utorak, 5. srpnja 2011.

Cynthia Hand: Krila anđela


Brzo i grubo: lagano štivo s jednostavnom pričom. Jedno od boljih young adult izdanja Knjige dostupne svima.

U provali anđeoskog young adulta na tržište Krila anđela su još jedna knjiga nad kojom sam unaprijed zakolutala očima. Iskreno, nije zvučala obećavajuće, a i imam nekoliko trauma od serijala Pali anđeo iz iste biblioteke. Puno toga iz blurba podsjeća na Sumrak i u knjizi zaista ima nekoliko vrlo sličnih elemenata koji, na sreću, ipak nisu dominirali pričom. A to bi redom bili: preseljenje u novi grad i novu školu usred školske godine, ljubavni trokut s dvojicom tipova od kojih je jedan savršen i sofisticiran, s dugim i elegantnim imenom (Christian), a drugi preplanuo i mišićav, sa svojim zarđalim kamionetom i seljačkim imenom (Tucker). Tu su i frendice pune potpore: Wendy i Angela, pomalo otkačena mama koja je napola anđeo i predivni šumski krajolici savezne države Wyoming. A glavna junakinja se zove Clara Gardner i ona je, logično, četvrtinom anđeo. Razlog obiteljske selidbe u Wyoming nije ništa drugo nego njeno anđeosko poslanje koje joj je najavljeno u vizijama. U tim vizijama Clara spašava nepoznatog dečka od šumskog požara, a koji je gore spomenuti fancy Christian. Naravno, Clari nije trebalo dugo da se zatreska u njega, iako Christian već ima djevojku. No tu je i gore spomenuti Tucker, Wendyin jezičavi brat s kojim će se Clara u početku dočekati na noževe, a svi znamo što osjećaju oni koji se tuku...

Ono što me pozitivno iznenadilo kod Krila anđela je jednostavnost i konciznost priče koja se nije zaplela u trkeljanje o nefilima, anđeoskim sektama, palim anđelima, palim anđelima koji su pali malo manje od potpuno palih anđela i sličnih umotvorina Lauren Kate. No ipak, u knjizi nije otkriveno sve: tajne Clarine majke iz prošlosti i sumnja koja pada na Clarinog brata Jeffreya, otkrivanje prirode i moći koje anđeoski potomci imaju, svrha njihova poslanja i cijela priča o ratu koji se vodi među anđelima. Sve to ostaje nerazjašnjenim i nakon kraja prve knjige i moram priznati da sam zaista zainteresirana za nastavak. Opet, Krila anđela je prosječno zabavna i zanimljiva knjiga i ništa više od toga. Neke stvari nisu iskorištene do punog potencijala, ali sve dok je junakinja iole podnošljiva u svojoj 'ja sam najbrža, najljepša i najpametnija' priči, mogu otrpjeti ovu prosječnost.

Da li je ova knjiga na razini Sumraka? Definitivno ne. Fali joj mnogo detalja da bi tekst bio tako živ i uvjerljiv poput Stephenienog, usprkos mjestimičnim opisima prirode američkog sjeverozapada. Kako bilo, Krila anđela su ipak bolja od većine KDS young adult izdanja, pa ih mogu mirna srca preporučiti ljubiteljima i ljubiteljicama tinejdžerskih romansi i trenutačno vrlo popularnih anđela.

61 komentar:

  1. oh slazem se :D
    Ono sto me najvise zaintrigiralo je kako ce se dalje odvijati situacija izmedu Clare i Christiana i ne znam zasto ali nekako mi se cini da Clare nije samo četvrtina ( a ipak mozda je samo logicno ocekivati da nije slaba, posto su junaci ovakvih knjiga obicno sve naj, naj).

    OdgovoriIzbriši
  2. I ti si već pročitala? :D
    I mene zanima puno toga, zapravo nam ništa nije objašnjeno.

