladavina cara Otona u koju svoje prste upliće osvetoljubiva Kornelija koja je s Pizonom izgubila ljubav svog života i ugled buduće carice Rima.
Po njezinu uspjehu nastupa razdoblje cara Vitelija kojeg nakon krvavih borbi koje su Rim promijenile iz korijena ubrzo nasljeđuje Vespazijan.
Sve to iz sjene promatra Marcela koja od objektivne promatračice i povjesničarke postaje lukava manipulatorica. Ona shvaća da svoju strast bilježenja povijesnih događaja može zamijeniti jednom puno, puno boljom: može ih stvarati. Postaje ovisna o tom osjećaju i tako svoje prste upliće u događaje koji prate pad svakog od careva, uključujući čak i Nerona.

Moguće je povremeno se poistovjetiti na neki način sa svakom od Kornelija. Svaka od njih je na svoj način posebna i zanimljiva za pratiti kroz djelo. Čitajući, smijala sam se s Lolijom, napeto navijala za Dijanu na utrkama, tugovala s Kornelijom i suosjećala s Marcelom.

Slijedi spoiler: Jako mi se svidio kraj koji je bio spoj očekivanog raskrinkavanja Marcele i neočekivanog vjenčanja s Domicijanom koji ju je time učinio caricom.

Sve u svemu, odličan roman koji preporučujem svima, čak i onima koji nisu ljubitelji povijesnih romana. Potpisujem svaku riječ odličnih kritika na poleđini i više sam nego zainteresirana za buduća djela ove autorice.

Broj komentara: 7:

  1. Ja sam upravo završila čitanje "Ljubavnice Rima", iste autorice i vjerovatno nastavka gornje knjige iz posta jer u njoj car Domicijan i njegova supruga igraju centralne uloge. Zanimljiva knjiga. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam je baš kupila neki dan za sestru (ona je ovo pisala), ali mogla bih je i ja pročitati. Čisto da vidim jel seka ima dobar ukus za knjige :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Knjiga je odlična, baš kao i ljubavnica rima! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ljubavnica Rima je predobra knjiga! Ovu još nisam čitala, ali planiram, iako mislim da je Ljubavnica Rima bolja.

    OdgovoriIzbriši
  5. Čitala obe, toplo preporučujem!

    OdgovoriIzbriši
  6. čitala sam ljubavnicu rima vrlo dobra knjiga ali nemem gdje nabaviti kćeri rima

    OdgovoriIzbriši
  7. ja željnjo isćekujem njezinu treću knjigu proćitala sam ljubavnicu rima i kćeri rima :-)

    OdgovoriIzbriši