ponedjeljak, 25. travnja 2011.

Ann Brashares: Zovem se Sjećanje


 Brzo i grubo: ljubavno-fantastični roman sa zanimljivom premisom i vrlo osrednjim ostvarenjem.

Ann Brashares, autorica poznatog i popularnog serijala Sestre po trapericama, se bacila i na pisanje romana za odrasle, pa je i Zovem se Sjećanje nekako upalo u tu kategoriju. Ne znam baš koliko je Sjećanje roman za odrasle, jer sam ga osobno doživjela više kao young adult roman čije protagoniste upoznajemo kao tinejdžere i pratimo do ranih dvadesetih godina, no i ako ostavimo po strani mlađahne junake i veoma jednostavan izraz kojim se služi Brashares, tu je i početna premisa na kojoj se zasniva radnja knjige. Naime, radi se o već viđenoj ideji o reinkarnaciji kojoj je autorica pristupila dosta plošno i pomalo nerazrađeno. Glavni junak, Daniel, sjeća se svojih prošlih života u kojima je upoznao ljubav svog cijelog postojanja, Lucy, koja se pak nažalost ne sjeća ničega. Tu je i zaduženi zlikovac, Joaquim, Danielov brat iz prvog života, koji je, eto, jednostavno zao i opsjednut prastarom zavadom s Danielom i Lucy koja se odigrala prije stotine i stotine godina i koja je razočaravajuće trivijalna i loše osmišljena.
Osim tog propusta, tu je i užasno dug i dosadnjikav uvod u cijelu priču koja se bespotrebno razvlači kroz većinu knjige da bi se nešto počelo događati tek na samom kraju. A ni to nije bogzna kako ludo i nepredvidljivo. Brashares je Danielove dijelove pisala u ich-formi i oni su jači dio knjige, iako je tu po mom mišljenju izostalo dosta detalja koji su mogli izgraditi autentičnu povijesnu atmosferu koja se mijenjala sa svakim Danielovim životom (u jednom od tih života Daniel je trgovac iz Crne Gore koji posjeduje kuću koja gleda na Dalmaciju), no autorica se svega dotakla dosta površno tako da i te promjene zamore nakon nekog vremena. Lucyina priča je s druge strane jednostavno dosadna, a ni ona sama kao lik nije ništa bolja. Najzanimljiviji dio iz njezine priče je definitivno onaj o njenoj sestri Dani, koja je bila promiskuitetna narkomanka i čije je neprilagođeno ponašanje na neki način obilježilo Lucyino djetinjstvo i život u malom gradu na Jugu.

Iako mi se svidjela ideja o reinkarnaciji i ljubavi koja pokušava pobijediti sudbinu, cijela me priča ostavila prilično ravnodušnom. Mogla bih čak i zanemariti tu i tamo nelogično ponašanje dvoje junaka i zlikovca koji je pakostan sam od sebe, ali činjenicu da sve to djeluje neuvjerljivo i isforsirano nikako. Svidjela su mi se neka od Brasharesinih tj. Danielovih objašnjenja ljudskog i životinjskog ponašanja gledanih kroz prizmu reinkarnacije i to je uglavnom to. Naravno, filmska prava za knjigu su otkupljena i mislim da će cijela priča ipak bolje funkcionirati na filmu gdje će scenografi, kostimografi i fotografi odraditi posao koji Ann Brashares nije bila u stanju ili htijenju odraditi.

Broj komentara: 10:

  1. tema dobra,knjiga zbrkana,nedorečena pomalo diletanski napisana,šteta

    OdgovoriIzbriši
  2. tema je skoro identična onoj u knjizi Pali anđeo (Lauren Kate). čak se i glavni likovi isto zovu. razočaravajuće

    OdgovoriIzbriši
  3. nisam proočitala ali mi miriše na palog anđela.

    OdgovoriIzbriši
  4. mnogo bolja od palog anđela....

    OdgovoriIzbriši
  5. Zovem se secanje,po meni,jedan je od najboljih romana,odusevljen sam ovom knjigom

    OdgovoriIzbriši
  6. Knjigu sam pročitala nedugo nakon Palog anđela, i apsolutno me iritiralo što se glavni likovi isto zovu, a i priča je posve slična, jedino nema krila, haha

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne slažem se s tobom nikako, i mislim da je preoštro reći kako A.B. nije obavila posao ili joj se nije dalo. Sve ovisi o čitateljskom shvaćanju, pogledu, iskustvu u kojem se nalazio ili nalazi. Mene je knjiga totalno zaintrigirala i ostala sam pod dojmom.
    "Pokušavao sam to ne činiti, ali gdje god da sam stajao i što god da sam radio, definirao sam se u odnosu na nju."

    OdgovoriIzbriši
  8. Mislim da svatko ima svoje misljenje i postujem to. Eto, za razliku od tebe, mene je ova knjiga odusevila i to je definitivno 2. najbolja knjiga koju sam procitala, nakon trilogije Ja nisam serijski ubojica. Zanimljiva mi je ideja knjige, kao i sadrzaj. Takoder mi je zanimljiv nacin pisanja, to stalno vracanje iz sadasnjosti u proslost mi je dalo i nesto za razmisljanje dok citam. Dok sam citala knjigu u potpunosti sam se uzivila s likovima, a narocito s Danielom i njegovim Sjecanjem. Definitivno jedna od najboljih knjiga koje sam procitala, po mojem misljenju.

    OdgovoriIzbriši
  9. ...nikako mi nije jasno kako je moguće da su Pali anđeo i Zovem se sjećanje toliko povezane da im se i likovi
    zovu isto.To je dosta iritantno.
    Osim što doista nema krila sve je nekako kopirano i bez obzira na pisanje i pisca već viđeno.
    Osjećam odbojnost prema ovoj knjizi jer sam Palog anđela čitala prije pa mi sve ovo izgleda kao kopija.
    Svatko ima pravo na svoje mišljenje i ljubav prema određenoj knjizi koju želi
    kao i prema piscima koji im odgovaraju ali ovo nije jedna od mojih omiljenih...i ne mogu da se pitam zašto je to tako,zašto isto a opet različito!?


    OdgovoriIzbriši
  10. I mene je nerviralo to stalno vracanje u proslost tokom cijele knjige tako da sam neke djelove samo pomalo pogledala.
    Autorica je bezpotrebno razvlacila radnju kroz sve te godine i tek pred kraj nesto malo akcije....
    A kraj me najvise razocarao......
    :(

    OdgovoriIzbriši