    OdgovoriIzbriši
  3. jesam, prije nekih sat, dva :D smanjuje ovu nervozu oko upisa na faks :P

    i izgleda da cemo se nacekati za nove informacije, drugi dio izlazi tek 2012. :(

    OdgovoriIzbriši
  4. O, pa sretno s upisom onda :)
    Da, načekat ćemo se, ali nema veze.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja OBOŽAVAM ovu knjigu! Pročitala sam je na engleskom čim je izašla - zbog nje sam i zavolila priče o anđelima. Zavidim svima vama koji ste već kupili prevod - ja čekam da se neko smiluje u Sarajevu da je nabavi ili da uhvatim nekog ko uskoro putuje u Hrvatsku da mi je kupi!:D

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni ja knjiga jako slatka i puna pozitive. Držim fige da prijevod dođe što prije u Sarajevo.

    OdgovoriIzbriši
  7. hvala za ovu recenziju,nakon užasnog Palog anđela sam mislila da nikada neću u ruke uzeti knjigu sa riječi anđel u naslovu,ovu idem kupiti odmah!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Nema na čemu :) Sad se nadam da će ti se svidjeti knjiga i da ću opravdati kredibilitet ;D

    OdgovoriIzbriši
  9. Glupo je da se sve knjige uspoređuju sa Sumrakom koda je on neznam šta, sve knjige na svijetu su ono replike sumraka.Moš mislit.Malo se treba zapitati dali su neke stvari koje ona gore pljuje i to ne samo u ovoj knjizi, toliko jednostavno jer da jesu onda bi i naš život bio vođen bez ijednog problema i muke. Osim tog nijedna se knjiga nebi trebala vrijeđat jer su ono sve dio nečijeg svijeta.

    OdgovoriIzbriši
  10. Slažem se. Ima puno replika na starije knjige,izašle prije Sumraka,a kasnije objavljene. Meyerica je zapravo pokupila od svega pomalo,te smiješala,tako da su druge knjige izgubile na vrijednosti,a pridobile na predrasudama.

    OdgovoriIzbriši
  11. Sa Sumrakom se logično uspoređuju sve knjižice koje ga kopiraju,bezuspješno uglavnom,ne osporava se ničija dobra volja da nešto napiše,ponekog razveseli,nešto zaradi,ali brate loših knjiga tone nakon Sumraka,preplaviše tržište,udaviše načisto..nije Meyerica izmislila pisanje ali žena zna,pismena je za razliku od previše njih čije sam knjige pokušala čitati...i da,svatko je od nas subjektivan,jer se radi o tome kakve osjećaje to što čitamo pobuđuje ili ne pobuđuje u nama,ali bez obzira na moju subjektivnost ne mogu se načuditi otkuda nekima hrabrost da se nazivaju piscima?!

    OdgovoriIzbriši
  12. I hear you sister :)
    Ma ja sam osobno prezasićena npr. junacima žutih očiju i ljubavnim trokutima, kao da na svijetu ne postoji nijedna romansa koja bi se ostvarila i bez trećeg kotača. Ne volim kad knjige postanu proizvod, a priče generičke.

    OdgovoriIzbriši
  13. Pročitala sam puno knjiga u zadnje vrijeme. Sumrak sam pročitala odmah ćim je izašao u knjižnice, nisam tada ni čula za tu knjigu, poslije toga sam tražila knjige sličnih tema i do sada nisam naišla niti na jednu zbog koje sam dan noć čitala. Pročitala sam je 5 puta i svaki put ostavlja jednak dojam na mene. Ova je knjiga odlična, ako je ne uspoređuješ sa sumrakom vidjet ćeš da je autorica zadržala interes čitatelja do zadnje rečenice. I jedva čekam nastavak.

    OdgovoriIzbriši
  14. kako ce se zvati nastavak?

    OdgovoriIzbriši
  15. Nastavak će se na engleskom zvati Hallowed, a kako će se prevesti kod nas- nemam pojma.

