petak, 3. lipnja 2011.

Vampirska akademija: Plava krv



Brzo i grubo: vampirski internat seli u Idaho na prinudno, ali luksuzno skijanje, što obećava nove drame starih junakinja Rose i Lisse.

U Americi svi vole Aspen i slična luksuzna skijališta, pa zašto ne bi i vampiri? Kad se dogodi krvav strigojski napad na nekolicinu moroja, osoblje Akademije Sv. Vladimira odlučuje ne pustiti svoje polaznike kući na božićne praznike, već ih okupiti na privatnom skijalištu u Idahou gdje bi trebali biti grupno zaštićeni od potencijalne opasnosti. U priču ulazi i nekoliko novih likova: Christianova teta Natasha Ozera koja je pobornik upotrebe morojske magije u borbi sa strigojima, i Adrian Ivaškov, beta junak koji će u ovom serijalu zaigrati ulogu trećeg kotača u Roseinom ljubavnom životu. Naime Rose je već neko vrijeme zaljubljena u svog učitelja i mentora, Dimitrija koji je također predodređen da bude Lissin čuvar kad izađe s Akademije. Dimitri je stariji od nje, a tu je i njegov posao učitelja koji mu brani da se spetlja s Rose. U pokušaju da zaboravi na dhampirsku Lolitu, okreće se Natashi Ozera, pa Rose odlučuje dati priliku Masonu, svom najboljem prijatelju koji je preko ušiju zaljubljen u nju. Sad se vjerojatno pitate: pa tko nije zaljubljen u tu Rose?! Dobro pitanje, zaista.

Sviđa se i Adrianu Ivaškovu koji pripada najodličnijem morojskom plemstvu i koji je ujedno i njegova najcrnja ovca (bok, Gregore). Dečko pije, puši i drogira se, ali ne bez razloga. Kao i kod Lisse, uzrok je mračno magijsko nešto, samo Adrian to podnosi na svoj autodestruktivan i 'oh, tako šarmantan' način. Moram ovdje napomenuti da obožavam Adriana i navijam za njega bez obzira na kraj (još nisam pročitala zadnje dvije knjige). Između ovih ljubavnih zavrzlama (Natasha hoće Dimitrija – Dimtri, Adrian i Mason hoće Rose – Rose ne zna što više hoće) događa se i nešto akcije koja završava jednom smrću, ali to ćete otkriti sami, ako već niste.

Uglavnom, Rose i Lissa jašu opet: muškarci su na koljenima, žene u suzama, strigoji u bijegu... Mda. Kad se naviknete na njihov neupitni awesomenses, polako se ufurate u priču i onda saga polako postaje podnošljiva. Ono što mi nikako nije leglo je ljubavna priča između Rose i Dimitrija. Osim što mi je malo pedofilna i neprikladna za young adult knjigu, među junacima nema kemije i jedina je prepreka za njihovu ljubav činjenica da je on njezin profesor i Lissin budući čuvar. Između njih dvoje sve je drugo navodno ok, kuže se i bez da progovore i slično, ali problem je kad autorica to ne pokaže, već kaže. Njihova mi romansa nije bila ni najmanje uvjerljiva, već dapače, blago iritantna i odbojna.
Naslov u originalu je Frostbite. 

4 komentara:

  1. "Osim što mi je malo pedofilna i neprikladna za young adult knjigu"

    Pregrozno!

    OdgovoriIzbriši
  2. richelle mead je napravila izvanredan posao sa serijom knjiga vampirska akademija. pročitala sam svih šest u jednom tjednu na internetu, na engleskom jeziku jer nisam imala gdje kupiti knjige. čitala sam ih čak i preko mobitela jer se jednostavno nisam mogla odvojiti od njih.

    OdgovoriIzbriši
  3. osobno mi se serijal jako svidio, ali mislim da to sve varira od osobe do osobe

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne shvaćam zašto si toliko nepravedna prema knjizi... Mislim o ukusima se ne raspravlja al daješ teške kritike na jednu od svjetskih knjiga ://

    OdgovoriIzbriši