četvrtak, 19. svibnja 2011.

Julie Garwood: Nevjesta



Brzo i grubo: još jedan povijesni ljubić, ali ovaj put iz tzv. highland romance žanra, ilitiga, škotsko-gorštačke romanse.

Ovo je prvi ljubavni roman koji sam pročitala, a koji za glavnog junaka ima Škota i koji je, nažalost, po mom mišljenju čisto osrednje djelce, ali o tome malo kasnije. Već odavno znam da među ljubavnim romanima postoji mnogo podžanrova koji imaju svoju vjernu publiku i da je jedan od najpopularnijih nekoć bio upravo ljubić koji tematizira romansu sa škotskim gorštacima. Isti su podrazumijevali brojne kičaste naslovnice u čijim je prvom planu bio razvijeni i preplanuli muški torzo zagrnut tartanskim pledom i vlasnik tog istog torza sa staromodnom fudbalerkom koja mu je resila muževnu glavu. Toj zlatnoj eri škotske romanse pripada i Nevjesta autorice Julie Garwood napisana 1989. A evo i o čemu se, ukratko, radi: lady Jamie je mlada Engleskinja koja se po kraljevskom nalogu mora udati za Aleca Kincaida, poglavara jednog od škotskih klanova o kojem kruže glasine da je ubio svoju prvu ženu Helenu. Ona je ujedno i najmlađa kćer svog poočima baruna Jamisona koja se skrbi za cijelo kućanstvo i svoje neodgovorne starije sestre Alice, Agnes i Mary. Povrh svega toga, ona vlada i zavidnom vještinom rukovanja lukom i strijelom, bodežima, te jahanjem konja kao bilo koji muškarac. No što o ulozi žene misli njezin muž Alec i ostali Škoti se uvelike razlikuje od onog što je Jaime naučila u Engleskoj.

Moram priznati da nisam baš oduševljena ovim romanom iako zapravo ni nemam nekih velikih zamjerki na pisanje Julie Garwwod. Jamie je dosta dopadljiva junakinja, ali i prilično stereotipna u svojoj tvrdoglavosti i plemenitim namjerama koje trebaju omekšati srce glavnog junaka. Alec mi s druge strane baš i nije dobro legao kao lik. Mjestimično je ispadao kao primitivan i priprost, a čini mi se da mu ni pamet nije baš jača strana. Možda je to zato jer sam navikla na regency junake koji su uvijek visoko obrazovani, rafinirani i pomalo misteriozni engleski plemići, pokraj kojih se Alec Kincaid doima kao Tarzanov mlađi brat. Pored njihove ljubavne priče, tu je i misterija koja mora biti riješena te sporedna priča Jamiene sestre Mary koja se udala za Alecova prijatelja Daniela. Nažalost, ta je priča potpuno nerazvijena i riješena u nekoliko rečenica, iako je imala svog potencijala.

Sve u svemu, Nevjesta nije loš roman, iako pomalo stupidno potencira neke stereotipe o škotskom narodu koji i nisu baš za pohvaliti se, i mislim da je pristojno štivo za plažu ili jednostavno za odmoriti mozak. S druge strane, Garwood ne piše jednako dobro kao Judith McNaught ili Susan Elizabeth Phillips koje su nešto maštovitije i razigranije u svojim knjigama i koje uvijek nekako iznenade svoje čitatelje. To ipak ne znači da neću pročitati i ostale romane Julie Garwood.

Broj komentara: 14:

  1. pročitala sam knjigu i za ubiti vrijeme uopće nije loša...svaka knjiga nađe svoga čitatelja

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam pročitala dovoljno ljubavnih romana (ali nadoknađujem taj nedostatak iz dana u dan) da bih mogla biti full objektivna u komparaciji, ali ovo mi se djelce čini pravom katastrofom. Karakterizacija likova je šuplja, dijalozi svedeni na beskonačno trkeljanje koje kao da se odvija u današnje vrijeme. Hoću reći, nema arhaizama, a Jamie i njene sestre melju i melju bez ikakvog smisla. Barem je meni tako izgledalo. Glavni junak je čas ovakav, čas onakav, bez neke vidljive motivacije ili transformacije. Zapravo mi je najviše išlo na živce blebetanje. Nisam pročitala do kraja, a ni ne namjeravam.

    OdgovoriIzbriši
  3. LOL. Ma ovo je super koncizno i suvislo naspram njene Časti. Taj je roman bio ubitačno šupalj i dosadan.

    OdgovoriIzbriši
  4. ...meni je roman odličan, bitno da sam ja na trenutke odlutala od ove grozne stvarnosti i malo se opustila uz još jedan ljubić....

    OdgovoriIzbriši
  5. volim ljubiće, al ovaj mi je totalno bezvezan i općenito ovaj autor koji uopće nema neki dopadljiv način pisanja nego je dosadna i suhoparna!

    OdgovoriIzbriši
  6. meni je ovaj roman jedan od najboljih koje sam ikad pročitala,kao i svi romani od julie garwood..ali to je opet moj ukus :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni je ovaj roman odličan bez obzira što imam još malo da ga pročitam.. Možda zbog sličnosti s Amandom Quick jer obožavam romane s nekom, hajmo reći, "povijesnom" radnjom. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. "Mozda je to zato jer sam navikla na regency junake koji su visoko obrazovani, rafinirani i pomalo misteriozni engleski plemici..."
    Eto, takvi muski junaci i mene zanimaju, i da budem iskrena, u samo jednoj knjizi sam ga nasla od puno njih procitanih. Clayton Westmorland... Bila bih zahvalna ako bi mi netko mogao preporuciti takvu jednu, tj s takvim muskim junakom... Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  9. Probaj s još knjiga od Judith McNaught, kod nje je većina takva u regency romanima.

    OdgovoriIzbriši
  10. A koji jos autor osim Mcnaught ima takav tip muskog lika ( otprilike )...? Tnx

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hmmm... probaj s Lorettom Chase. Od nje sam čitala samo dva romana i oba junaka su prilično 'divlji', ali bih im uvijek dala prednost pred ovakvim tipom muškog lika.

      Izbriši
  11. Izašla je u Profil Mozaiku nova knjiga od Julie Garwood pod nazivom Vjenčanje.

    OdgovoriIzbriši
  12. knjiga mi je super volim čitati takve romane

    OdgovoriIzbriši