subota, 16. srpnja 2011.

Michael Crichton: Piratske širine

 
Što se kuha u povijesno-pustolovnom romanu Piratske širine autora Michaela Crichtona?

Sastojci: krvožedni gusari, brodovi krcati blagom, osamljeni otoci i drevne nemani

Priprema: U opasan gusarski pohod pošaljite galeriju zanimljivih likova s divlje i bezakonja pune Jamajke.

Guverner Jamajke sir James Almont pronicljiv je i koristoljubiv čovjek zahvaljujući kojem ulicama Port Royala slobodno šeću gusari, divljaci i razni prijestupnici, a istima haraju i opake tropske bolesti što čini grad nadasve problematičnim.
No, sir James drži sve pod kontrolom dokle god on, kralj i gusari dobivaju svoje udjele iz gusarskih pohoda. Svi žive sretno i bezbrižno do pojave novog tajnika sir Almonta, lukavog gospodina Hackletta koji je smatrao nužnim da na sebe preuzme odgovornost vraćanja zakona i reda na ulice Port Royala i pravilnog postupanja britanske krune po pitanju piratstva kao i u odnošenja prema Španjolcima.
Sve to debelo će pomrsiti planove našim junacima koji su se zaputili ni više ni manje nego na čuveni otok Matanceros gdje je spletom okolnosti trenutno usriden španjolski ratni brod krcat iznimnim blagom.

Ne treba ni spominjati koliko će sve pustolovina posada kapetana Huntera proći na ovom iznimno opasnom pohodu, od drevnih čudovišta, kanibalskih domorodaca pa do nevjerovatnih pomorskih i ratnih manevara što čini djelo svojevrsnom gusarskom verzijom filmova poput Indiane Jonesa, samo za nijansu više uvjerljivijom. Tako su i likovi zanimljivi na taj isti filmski način, iako mrvicu klišeizirani; kapetan Hunter je oličenje sposobnog i hrabrog kapetana broda, Lazue je žena divlja i nesputana duha, Enders je oprezni i savjesni lječnik kao i još oprezniji umjetnik mora, lady Sarah cmizdrava je i razmažena žena plemićkog podrijetla itd.

Izdvojila bih dvije zamjerke koje imam na ovo djelo, a prva je činjenica da dobar dio knjige (pri početku) otpada na dosadnjikav proces okupljanja i opremanja posade te bi nestrpljiv čovjek izgubio živce dok ovi konačno ne isplove. Druga stvar su detaljni i nepotrebni opisi koje ne bih zamjerala da su ključni za djelo ali u ovom slučaju učinak im zna biti odviše zamarajući.

Sve u svemu, Piratske širine su idealno ljetno štivo prepuno uzbuđenja uz koje možete ponešto i naučiti jer obiluje povijesnim činjenicama. Međutim, za potpuno razumijevanje djela ključno je prije čitanja znati razliku između gusara i pirata o kojoj se u romanu vječno vodi riječ. Valja još i spomenuti da je rukopis za Širine pronađen u piščevu računalu nakon njegove smrti tako da je ova mala škrinja s blagom umalo izgubljena, baš poput onih kojih se žele dokopati Hunter i njegova mala posada.
Roman preporučujem svim ljubiteljima pustolovnih i povijesnih romana.

3 komentara:

  1. Nisam baš velik fan gusarskih priča...

    OdgovoriIzbriši
  2. Od R.L.Stevensonovog Ostrva s blagom nisam ništa "gusarsko" pročitala, a sumnjam i da hoću. Crichton baš skače od žanra do žanra.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja obožavam i Krajtona i gusarske priče (nisam ni znala da je i to pisao, uvek ga vezujem za neki SF :-))

    OdgovoriIzbriši