srijeda, 13. srpnja 2011.

Knjige za ljeto i limunadu: deset preporuka

 Nitko me nije ništa pitao, ali ja sam svejedno odlučila preporučiti svojih top deset knjiga za ovo ljeto. Neke od njih i nisu baš ljetne: omašne su i nekako vrlo zimske s obzirom na atmosferu i uvjete koji vladaju na njihovim stranicama, ali ponekad je baš to potrebno za dugačak dan na plaži ili dosadnu večer na selu. Ja sam osobno većinu ovih knjiga (sedam od njih deset) čitala upravo preko ljeta i možda mi zbog toga prve padaju na pamet u kontekstu čitanja pod klimom ili suncobranom, a osim toga, to su neke od mojih omiljenih knjiga svih vremena za koje ću svakako jednog dana napisati i nekakav tekstić na blogu. Ovaj put neću pisati o čemu se radi u knjigama jer bi post bio predugačak, već ako vas to zanima kliknite na link u naslovu knjige. A preporuke za ovo ljeto su:

Dan Simmons: Ljeto noći – horor
Bilo tko tko je čitao nešto od Simmonsa uglavnom zna o čemu pričam. Dan Simmons je gospodar pisanja i svakog zamislivog žanra u kojem se okušao, a ima ih prilično. Osim toga, ovo je nezaboravna knjiga, napeta, jeziva, divna i originalna. Rekla bih vam i da je možete zamijeniti s bilo kojim drugim Simmonsovim romanom, ali nemojte. Bit će vam žao. Broj stranica: 548.

Susan Elizabeth PhillipsAnđeoska ljubav – suvremeni ljubavni roman
Ništa bez Susan. Ovo je moj omiljeni suvremeni ljubić i naprosto je savršen. Priča, likovi, atmosfera, početak, kraj, sredina, apsolutno sve. Vjerujem da je većina njenih obožavateljica već pročitala ovaj roman, ali preporuka svejedno ide za sve one koje nisu. Broj stranica: 360.
 
Guy Gavriel Kay: Odjedriti u Sarant i Gospodar careva – fantasy
Ove dvije knjige koje čine tzv. Sarantinski mozaik su odlično ljetno štivo, iako nisu apsolutno najbolje što je Kay napisao. Opet, zbog svoje debljine koja zahtijeva puno slobodnog vremena i mediteranske atmosfere u knjizi nekako mi najbolje pristaju uz ljetne praznike. Broj stranica: 448 + 533.

Stephen King: Očajavanje – horor
Horor posve drukčije strašan od Ljeta noći i na taj svoj način jeziv do kosti. Također obiluje vrućinom, znojem i suncem. Kao da nam toga fali. Broj stranica: 512.

Viktor Pelevin: Sveta knjiga vukodlaka – fantasy
Zapravo, Sveta knjiga nije baš pravi fantasy, ali definitvno ima elemenata koji je mogu pogurnuti u ovaj omiljeni žanr. Pelevin je odličan pisac i priču je iskoristio kao maštovitu i otkačenu alegoriju o modernoj Rusiji, ali ne dajte se smesti i upoznajte se s lisicom A Huli i zgodnim vukom Sašom Sivim. Broj stranica: 311.

Lav Nikolajevič Tolstoj: Rat i mir – kaubojac
Okej, nije kaubojac i ja stvarno predlažem da ovog ljeta čitate ruski klasik kojeg su izbacili sa gotovo svih popisa za lektiru. Ali to je zaista jedna od najboljih knjiga ikad napisanih i vjerojatno nećete zažaliti vrijeme koje ste ostavili na njoj. Što da još dodam osim da su mi Nataša i Andrej jedan od najdražih parova ikad. Broj stranica: od 1000 do 1500, ovisi od izdanja.

