utorak, 5. travnja 2011.

Tilly Bagshawe: Skandalozno


 Brzo i grubo: zabavna, ali površna priča o svemu i svačemu i apsolutno ničemu.

Nisam baš sigurna u koji bih žanr smjestila roman Skandalozno Tilly Bagshawe koji titra negdje između chick lita, ljubića i suvremene fikcije s puno sjaja, glamura, zgodnih žena i muških gadova, ali definitivno znam da sam dosad rijetko (ili bolje rečeno, nikako) čitala takve knjige. Očito s razlogom. Iako nemam ništa protiv eskapizma u svijet bogatih, slavnih i vječito nezadovoljnih, to jednostavno nije my cup of tea. Skandalozno možda i nije tipična Santa Barbara (iako me naslovnica neodoljivo podsjeća baš na tu kalifornijsku sapunjaru), ali ima tu lažnu i plastičnu presvlaku ispod koje sve vrvi raznim događajima, sukobima, skandalima i milijunima dolara, a zapravo ne vrvi ničim bogzna kako značajnim.
Na samom početku se upoznajemo sa Sashom Miller, glavnom junakinjom, brucošicom i Engleskinjom koja je genije na području astrofizike, ali i naivna tinejdžerica koju zavede i (intelektualno) pokrade vlastiti profesor, Theodor Dexter. Dexter ima osjećajnu i simpatičnu ženu, Theresu, koja se bori s neplodnošću i muževim švrljanjem sa svakom suknjom koju vidi. Ostatak knjige uglavnom pratimo ovo troje likova, od Cambridgea gdje je sve započelo pa do Hollywooda, Tokya, New Yorka i drugih mondenih svjetskih odredišta. Samu Sashu sam doživjela kao dosta plošan i nezanimljiv lik koji je povremeno, za navodnu genijalku, bio dosta tupast, bitchy i lišen očekivanih emocija. Theresa je iscrtana kao nešto topliji lik, no njena se karakterizacija svela na jedenje kalorične hrane, ispijanja alkohola i vječnog samosažalijevanja. Dexter je ljigav kao što i treba biti, a ljigav je ispao i Sashin 'princ na bijelom konju' koji je većinu knjige naskakao na razne i bilokakve žene tako da mi do njihove ljubavne priče nije bilo nimalo stalo.

Samo pisanje je korektno, ima dosta fora referenci na neke aktualne svjetske događaje (Skandalozno je objavljeno u Engleskoj 2010. godine, tako da je knjiga relativno svježa), a jedinu zamjerku imam na taj scenaristički pristup tekstu zbog kojeg se u knjizi dogodilo toliko toga, a u principu ništa nije potpuno i temeljito obrađeno ili barem koliko bih ja htjela da jest. Imala sam osjećaj da je Bagshawe pošto poto među korice htjela nadrobit sve što stane i ima smisla, a sve s ciljem da iznenadi i zabavi svoju publiku, što je legitimna namjera, ali je u procesu propustila približiti nam svoje likove, iako je sama priča i njezin tijek definitivno čista, površna i mjehuričava zabava. Tako radnja ide i ide i ide, a najjači su dijelovi, po mom mišljenju, upravo oni koji se odvijaju na Cambridgeu, valjda zato jer je Tilly Bagshawe studirala tamo, što se kuži iz dosta uvjerljivih opisa u knjizi.   

Broj komentara: 7:

  1. slažem se, nabacano je puno toga a na kraju nije rekla ništa. u jednom trenutku sam se pogubila i mislila odustati od čitanja ali izgurala sam do kraja. sve u svemu - ništa spektakularno

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni se knjica osobno svidjela, dapace, odlicna je!

    OdgovoriIzbriši
  3. da pratim sta pisu doticne kriticarke do sam n jednu knjigu ne bih procitala
    komentari su ocajni, ne znam ko vam uopste dozvoljava da radite ovako nesto

    OdgovoriIzbriši
  4. Dopušta nam demokratski sustav Republike Hrvatske. Ako te još nešto zanima, pitaj slobodno :)

    Leonie

    OdgovoriIzbriši
  5. knjiga je extra... toplo je preporucujem :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Cure slazem se s vasim misljenjem imam osjecaj kako je spisateljica objavila nedoradjeni draft knjige, likovi imaju potencijala, ali su ostali daleki, sirovi i plosni. Najljepsi su opisi Cambridgea, ostatak knjige se cini kao los Americki film i ne svidja mi se jezik jako sirovo pise, a bez potrebe. Keep up the good work!

    OdgovoriIzbriši
  7. Cure slazem se s vasim misljenjem imam osjecaj kako je spisateljica objavila nedoradjeni draft knjige, likovi imaju potencijala, ali su ostali daleki, sirovi i plosni. Najljepsi su opisi Cambridgea, ostatak knjige se cini kao los Americki film i ne svidja mi se jezik jako sirovo pise, a bez potrebe. Keep up the good work!

    OdgovoriIzbriši