ponedjeljak, 20. lipnja 2011.

Jo Nesbø: Nemeza


Brzo i grubo: manje napeto od Crvendaća, ali još uvijek prilično napeto.

I bez nacista ovaj put. Svejedno, Nesbøv Harry Hole mi je prilično prirastao srcu. Harry sada radi na slučaju pljačke banke u kojoj je ubijena službenica Stine Grette. Razlog zbog kojeg je ubijena je prilično čudan i sumnjiv: njezin šef je šest sekundi predugo praznio sef. Surađujući s odjelom za pljačke, Harry dobija novu privremenu partnericu, Beate Lønn koja može prepoznati svako lice koje je ikad vidjela u životu. Na njenu nesreću, Beate će (neko vrijeme) uspješno šarmirati inspektor Tom Waaler, beskrupulozni sociopat poznat nam otprije iz Crvendaća. Tu je i drugi slučaj kojeg Harry istražuje na svoju ruku: ubojstvo Anne Bethsen, njegove bivše ljubavnice iz mladenačkih dana s kojom je večerao iste noći kad je ubijena. Od novih likova pojavljuju se još bračni par Albu: naoko savršeni Arne i izoperirana Vigdis; romski Keyser Söze u liku Raskola Baxheta, te braća Lev i Trond Grette.

Ono što obožavam kod Nesbøvih krimića je rovaranje po mračnim zakucima ljudske psihe koji su gotovo uvijek izvorište počinjenih zločina. U Nemezi se naglasak stavio na ljudski poriv za osvetom, iako se meni čini da je i u Crvendaću vrlo slična motivacija pokretala glavnog 'zlikovca'. Slučaj Anne Bethsen mi se manje svidio od slučaja Stine Grette, čak bih rekla da je cijela priča s Annom pomalo nategnuta, ali ako vas to tješi, prepuna je obrata. S druge strane, priča s pljačkom banke mi je bila super zanimljiva.
Jedini eventualni minusi koje bih mogla navesti su Harryevi ciklički problemi s alkoholom (jednostavno nakon vremena vam se ne da čitati kako on recidivira svaki tjedan kad iskrsne neki problem na poslu – pretjerujem, ali skoro tako i dođe), izkarikiranost Toma Waalera (zločesti policajac s osmijehom Davida Hasselhofa sklon rasizmu, nacizmu, šovinizmu, sadizmu, mačizmu i Princeovoj glazbi) koji malo gubi na uvjerljivosti i meni dosadni par Albu.
Zato veliki plus ide za Raskola Baxheta za kojeg imam osjećaj da je inspiriran likom legendarnog Keysera Sözea iz filma Privedite osumnjičene. Nesbø zna da krimićima trebaju superinteligentni zločinci s šerijatskim osjećajem za pravdu. Isto tako, krimićima trebaju i likovi poput Beate Lønn, policajke sa 'supermoćima' makar to bilo samo prepoznavanje lica. Uglavnom, za Nemezu definitivno ide preporuka, iako mi je Crvendać ipak bio za dva koplja bolji.

Broj komentara: 7:

  1. Obožavam Nesbøvog Harryja Holea. Sviđa mi se njegov karakter 'usamljenog vuka'. Nešto te u knjigama vuče da čitaš dalje da znaš kaj bude se s njim dogodilo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se, Harry je baš dopadljiv lik, lako je suosjećati s njim.

    OdgovoriIzbriši
  3. dobar je Nesbo,mada ni blizu Larssona...

    OdgovoriIzbriši
  4. nemeza mi je odlična!! imam i crvendaća, sutra ga počinjem čitati ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Prvi put čitam Nesboa i odmah mi se svidio. Harry Hole me podsjeća na Mankellovog Wallandera.Uživat ću čitat i druge njegove knjige

    OdgovoriIzbriši
  6. Dali je neophodan slijed čitanja:
    1.Crvendać
    2.Nemeza
    3.Vražja Zvijezda
    Imam 1.i 3. pa ako nema stroge povezanosti događaja Crvendaća i Nemeze, preskočila bih redoslijed kronologije kojom su pisane. Ako netko zna, molim info?
    Hvala*
    B.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije baš neophodno, sve je objašnjeno u trećem romanu.

      Izbriši