srijeda, 4. svibnja 2011.

Annete Curtis Klause: Krv i čokolada


Brzo i grubo: kakvi su bili romani o tinejdžerima vukodlacima prije Sumraka? Pa, za početak, puno krvaviji...

Vivian Gandillon je šesnaestogodišnja djevojka koja osim svoje iznimne ljepote ima i jednu iznmnu tajnu: ona je vukodlak i nije jedina koja za vrijeme punog Mjeseca trči šumom i valja se u visokoj travi – postoji cijeli čopor njih čija dugačka povijest seže, između ostalog, u europska srednjevjekovna kraljevstva kojima su haračili iz sjene. No, zbog progona vukodlaka u sedamnaestom stoljeću, Vivianini preci bježe iz Francuske u divlju Louisianu gdje će se ogriješiti o vučje zakone i kušati ljudsko meso. Čopor potom seli u Zapadnu Virginiju gdje se udružio s njemačkim vukovima iz Pennsylvanije, ali bijeg je samo djelomično uspješan, jer zabranjeni apetit pobjeđuje još jednom i Vivian ostaje bez svoga doma i oca, kao i života kakvog je dotad vodila. Sada se mora prilagoditi novoj školskoj i gradskoj sredini te činjenici da njena majka Esmé već traži novog partnera za sebe i da je bacila oko na mlađahnog i arogantnog vukodlaka Gabriela kojeg Vivan uopće ne podnosi. Tu je i Aidan, dečko iz škole kojem Vivian prilazi iz znatiželje i u kojeg se vrlo brzo i zaljubljuje. No uskoro će se ispostaviti kako su njegova obitelj i prijatelji možda i kompliciraniji od njenog destruktivnog, podijeljenog čopora...

Sveukupan dojam o Krvi i čokoladi uopće nije loš, dapače, knjiga je ponegdje i prebacila moja očekivanja. Konkretno, radi se npr. o razrađenoj povijesti Klausinih vukodlaka, koja je doduše iznijeta u svega nekoliko redaka, i autoričinoj hrabrosti da im pripiše grijehe poput međusobnog ubijanja i gubitka samokontrole. Prilično je hrabro za jedan teen roman prikazan i Esméin lik, lik majke koja ima posao konobarice u bajkerskom baru i koja besramno koketira s muškim vukovima, te se iz istog razloga i tuče sa svojim vučjim suparnicama. Viviani muški vršnjaci također nisu nimalo uzorno društvo: u ljudskom liku su nepodnošljivo samodopadni uspaljeni tinejdžeri koji furaju tetovaže i bajkerski imidž, a u vučjem obličju maltretiraju zaljubljene parove i manje više bilo koga na koga naiđu uz obalu obližnje rijeke. Sama Vivian se ne razlikuje puno od njih, jednako je samouvjerena i uspaljena, a i kako će se poslije pokazati, sklona bijesnim ispadima, no ipak svjesna svoje odgovornosti i osjećaja za čopor. Moram priznati i da je pomalo iritantan lik, pogotovo na samom početku knjige, ali i to se mijenja prema kraju.

Sviđa mi se Klauseina ideja o čoporu koji su od vlasnika seoskog svratišta u Zapadnoj Virginiji postali obijesni badass vukodlaci iz bajkerskog bara kao i odluka da piše o tinejdžerici koja uživa u svom dlakavijem obličju i mirisu znoja, straha i vlažne zemlje. No nikako mi nije legao njen stil pisanja koji pati od izgleda tipične boljke (nekih) young adult romana, a to je da se dotakne svega, ali rijetko čega kako treba. Npr, odnos Vivian i njene majke je totalno neiskorišten potencijal, a nedovoljno je iskorišten i Gabrielov lik koji je strahovito bitan za cijelu priču. Naravno, ne mogu a da ne usporedim Krv i čokoladu s Drhtajem Maggie Stiefvater koji se usredotočio prvenstveno na tugaljivu romansu dvoje junaka, a prirodu vukodlačenja stavio tek na drugo mjesto. Ovdje su stvari ipak obrnute: Vivian traži potvrdu svoje prirode i identiteta, a romansa s Aidenom je tek sredstvo s kojim će doći do odgovora koji traži.

Još jedna stvar koja mi se ne sviđa je kičast naslov romana koji bi trebao valjda aludirati na vučju i ljudsku (grešnu) ishranu, a ni za naslovnicu nisam baš sigurna... Mislim da više pristaje nekom vampirskom ljubiću, nego ovakvoj knjizi. I još da dodam kako je Krv i čokolada napisana 'davne' 1997. godine, a ekranizirana točno deset godina kasnije kao istoimeni film.

Broj komentara: 10:

  1. Nisam je jos procitala.Citam je.Tek sam na pocetku.Za sada je dobra
    Rose*

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma knjiga je i vise nego dobra.Smo nema nastavka pa mi je malo zao ;((
    Rose*

    OdgovoriIzbriši
  3. Knjiga je odlična. Pročitala sam je u jednom dahu. Još moram pogledati film...
    (=
    (i meni je žao što nema nastavak)

    OdgovoriIzbriši
  4. Knjiga je odlicna, dok je film jako jako glup! Zaista su mi pokvarili sve sto sam procitala. Voljela bih da spisateljica napise i drugi dio. Preporucujem ne gledajte film.... Vivian!

    OdgovoriIzbriši
  5. knjiga je odlična, zbog nje sam zavolila ta predivna stvorenja vukodlake.

    OdgovoriIzbriši
  6. Knjiga je presavršena!! Pogotovo onaj dio gdje se Gabriel upucava Vivian! preljepo..i nagli preokret na kraju,ma fantastično! šteta što nema nastavka! jedna od boljih knjiga. moram film pogledati,a vi kojim se svidjela ova knjiga pročitajte knjigu "FURIJA" još je i bolja! svaka čast!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni definitivno nije žao što nema nastavka jer u nastavcima obično zakompliciraju sve ljubavne veze, naprave trokut i sl.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je knjiga preglupa. samo se priča o tome kako je ona napaljena na aidana i kako je gabriel napaljen na nju, dok je pak njezina majka napaljena na gabriela.

    OdgovoriIzbriši
  9. Knjiga mi je fantastična, zapravo je jedna od prvih kds koju sam pročitala. Slažem se da je Gabrielov lik bespotrebno ostao u drugom planu iako je imao mnogo potencijala, a što se esme tiče, pa nisam baš neku razradu tog majka/kćer odnosa ni očekivala. Probala sam gledati film (naglasak na probala) ali nisam baš daleko došla zato što je kompletno izmasakrirao temeljnu priču, izbacio neke dobre likove (nisam sigurna, ali izgleda kao da je astrid vivianina brižna majka -.- ) i jednostavno me razočarao u temeljima

    OdgovoriIzbriši