srijeda, 13. travnja 2011.

Marion Zimmer Bradley: Magle Avalona



Što se kuha u najpoznatijim djelima Marion Zimmer Bradley Magle Avalona?

Sastojci: čarobni otok, legendarni kraljevi, opsesivne svećenice, nove religije, incest, paralelni svjetovi i konzumiranje sumnjivih travnatih pripravaka.

Priprema: Sa skrivenim namjerama o uspostavi nove kraljevske vlasti u Britaniji, dovedite svoju nećakinju Morgaine na čarobni otok Avalon i iskoristite drevne magijske obrede da bi dobila potomka koji će ujediniti zavađene narode Brita, obraniti zemlju od napada dosadnih Saksonaca na obalama i, najvažnije od svega, vratiti vjeru u Božicu.

Magle Avalona dolaze u četiri dijela, a to su: Vladarica Magije, Uzvišena kraljica, Kralj Jelen i Zarobljenik u hrastu, sa ukupno oko 1100 stranica koje mit o kralju Arthuru pokazuju na jedan posve nov i originalan način, a ako niste od onih koji zimske večeri provode s knjigom u ruci saga je ekranizirana 2001, a na imdb-ju je ocijenjena sa skromnih 6.7.
Prva stvar koju sam primijetila je da sva četiri nastavka imaju istu naslovnicu. To bi moglo biti i opravdano da je priča monotona i nemaštovita, ali uza sve bajkovite elemente i očaravajuće krajolike ne nedostaje inspiracije za četiri različite ilustracije, a i ova koju su stavili na sve nastavke nije suviše impresivna - prikazuje glavni lik, svećenicu Avalona, Morgaine, na bijelome konju, s čarobnim mačem Ekskaliburom u ruci.
Magle, kako ih odmilja zovem, smatram lakim štivom, ali ne u opće poznatom ‘pročitaj pa baci’ smislu, već mislim na činjenice da je radnja lako razumljiva i tečna, pripovjedačka tehnika besprijekorna, no sadržaj ipak navodi na razmišljanje i preispitivanje svega oko nas, a pogotovo religije.

Radnja prati više likova istodobno, ali uglavnom se bazira na svećenicu Morgaine te na Vrhovnu kraljicu Britanije, Gwenhwyfar. U obje žene je na neki način sadržana svaka žena svijeta (djevica, kći, majka, grešnica, Božica, preljubnica, prosjakinja...) te se lako može prepoznati kroz različite dijelove sage. Likovi su vrlo živopisno opisani, tako da me zbog suosjećanja s njima čitanje nije ostavilo bez emocija. Od muških likova istaknula bih kralja Arthura i vođu njegove konjice Lanceleta koji kroz emocionalne vrtloge i dalje ostaju vjerni jedan drugome. Da, dobro ste pročitali i da, mislim na to.
Što se tiče naslova, magle Avalona su doslovno magle koje obavijaju magijom skriven otok Avalon, dom svećenica-čarobnica i drevnih druida gdje se štuje Božica, majka sve prirode, života i smrti, te prenose stara znanja. Radnja zapravo počinje širenjem kršćanstva na području Britanije što uzrokuje polagano nestajanje Avalona u maglama i odcijepljenje od stvarnog svijeta: ono što čovjek vjeruje postaje stvarnost, a ako je negiranje Božice i Avalona stvarnost, onda on zaista nestaje u maglama, poštujući zakon uma da oblikuje svijet oko sebe. No, Gospa od Jezera se ne predaje, jer ima plan za zaustavljanje netolerantnih svećenika, a koji uključuje incest, Sveti Brak sa zemljom, trčanje s jelenima i čarobni mač... (Fora, zar ne? :))

Sami naslovi sage ne govore mnogo o svom sadržaju, no tek kada pročitate sve četiri knjige možete uočiti povezanost, te shvatiti da sve navedeno leži u nama samima istodobno.

Marion Eleanor Zimmer Bradley i u svojim drugim djelima, kao i u Maglama, dijeli svoj feministički pogled na svijet, a u mladosti je i sama koketirala s homoseksualnošću. Njezinim djelima nije strana ni seksualna perverzija, iako prikazana na zanimljiv i skoro ljupki način. Magle Avalona preporučujem svima, pogotovo krajnjim romantičarima i ljubiteljima povijesnih romana. Onima koji još traže svoju vjeru pomoći će da je pronađu u sebi samima.

1 komentar:

  1. Ne znam kako nikada nisam naišla na ove vaše osvrte o knjigama, ali oduševljena sam. I sama sam pročitala gotovo sve knjige koje komentirate i SVI komentari koje sam pročitala su na mjestu. sad imam mjesto gdje mogu pročitati suvislu kritiku prije čitanja knjige. HVALA! Ivana

    OdgovoriIzbriši