    OdgovoriIzbriši
  16. sta ima i drugi dio ?
    mene je knjiga stvarno fascinirala i jedva cekam 2. dio
    al ne razumijem kamo su ona i christian otisli da se nemogu vratit ?

    OdgovoriIzbriši
  17. O.K. svi kazu da je knjiga ekstra a ja nigdje na mogu da je nadem KATASTRIFA.Mislim mogu je naci pa cittati sa kompjutera ali jednostavno kolim osjecaj papira u rukama i sustanje stranica....haman cu morati zanemariti sve to...ako je mislim ikada procitati.

    OdgovoriIzbriši
  18. Ja se slazem da je malo glupo sto se sve knjige uporeduju sa Sumrakom.Twilight je stvarno izuzetna knjiga(moja najdraza moram da kazem)ali ovo je vec presko granice.Sve knjige su izuzetne i drugacije na svoj nacin.To sto svi pisci cije knjige citamo pisu fantazije kao sto su Pali andeo,Vampirska akademija...IDR.Je samo njihova ideja.Da mozda su dobili ideju procitavsi sumrak i mozda su njihove price slicne ali to ne znaci da je to kopija.Na kraju moglo bi se reci da je Sumrak kopija ustvari svi kazu da su Vampirski dnevnici kopija Twilighta ali ustvari knjiga Vampirska akademija tj.knjige su izasle prije nego sto je Stefani Maer znala i hodati a kamoli pisati....zato mislim da je sve to malo prenapucano.I da je svka knjiga posebna za sebe.
    *Rose*

    OdgovoriIzbriši
  19. Izviljavam se knjige Vampirki dnevnici izasli su mnogo prije Twilighta....
    *Rose*

    OdgovoriIzbriši
  20. Dobra je knjiga, zadnjih sto stranica sam procitala u dahu, ali ima jako puno falsova, gl. likovi obicno jesu uvijek naj, naj a ne najslabiji i koji k**** se desio s krajem, kao da je spisateljica ostala bez ideja pa bez objasnjenja icega.. oni su samo otisli.. haaa?

    OdgovoriIzbriši
  21. Knjiga je jako fanntastična ali likovi bi trebali biti bolje opisani,kao i kraj koji me posve razočarao...

    OdgovoriIzbriši
  22. Knjiga je ok. Ništa novo, neviđeno, a niosobito zanimljivo. kupit ću nastavke, eto samo zato da vidim što će se događati, ali ova knjiga inače nije ništa posebno. ugodno me iznenadilo samo to što glavna junakinja nije nekakva koza kojoj su na pameti samo šoping i flert, ali inače, s obzirom na to da je spisateljica diplomirala i sad predaje kreativno pisanje, očekivala sam više.

    OdgovoriIzbriši
  23. Kada dolazi nastavak?

    OdgovoriIzbriši
  24. knjiga je savršena *_* <3333!

    OdgovoriIzbriši
  25. Knjiga je supper.Procitala sam je u jednom dahu.Ono sto me najvise zanima je sta ce se raditi u 2. delu?I kada izlazi??... :**
    <33
    *Rose*

    OdgovoriIzbriši
  26. ima li kakvih informacija o drugom dijelu, kada ćemo ga se dočepati....he he

    OdgovoriIzbriši
  27. kako se zove drugi dio?

    OdgovoriIzbriši
  28. Na engleskom Hallowed, na hrvatski knjiga još nije prevedena, a wiki o sadržaju kaže ovo:
    Clara is still reeling from the choice she was forced to make amidst the forest fire. Torn between her love for Tucker and a destiny that will separate them, Clara also discovers that someone she loves will die in a matter of months. With her future uncertain, the only thing Clara knows is that the fire was just the beginning.