George R. Martin: Pjesma leda i vatre – fantasy saga
Zasad su kod nas prevedene sve četiri napisane knjige od njih ukupno sedam koliko ih treba biti. Knjige i priča su doslovno epski: pratimo prilično velik broj glavnih junaka rasijanih po Westerosu koji su najčešće jedni drugima neprijatelji. Postoji otprilike neka mutna podjela na dobre i loše, ali to se mijenja iz knjige u knjigu kao i omiljeni likovi, tako da je posve legitimno da navijate za npr. Jamiea Lannistera koji je u prvoj knjizi gurnuo nevino dijete s prozora kako bi sakrio svoju incestuoznu vezu s vlastitom sestrom. HBO je i snimio seriju po prvoj knjizi, ali ja definitivno zagovaram knjigu. I da, pripremite se na penelopinsko čekanje nastavaka s ostatkom čitalačkog svijeta...
Broj stranica: 824 + 892 + 1108 + 800; sveukupno 3 624 str.

Isabel Allende: Grad zvijeri – knjiga za djecu
Divna, pustolovna knjiga za djecu čija se radnja odvija u Amazoni. Najviše od svega su mi se svidjeli nekonvencionalni likovi i blagi zaokret u nadnaravno koje je bilo toliko uvjerljivo da bi čitatelj cijelu priču prihvatio kao nepobitnu istinu. E, to ja zovem spisateljskom vještinom. Broj stranica: 312.

Susanna ClarkeJonathan Strange i gdin. Norrell – fantasy
Već sam pisala o ovoj knjizi koju nikako ne mogu dovoljno nahvaliti. Mene je pomela s nogu, a vjerujem i sve ostale koji su je uzeli u ruke. Istinabog, ovo je jedna od tih zimskih knjiga kao stvorenih za čitanje dok vani vija snijeg ili brije bura, ali ako zimi nemate puno slobodnog vremena svakako iskoristite ljeto i pročitajte je što prije. Broj stranica: 872.

Vivian Green: Ludilo kraljeva – publicistika
Vrlo čitljivo napisana povijest ludih vladara koja uključuje rimske careve i lude diktatore dvadesetog stoljeća. Ova preporuka definitivno ide za 'štrebere' koji iz svake knjige žele izvući maksimum istinitih (i ne baš pretjerano korisnih) povijesnih podataka, ali i za ljubitelje dobrog starog trača. A ludilo k'o ludilo, uvijek ostavlja nepredvidljive posljedice, a osobito zapanjuje koliko je okrunjenih glava bilo psihički labilno i na koje se sve načine manifestirala njihova bolest. Broj stranica: 350.

Broj komentara: 5:

  1. Sveta knjiga vukodlaka mi je malo previše upilana za opuštanje na plaži, ali slažem se za Kaya i njegove o Sarantu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nataša i Andrej su i meni jedan od najdražih parova i nikak mi se nije sviđao kraj Rata i mira. Ali nekako sam se pomirila s Pjerom i sad je sve oke! :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Kod mene na listi je George Martin, ali nesto sumnjam da ce mi stići knjige koje sam naručila do godišnjeg. Opis knjige Jonathan Strange i gdin. Norrell mi se sviđa, pa ću je potrežiti.
    Ja sam prošlog ljeta na plaži pročitala Ranjenog orla (Mir Jam) i Veličanstveni izvor, koja mi je postala jedna od najdražih knjiga, možda zato što sam se toliko pomučila da je nađem.

    OdgovoriIzbriši
  4. @ Katarina: ja se još uvijek nisam pomirila s krajem.
    @ Biberlee: Martin je stvarno vrh, malo je sapuničast, ali ta je sapunica stvarno wow. Sad sam guglala Veličanstveni izvor i zvuči mi super, cijela je priča oko romana zanimljiva. Ide na listu za čitanje!

    OdgovoriIzbriši
  5. Uradim recenziju za Fountainhead, mada mislim da nisam ni blizu dorasla takvoj knjizi raditi recenziju. Morat ću je možda još jednom pročitati da bih to uradila :D

    OdgovoriIzbriši