petak, 22. travnja 2011.

James W. Hall: Zaljev tamnih voda


Brzo i grubo: solidan i zabavan triler u kojem najviše pozornosti plijene upravo negativci.

Zaljev tamnih voda je meko ukoričeni američki triler kojeg je izdao Algoritam u svojoj NAJbiblioteci, čiji je svojevrsni pandan Knjiga dostupna svima koju izdaje znanje. Tako se u Najbiblioteci moglo kupiti žanrovski raznovrsne hitove po cijeni od dvadeset i devet kuna, što je po cijeni tu negdje s KDS, ali često je raskorak u kvaliteti očit, pogotovo što se tiče prijevoda kojeg u Algoritmu uvijek odrade besprijekorno. Zaljev tamnih voda, ili u originalu Blackwater sound, je također jedan od primjera kako se dobro prevodi roman koji vrvi tipičnim američkim humorom, a da tekst ne izgubi smisao i ne djeluje uštogljeno ili lažno. Osim toga, svidjela mi se i naslovnica koju je ilustrirao Igor Kordej iako me skupa s naslovom romana pomalo navela na krivi trag (naime, učinilo mi se isprva da se radi o hororu, što zaista nema mrtve veze s ovom knjigom).

James W. Hall, koji je inače profesor književnosti, ima zaista solidno ispečen spisateljski zanat i sigurnom rukom vodi priču od početka do kraja bez previše digresija i kompliciranja. Polje na kojem je doista jak je stvaranje likova koji su po mom mišljenju progutali samu priču koja, iako dovoljno napeta i zanimljiva, nije nešto što ću pamtiti do kraja života. Dvoje glavnih junaka, Thorn i Alexandra, su dopadljivi likovi iz policijskog miljea koje su ujedno i junaci Hallovih prethodnih romana i koje je ovom prilikom prvi put spojio u istoj knjizi. No, iako će im vjerojatno svaki čitatelj držati fige dok se budu izlagali brojnim pogibeljima do kraja knjige (a zaista se skupio impresivan broj eksplozija, mahanja pištoljem i drugim hladnim oružjima), najupečatljiviji likovi su ipak negativci. Radi se o prljavo bogatoj obitelji Braswell koju proganja prošlost utjelovljena u gigantskoj i nikad ulovljenoj sabljarci čijim je lovom opsjednut otac obitelji. Njegovo dvoje djece, prekrasna i častohlepna Morgan, te blentavi i zlobni sin Johnny su definitivno zvijezde Zaljeva tamnih voda. Morgan, koji na sebi nosi pečat počinjenog incesta se lijepo razvija u sociopatski lik nemesisa koji će vas proganjati i do kraja svijeta, dok je Johnny urnebesno zabavan sa svojim citatima iz gangsterskih filmova tipa 'Castellano smakne Gambina, Gotti kresne Castellana' dok, recimo, prijeti svom vlastitom djedu rezanjem prsta.

Sveukupan dojam nije toliko mračan koliko sugerira naslov i naslovnica romana, naprotiv, radnja se odvija uglavnom u državi Floridi i sve bliješti od sunca i skupih brodova, pa tako roman i odiše nekom ispoliranom amerikanštinom koja meni, doduše, nije smetala. Naprotiv.

Nema komentara:

Objavi komentar