    OdgovoriIzbriši
  29. Ja sam knjigu procitala i moram reci da stvarno nemam nikakvu zamjerku.
    Cynthia nigdje nije zaustavljala radnju i na duze vrijeme nesto opisivala,u svakom trenutku se desavalo nesto novo i zanimljivo. :)

    OdgovoriIzbriši
  30. Knjiga jos nije objavljena u Svicarskoj, pa sam je MORALA procitati na hrvatskom, kao i na englezkom jeziku. Moram priznati, da je knjiga na englezkom mnogo bolja nega na hrvatskom. Mnogo je detaljnije i opisano sa puno vise emocija. Po mom misljenju je ova knjiga bolja od sumraka. Sumrak je postala poznata samo po filmovima. Ali hey! Nemoj me krivo shvatiti. To je bilo samo moje misljenje. Osim toga, pratim tvoj Blog vec nekoliko vrijeme, i moram reci, da mi se jako svida! Bas je dobar! ;) Lijep pozdrav iz Svicarske! Tschüüs (: !!!

    OdgovoriIzbriši
  31. gjde mogu kupit Hallowed????

    OdgovoriIzbriši
  32. knjige su dobre, za pobjeci od stvarnosti i problema :)...Halloweed sam citala online, na engleskom, puno je bolja od prvog dijela i moram priznati da sam se tako isplakala :D. Treci dio izlazi u Januaru 2013. Malo me nervira sto izlaze sa nekih 200str koje u dahu procitam, i onda se ceka godinu i nesto za nastavak..

    OdgovoriIzbriši
  33. Da li netko možda zna, je li izašao na hrvatskom drugi nastavak? Hvala! :D

    OdgovoriIzbriši
  34. Upravo sam pročitala... Mislim da ću 2. dio pročitat na engl u pdf formatu. Kad 2. dio izlazi u hrv? I da, slično je Palom anđelu od Lauren Kate. Malo me ova knjiga izivcirala kad sam ju čitala, jer je stalno bila između Christiana i Tuckera...
    Dal je bolja od Sumraka? Čitala sam i Sumrak, ali se ne mogu odlučit koja je bolja.

    OdgovoriIzbriši
  35. pa ja jedva cekam drugi dio da procutamn
    knjiga je savrsena
    nije na razini sumraka,ali je zato nesto sasvim drukcije
    svima onima kojima se svidja neka procitaju i vampirsku akademiju,serijal od 6 knjiga richele mead,svidjeti ce vam se i krv i cokolada,iako ne znam ime tacno autorice :-(

    OdgovoriIzbriši
  36. Procitala sam cijelu Sumrak sagu,Pali andeo i sada Krila andela,kao i Vampirsku akademiju,i meni su licno sve zaista dobre,u svakoj od njih ima nesto posebno i samo njima svojstveno,knjige su krasne,i preporucila bi svaku,stoga,umjesto da govorite o manama knjige(koja nije po vasem ukusu,a po necijem mozda i jeste,ali je nece procitati zbog vasih komentara,pohvalite dobre dijelove ili jednostavno ne komentarisite. :)

    OdgovoriIzbriši
  37. Na sreću, ne živimo u fašističkom društvu cenzure i još uvijek je dozvoljeno izreći svoje mišljenje. Ne razumijem zašto tebe ili ostale uzrijava ako se meni nešto u knjizi ne sviđa? Uostalom, aspirirajući pisci i objavljeni autori vjerojatno vole čuti razna mišljenja i konstruktivne kritike sa svih strana, jer samo tako mogu dobiti ideju o kvaliteti svoga djela.

    Tako da sorry, ali nemaš nikakvo pravo da drugima određuješ što će pisati, kada i gdje.

    OdgovoriIzbriši
  38. Hej, jel se zna u kojem mjesecu dolazi prijevod 2. knjige, tj. 2. dijela Krila anđela? Meni je knjiga odlična za opuštanje, lako se čita. Smatram da je namijenjena za tinejdžere (problem je u tome da malo njih čita knjige)obzirom na godine glavnih likova. ***Maja***

    OdgovoriIzbriši
  39. Mislim da znanje još nije najavilo izlazak ove knjige. Neka me netko ispravi ako se varam.

