subota, 9. srpnja 2011.

Terry Pratchett: Čudesni Maurice i njegovi učeni glodavci


Što se kuha u dječjem romanu Čudesni Maurice i njegovi učeni glodavci popularnog britanskog autora Sir Terry Pratchetta?

Sastojci: životinje koje govore, dječak naivnog izgleda, štakorski kraljevi i mnoštvo genijalnog humora svojstvenog samo Pratchettu.

Priprema: jednog dana odlučite nekolicini štakora i jednom mačku dati inteligentni um, savjest, moć govora i sve ostalo što ide s tim i gledajte što će se dogoditi.

Roman sam dobila za rođendan kao strastveni Pratchettov fan, zajedno sa ostalim njegovim prijevodima Marjan Tiska, kojih nažalost i nema puno. I baš kao i ostala djela, Maurice i glodavci su me osvojili u tren oka, potvrdivši još jednom moju ljubav prema serijalu romana o popularnom svijetu Diska. Maurice je 2001. dobio prestižnu nagradu za dječju književnost Carnegie Medal koja se od 1936. svake godine dodjeljuje "izvanrednoj dječjoj knjizi", a fora je i znati da je sam Terry 2009. proglašen vitezom.

Nakon što se dogodi strašna i iznenadna promjena u životu mačka Mauricea i grupe obližnjih štakora, oni postaju Promijenjeni. Naglo im se budi razum i oni mogu govoriti i razmišljati, što može biti jako uznemirujuće ako ste glodavac koji se najbolje osjeća negdje duboko u cijevima kanalizacije.
Svježe promijenjeni štakori se tako, na jedan apsolutno simpatičan i humorističan način, počinju pitati o tome odakle su došli, kuda idu, što zapravo definira štakora, sanjare o vlastitom štakorskom otoku i idealnom društvenom uređenju. U djelu nailazimo i na urnebesno smješne pokušaje štakorske abecede i imena koja su sebi nadjenuli čitajući sa bačenih kartonskih kutija i limenki hrane iz obližnje trgovine, pa se tako naši glavni junaci odazivaju na Opasni grah, Sardina (smatrao je da to zvuči otmjeno), Šunkica, Akcijska cijena itd.
Pravi problemi počinju kada se naša štakorska skupina pridruži pokvarenom (također promijenjenom) mačku Mauriceu koji je sklopio opasan dogovor sa dječakom naivnog izgleda, za kojeg na polovici romana doznajemo da se zapravo zove Keith.
Keith, Maurice i štakori putuju iz mjesta u mjesto izvodeći nevjerovatnu psinu koja im omogućuje prilično dobru zaradu; štakori su poznati kao opasan izvor kuge pa se tako naša krznata družina valja u marmeladi, progriza sve čega se dohvati, čak izvodi i plesne točke u brašnu nakon čega vrišteće žene i šokirani muškarci očajnički pozivaju u pomoć istjerivača štakora koji će sa svojom frulom uspjeti izbaviti sve štakore iz njihovog mjesta i tako dobiti bogatu nagradu. Zasigurno i ne sumnjate u to da je svirač frule, ni više ni manje, nego naš dječak naivnog izgleda. Sve prolazi idealno do trenutka kada dospijevaju u mjesto imenom Opasna palačinka gdje stvari prestaju ići po planu.

Roman je idealan za djecu zbog svoje beskrajne maštovitosti, ali i za odrasle zbog svog pronicljivog humora. Nevjerovatno je zabavno promatrati glodavce koji preispituju život, smrt (dolazak Koščatog Štakora) i Boga (Veliki Štakor koji živi Tamo Dolje). Svaki od štakora ima posebnu osobnost koje su na jedan način ekvivalent karakterima ljudi, način na koji se Terry zapravo šali s nama samima.
Od krznatih izdvojila bih Sardinu, starog štakora koji je nekoć živio u kazalištu i koji ne može prestati plesati, a prepoznati ćete ga po šeširiću koji uvijek nosi. Također valja spomenuti i Šunkicu, krupnog i ofucanog štakora vođu, koji se nikada zapravo nije naviknuo na razmišljanje, te njegov upečatljivi citat:
"Svi ovih dana nešto misle. Ja mislim da je već dosta tog razmišljanja, eto što ja mislim. Dok sam bio momak, nitko nije niti pomišljao na razmišljanje. Nikad ništa ne bismo učinili, da smo prije toga razmišljali."

Da krenem dalje izdvajati likove i citate ovaj bi post bio roman za sebe, pa ću samo još dodati da su mi jako slatki maleni crni štakori i mačje glave na svakoj stranici koje povećavaju užitak čitanja i daju knjizi doista originalnu atmosferu.

Poput svih romana o Disku, i ovaj je protkan suptilnom kritikom društva i religija što čini ovo djelo zabavnim za odrasle, a sve to začinjeno je originalnim Pratchettovim dosjetkama i šalama.
Smatram da bi svatko, bez obzira na godine, pronašao u Mauriceu mnoštvo zabave i smijeha te ga preporučujem svima. 


2 komentara:

  1. Pročitao maloprije, izvrsna basna za mlade i one koji se tako osjećaju...

    OdgovoriIzbriši
  2. ja sam maloprije pročitala knjigu i meni je super,sviđa mi se kako svi imaju smiješna imena

    OdgovoriIzbriši