    OdgovoriIzbriši
  40. Znanje je u veljači ove godine na svojoj facebook stranici na upit fana odgovorilo da će drugi dio Krila anđela izaći u drugoj polovici 2012. Pa ne znam što čekaju.... Kad bi samo znali koliko nas čeka

    OdgovoriIzbriši
  41. Kome se ne sviđa ne mora ni čitati...

    OdgovoriIzbriši
  42. Moze li mi neko reci kako zavrsava 2 dio,na netu sam nasla nesto ali samo 80 stranica i kraj je nekako ostao nedovrsen

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. na scribdu ti ima

      Izbriši
    2. na scribdu ti ima nastavak prvog djela 221 str

      Izbriši
  43. Procitala sam nedavno ovu knjigu, i slazem se, knjiga je stvarno dobra, lagano stivo za dosadna vremena, ali dosta toga na kraju ostalo je nesredeno kao na primjer Christian, je li on kao i Clara cetvrt andela ili kao i Angela pola? Cijelu knjigu citala sam s iscekivanjem u vezi vizija i njihovih znacenja koji su na kraju(po mom misljenju) ostali dosta nedoreceni... Iscekujem nastavak i drago mi je da vidim pozitivne komentare sto se njega tice..

    OdgovoriIzbriši
  44. ja imam previse skolskih obveza pa nikako ne stignem procitati knjigu do kraja i imam puste dosadne lektire,ali ipak to je skola.pa moze li mi neko reci sto se na kraju događa sa christianom,clarom i tuckerom?puno bi mi pomogli.hvala:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. clara ostane sa tuckerom,cristian bude poluandeo koji je imao poslanje spasiti claru.Svi prezive i to je to.

      Izbriši
  45. Ja sam procitala i drugi dio, zove se Sjena andjela. Knjiga je dobra, a na internetu pronasla sam da ce biti jos nastavaka, ne znam tocno koliko... Sve sta sam mislila da sam saznala u prvom dijelu u drugom je to ispalo netocno, mogu reci da sam pomalo zbunjena, a druga knjiga je i poprilicno tuzna (barem po mom misljenju), tako da cekam nastavak u kojem ce Clara, Christian i Angela ici na koledz... :)

    OdgovoriIzbriši
  46. ja sam procitala prvi dio,ali i drugi...i da mnogo toga iz prvog se mjenja...ispada da je vecina onoga sto je Clara "znala" ispalo da uopce nije istina.Mnogo toga se mjenja.Ispada da ona uopce nije cetvrtina anđela nego je jaca cak i od svoje mame(koja ce umrijeti) jer joj je otac anđeo....knjiga je stvarno fenomenalna.....sto se tice drugi kniga VA i nastavci su zaista fantasticni,Sumrak-on je dobar,zanimljiv,ali po meni je VA puno bolja,Vampirski dnevnici-ta mi knjiga i nije nesto posebno,Pali anđeo-u ovoj knjizi i nastavcima sam se potpuno izgubila ,ima toliko pojmova o nefilima i slicno,da je tesko shvatiti...

    OdgovoriIzbriši
  47. ja sam procitala VA i prilicno je dobra i meni je bas glupo kada se ona usporeduje s Sumrako a krila andjela i sjena andjela su fantasticne briga me sto drugi kazu i jedva cekam nastavak mislim vec ima jedan i zove se nekak na engleskom ali vise volim hrvatski i da ako saznate prije mene kada je izasla napisite ali vas molim ko boga da nepisete kratki sadrzaj OK

    OdgovoriIzbriši
  48. Mene također zanima ima li 3. knjige? Ako ima da li je i na hrvatskom i kako se zove? Molim tko ovo pročita, ako zna da mi odgovori, hvala unaprijed!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  49. ja sam procitala prvi i drugi dio i po meni su super,drugi malo bolji.Sada trazim treci dio .Zna li neko da li su izasle sa prevodom?

    OdgovoriIzbriši